TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A nyugat-európai mainstream politikában alighanem unortodoxnak ható gondolatokat fogalmazott meg Tony Abbott tegnap budapesti előadásán. A volt ausztrál kormányfő szerint Magyarország és Ausztrália is megmutatta a világnak, hogyan kell megvédeni a határt. A Brexitről pedig azt mondta: Brüsszel azért nem kínál jó megállapodást Londonnak, hogy szabotálja a kilépési folyamatot.
Tony Abbott tegnapi budapesti előadásán. MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarország és Ausztrália is sok mindent tudna tanítani Európának: mindkét állam megmutatta, hogyan kell megvédeni a határt – jelentette ki Tony Abbott tegnap Budapesten a Danube Institute rendezvényén.

Jog nemet mondani

Az ausztrál politikus, aki 2009 és 2015 között az ausztrál Liberális Párt vezetője, 2013 és 2015 között pedig az ország miniszterelnöke volt, és kormánya anno sikerrel állította meg az Indonéziából Ausztráliába irányuló illegális migrációt, utalt arra, hogy a magyar és az ausztrál intézkedéseket Európának is át kellene ültetnie a gyakorlatba.

Mint fogalmazott, mindkét országnak van erkölcsi alapja az illegális bevándorlók megállítására:

Különbség van aközött, hogy egyetlen határt lépünk át annak érdekében, hogy  mentsük az életünket, vagy több határt lépünk át azért, hogy jobban éljünk.

Szerinte a gazdasági okból érkező migránsokat joguk van elutasítani, és ezt Ausztrália és Magyarország meg is teszi.

Visszaküldené az illegálisan érkezőket

Megemlítette, hogy az illegális migráció megállítása érdekében anno egyezményeket kötöttek a kibocsátó országokkal, ahová visszaküldték az Ausztráliába igyekvőket. Szerinte Európa is hasonló intézkedést tehetne.

Természetesen humanitárius kötelesség az emberek kimentése a tengerből. Amíg azonban (a kimentettek) Európában maradhatnak, jönni fognak. Vissza kell fordítani őket Európa határainál, és vissza kell őket küldeni a kiindulási pontra

– mondta Abbott. Szerinte a haláleseteket csak úgy lehet elkerülni, ha „megállítják a hajókat,” azaz ha az embercsempészek nem tudnak több hajót és csónakot indítani Észak-Afrikából Európa irányába.

Végezetül beszélt arról is, hogy azok, akik „mindenkit be akarnak engedni”, meg akarják változtatni az európai társadalmakat, az országok karakterét. A kontrollálatlan migráció gyengíti a nyugati államokat, a nemzetükre büszke államok, mint Ausztrália, az Egyesült Államok és Magyarország viszont őrzik határaikat – fűzte hozzá.

Sikeres integráció is létezik

Az előadás végén a közönség soraiban helyet foglaló volt magyar külügyminiszter, Jeszenszky Géza azt kérdezte Tony Abbottól, hogy miként tudták integrálni a náluk élő ázsiai származásúakat.

Az egykori miniszterelnök válaszában kifejtette: Ausztrália maga is migránstársadalom, ezért alapvetően nyitottak.

Történelmi okokból az integráció esetünkben könnyebb.

Hozzátette: azok, akik annak idején Ausztráliába jöttek és ott is maradtak, nem azért jöttek, hogy megváltoztassák őket, hanem csatlakozni akartak hozzájuk. És ha még meg is változtatták az országot, azt jó értelemben tették – mondta, utalva például az Európából érkezett bevándorlókra.

Azok (a bevándorlók) viszont, akik most Európába jönnek és jöttek a határokon át, úgy tűnik, hogy nem csatlakozni akarnak Európához, hanem meg akarják változtatni

– jelentette ki a volt kormányfő.

Az egyik kérdező ugyanakkor kritizálta Abbottot, megjegyezvén, hogy sejtetésével ellentétben a kontrollálatlan migrációt Európa is meg akarja gátolni, Ausztrália pedig számos bírálatot kapott jogvédő csoportoktól az illegális bevándorlóknak fenntartott központokban uralkodó állapotok miatt.

Brexit: Brüsszel szabotálni akar

A volt ausztrál kormányfő kérdésre válaszolva sarkos véleményt fogalmazott meg a Brexittel kapcsolatban is. Szerinte Brüsszel nem fog jó, elfogadható kilépési megállapodást kínálni a briteknek, amíg úgy érzi, hogy van esély az egész Brexit-folyamat szabotálására.

Nagy-Britanniának fel kell készülnie a hard Brexitre. Szinte lehetetlen, hogy jó megállapodást kapjanak az EU-tól

– mondta Tony Abbott. Hozzátette: a megállapodás nélküli kilépéssel az EU többet veszítene, mint Nagy-Britannia. A volt miniszterelnök felszólalt a mai III. Budapesti Demográfiai Csúcson is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél