4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A nyugat-európai mainstream politikában alighanem unortodoxnak ható gondolatokat fogalmazott meg Tony Abbott tegnap budapesti előadásán. A volt ausztrál kormányfő szerint Magyarország és Ausztrália is megmutatta a világnak, hogyan kell megvédeni a határt. A Brexitről pedig azt mondta: Brüsszel azért nem kínál jó megállapodást Londonnak, hogy szabotálja a kilépési folyamatot.
Tony Abbott tegnapi budapesti előadásán. MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarország és Ausztrália is sok mindent tudna tanítani Európának: mindkét állam megmutatta, hogyan kell megvédeni a határt – jelentette ki Tony Abbott tegnap Budapesten a Danube Institute rendezvényén.

Jog nemet mondani

Az ausztrál politikus, aki 2009 és 2015 között az ausztrál Liberális Párt vezetője, 2013 és 2015 között pedig az ország miniszterelnöke volt, és kormánya anno sikerrel állította meg az Indonéziából Ausztráliába irányuló illegális migrációt, utalt arra, hogy a magyar és az ausztrál intézkedéseket Európának is át kellene ültetnie a gyakorlatba.

Mint fogalmazott, mindkét országnak van erkölcsi alapja az illegális bevándorlók megállítására:

Különbség van aközött, hogy egyetlen határt lépünk át annak érdekében, hogy  mentsük az életünket, vagy több határt lépünk át azért, hogy jobban éljünk.

Szerinte a gazdasági okból érkező migránsokat joguk van elutasítani, és ezt Ausztrália és Magyarország meg is teszi.

Visszaküldené az illegálisan érkezőket

Megemlítette, hogy az illegális migráció megállítása érdekében anno egyezményeket kötöttek a kibocsátó országokkal, ahová visszaküldték az Ausztráliába igyekvőket. Szerinte Európa is hasonló intézkedést tehetne.

Természetesen humanitárius kötelesség az emberek kimentése a tengerből. Amíg azonban (a kimentettek) Európában maradhatnak, jönni fognak. Vissza kell fordítani őket Európa határainál, és vissza kell őket küldeni a kiindulási pontra

– mondta Abbott. Szerinte a haláleseteket csak úgy lehet elkerülni, ha „megállítják a hajókat,” azaz ha az embercsempészek nem tudnak több hajót és csónakot indítani Észak-Afrikából Európa irányába.

Végezetül beszélt arról is, hogy azok, akik „mindenkit be akarnak engedni”, meg akarják változtatni az európai társadalmakat, az országok karakterét. A kontrollálatlan migráció gyengíti a nyugati államokat, a nemzetükre büszke államok, mint Ausztrália, az Egyesült Államok és Magyarország viszont őrzik határaikat – fűzte hozzá.

Sikeres integráció is létezik

Az előadás végén a közönség soraiban helyet foglaló volt magyar külügyminiszter, Jeszenszky Géza azt kérdezte Tony Abbottól, hogy miként tudták integrálni a náluk élő ázsiai származásúakat.

Az egykori miniszterelnök válaszában kifejtette: Ausztrália maga is migránstársadalom, ezért alapvetően nyitottak.

Történelmi okokból az integráció esetünkben könnyebb.

Hozzátette: azok, akik annak idején Ausztráliába jöttek és ott is maradtak, nem azért jöttek, hogy megváltoztassák őket, hanem csatlakozni akartak hozzájuk. És ha még meg is változtatták az országot, azt jó értelemben tették – mondta, utalva például az Európából érkezett bevándorlókra.

Azok (a bevándorlók) viszont, akik most Európába jönnek és jöttek a határokon át, úgy tűnik, hogy nem csatlakozni akarnak Európához, hanem meg akarják változtatni

– jelentette ki a volt kormányfő.

Az egyik kérdező ugyanakkor kritizálta Abbottot, megjegyezvén, hogy sejtetésével ellentétben a kontrollálatlan migrációt Európa is meg akarja gátolni, Ausztrália pedig számos bírálatot kapott jogvédő csoportoktól az illegális bevándorlóknak fenntartott központokban uralkodó állapotok miatt.

Brexit: Brüsszel szabotálni akar

A volt ausztrál kormányfő kérdésre válaszolva sarkos véleményt fogalmazott meg a Brexittel kapcsolatban is. Szerinte Brüsszel nem fog jó, elfogadható kilépési megállapodást kínálni a briteknek, amíg úgy érzi, hogy van esély az egész Brexit-folyamat szabotálására.

Nagy-Britanniának fel kell készülnie a hard Brexitre. Szinte lehetetlen, hogy jó megállapodást kapjanak az EU-tól

– mondta Tony Abbott. Hozzátette: a megállapodás nélküli kilépéssel az EU többet veszítene, mint Nagy-Britannia. A volt miniszterelnök felszólalt a mai III. Budapesti Demográfiai Csúcson is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG