BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. szeptember 5. 12:30

A nyugat-európai mainstream politikában alighanem unortodoxnak ható gondolatokat fogalmazott meg Tony Abbott tegnap budapesti előadásán. A volt ausztrál kormányfő szerint Magyarország és Ausztrália is megmutatta a világnak, hogyan kell megvédeni a határt. A Brexitről pedig azt mondta: Brüsszel azért nem kínál jó megállapodást Londonnak, hogy szabotálja a kilépési folyamatot.

Tony Abbott tegnapi budapesti előadásán. MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarország és Ausztrália is sok mindent tudna tanítani Európának: mindkét állam megmutatta, hogyan kell megvédeni a határt – jelentette ki Tony Abbott tegnap Budapesten a Danube Institute rendezvényén.

Jog nemet mondani

Az ausztrál politikus, aki 2009 és 2015 között az ausztrál Liberális Párt vezetője, 2013 és 2015 között pedig az ország miniszterelnöke volt, és kormánya anno sikerrel állította meg az Indonéziából Ausztráliába irányuló illegális migrációt, utalt arra, hogy a magyar és az ausztrál intézkedéseket Európának is át kellene ültetnie a gyakorlatba.

Mint fogalmazott, mindkét országnak van erkölcsi alapja az illegális bevándorlók megállítására:

Különbség van aközött, hogy egyetlen határt lépünk át annak érdekében, hogy  mentsük az életünket, vagy több határt lépünk át azért, hogy jobban éljünk.

Szerinte a gazdasági okból érkező migránsokat joguk van elutasítani, és ezt Ausztrália és Magyarország meg is teszi.

Visszaküldené az illegálisan érkezőket

Megemlítette, hogy az illegális migráció megállítása érdekében anno egyezményeket kötöttek a kibocsátó országokkal, ahová visszaküldték az Ausztráliába igyekvőket. Szerinte Európa is hasonló intézkedést tehetne.

Természetesen humanitárius kötelesség az emberek kimentése a tengerből. Amíg azonban (a kimentettek) Európában maradhatnak, jönni fognak. Vissza kell fordítani őket Európa határainál, és vissza kell őket küldeni a kiindulási pontra

– mondta Abbott. Szerinte a haláleseteket csak úgy lehet elkerülni, ha „megállítják a hajókat,” azaz ha az embercsempészek nem tudnak több hajót és csónakot indítani Észak-Afrikából Európa irányába.

Végezetül beszélt arról is, hogy azok, akik „mindenkit be akarnak engedni”, meg akarják változtatni az európai társadalmakat, az országok karakterét. A kontrollálatlan migráció gyengíti a nyugati államokat, a nemzetükre büszke államok, mint Ausztrália, az Egyesült Államok és Magyarország viszont őrzik határaikat – fűzte hozzá.

Sikeres integráció is létezik

Az előadás végén a közönség soraiban helyet foglaló volt magyar külügyminiszter, Jeszenszky Géza azt kérdezte Tony Abbottól, hogy miként tudták integrálni a náluk élő ázsiai származásúakat.

Az egykori miniszterelnök válaszában kifejtette: Ausztrália maga is migránstársadalom, ezért alapvetően nyitottak.

Történelmi okokból az integráció esetünkben könnyebb.

Hozzátette: azok, akik annak idején Ausztráliába jöttek és ott is maradtak, nem azért jöttek, hogy megváltoztassák őket, hanem csatlakozni akartak hozzájuk. És ha még meg is változtatták az országot, azt jó értelemben tették – mondta, utalva például az Európából érkezett bevándorlókra.

Azok (a bevándorlók) viszont, akik most Európába jönnek és jöttek a határokon át, úgy tűnik, hogy nem csatlakozni akarnak Európához, hanem meg akarják változtatni

– jelentette ki a volt kormányfő.

Az egyik kérdező ugyanakkor kritizálta Abbottot, megjegyezvén, hogy sejtetésével ellentétben a kontrollálatlan migrációt Európa is meg akarja gátolni, Ausztrália pedig számos bírálatot kapott jogvédő csoportoktól az illegális bevándorlóknak fenntartott központokban uralkodó állapotok miatt.

Brexit: Brüsszel szabotálni akar

A volt ausztrál kormányfő kérdésre válaszolva sarkos véleményt fogalmazott meg a Brexittel kapcsolatban is. Szerinte Brüsszel nem fog jó, elfogadható kilépési megállapodást kínálni a briteknek, amíg úgy érzi, hogy van esély az egész Brexit-folyamat szabotálására.

Nagy-Britanniának fel kell készülnie a hard Brexitre. Szinte lehetetlen, hogy jó megállapodást kapjanak az EU-tól

– mondta Tony Abbott. Hozzátette: a megállapodás nélküli kilépéssel az EU többet veszítene, mint Nagy-Britannia. A volt miniszterelnök felszólalt a mai III. Budapesti Demográfiai Csúcson is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Így nőtt a magyar gazdaság az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 09:13
A statisztikai hivatal második becslése megerősítette az elsőként közölt, 2 százalékos, szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedést.
Friss
hírlevél