<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Az MNB új módszertan szerint tette közzé a fizetési mérleg adatait, ezek 984 millió eurós javulást mutatnak az első negyedévben. Sok devizabevételt hoztak az EU-s támogatások, a kereskedelem és a turizmus, de tőkekiáramlást okoztak a tőkejövedelmek.

Az első negyedévben 984 millió eurós pluszban zárt a folyó fizetési mérleg egyenlege, amely alapvetően azt mutatja, hogy az export-import, turizmus, tőkejövedelmek, munkajövedelmek a külfölddel kapcsolatban nettó devizabevételeket hoztak az országnak, vagy csökkentették azt. A helyzet tehát javult, pluszban voltunk, sőt a még szélesebb körű mutató, az úgynevezett „külfölddel szembeni finanszírozási képesség” többlete kétféle módszer szerint számolva vagy 1554, vagy 1328 millió eurót tett ki.

Közel kétmilliárd eurós többletet ért el a kereskedelmi mérlegünk, azaz jóval több terméket exportáltunk, mint amennyit importáltunk. (Hogy ebben mekkora szerepe van a termékeink versenyképességének – az erős exportnak –, és mennyi a lanyha hazai keresletnek – a visszafogott importnak, például a szegénységnek –, arról gyakran vitatkoznak a közgazdászok.)

A befektetések jövedelmei 1312 millió eurós mínuszt mutattak, a jelek szerint sok külföldi hazaviszi az itt vállalkozással vagy például állampapír-kamatokon keresztül szerzett bevételeit. A munkavállalói jövedelmek 226 milliós pluszt hoztak össze, a másik igazán nagy bevételi tételt azonban az EU-s támogatások (úgynevezett transzferek) tették ki: 1466 milliárd forint ömlött ide a szövetségeseinktől, kicsivel több, mint tavaly bármely másik negyedévben.

A nemzetközi szabványok változása miatt az MNB is most először új módszertan szerint készíti a fizetésimérleg-statisztikát. Az új szabályok szerint még csak 2013-at számolták újra, az az MNB szerint átmenetileg a „Janus-év”, a többit szeptemberben publikálják. (Janus a régi rómaiak kétarcú istene.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék újratervezik a 2023-as költségvetést, másfél százalékos növekedéssel számolnak
Dobos Zoltán | 2022. december 2. 09:25
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a készülő újabb szankciós csomagról, a helyreállítási alapból várható uniós forrásokról, az Ukrajnának nyújtandó segítségről, a globális minimumadóról, a jövő évi költségvetés újratervezéséről és a migrációs nyomásról beszélt.
Makro / Külgazdaság Európa egyedül túl gyenge, hogy szembeszálljon Moszkvával
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:50
Európa "nem elég erős" ahhoz, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával - jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken, amikor az öreg kontinens képességeit értékelte Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán.
Makro / Külgazdaság Holoda Attila: a benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:14
A benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan, az ellátási problémák miatt mára inkább bosszankodást okoz. Mivel így nem jelent már politikai előnyt, januártól biztosan kivezetik. Holoda Attila energiapiaci szakértő, korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár adott laptársunk, az Mfor számára interjút.
Makro / Külgazdaság Ismét Zaporizzsját támadták az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:30
Röviden összefoglaljuk az elmúlt órák eseményeit.
Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ezt már megérzik az oroszok? Megállapodhattak az olaj árplafonjáról
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:09
Múlt héten még más számok szerepeltek a tervezetben.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG