<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Elfogadták az uniós tagállamok a 15 százalékos gázfelhasználás-csökkentésről szóló tervet, de több szempontból is felvizezték azt. A fogyasztásmérséklés kötelező is lehet, de az ehhez szükséges riasztási fokozatot csak a tagállamokat tömörítő Tanács rendelheti el, egyes országok pedig mentességet kérhetnek a szabályozás alól. A fogyasztás-csökkentéssel az orosz szállítások elapadása jelentette kockázatokat próbálja mérsékelni az EU. A Gazprom szerdától tovább csökkenti szállításait.

Tizenöt százalékkal csökkentik az uniós tagállamok gázfelhasználásukat 2022. augusztus elseje és 2023. március 31-e között – az Európai Tanács közleménye szerint erről állapodtak meg az uniós energiaügyi miniszterek mai rendkívüli ülésükön, miután megvitatták az Európai Bizottság erre vonatkozó javaslatát.

Kötelező is lehet, de...

A 15 százalékos mérséklést az elmúlt öt év átlagos fogyasztása alapján kell kiszámolni. A csökkentés önkéntes, annak módját minden tagállam maga választhatja meg, de – a Bizottság terveinek megfelelően – akár kötelező is lehet.      

Erre akkor kerülhet sor, ha uniós szintű riasztás lép érvénybe.  

A most elfogadott terv ugyanakkor, ahogy erre előzetesen az alkut megszellőztető német DPA hírügynökség is utalt, több engedményt is tartalmaz az eredeti bizottsági javaslathoz képest. Számos tagállam – többek között Magyaroszág – ugyanis nemtetszését vagy tiltakozását fejezte ki ellene. (Erről itt írtunk.) A ma tárgyalt, puhított verziót ugyanakkor már csak a magyar kormány nem szavazta meg – ezt a kormányt az ülésen képviselő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte sajtótájékoztatóján. 

Szijjártó Péter az energiaügyi csúcson Brüsszelben 2022. július 26-án. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Szijjártó Péter az energiaügyi csúcson Brüsszelben 2022. július 26-án. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Egyrészt a riasztási fokozatról (és így gyakorlatilag a kötelező takarékossági célok bevezetéséről) csak a tagállamokat tömörítő Európai Tanács dönthet minősített többséggel, a Bizottság javaslatára. 

A Bizottság ezt akkor javasolhatja, ha komoly veszélye van a "súlyos gázhiánynak"  vagy annak, hogy "kivételesen magasra szökik fel a gáz iránti kereslet”, vagy minimum öt tagállam riasztást adott ki, és a Bizottságtól is ezt kéri.

A minősített többséghez a tagállamok 55 százalékának – a 27 tagállamból 15-nek – a támogatása és az szükséges, hogy a támogató tagállamok az EU teljes népességének legalább 65 százalékát képviseljék.

"Azzal, hogy nem a Bizottság, hanem a Tanács adhatja majd ki a riasztási fokozatot, az uniós elnökség azt reméli, hogy átmegy ma a javaslat" – mondta lapunknak előzetesen egy brüsszeli forrás. (Ez végül meg is történt.)  

Másrészt bizonyos esetekben felmentést lehet kérni a kötelező fogyasztás-csökkentés alól.         

Nem lehet spórolásra kötelezni azok az országokat – például Ciprust, Máltát és Írországot –, amelyeknek nincs közvetlen összeköttetése más tagországok gázhálózatával (azaz nincsenek rákötve az európai gázvezeték-rendszerre, és nem tudnának jelentős gázmennyiséget felszabadítani más országok számára).

Emellett a tagállamok csökkenthetik a takarékossági célokat, ha például "túltöltötték" gáztárolóikat, vagy létfontosságú iparágaik függnek a gáztól. A szabályozás egy évig érvényes.

Ami a magyar álláspontot illeti, Szijjártó Péter egy tegnap közölt interjúban kommumikációs akciónak minősítette a gázfogyasztás-csökkentési javaslatot, amelynek a fizikai levezénylése szerinte "gyakorlatilag a lehetetlennrel egyenértékű".

Mai sajtótájékoztatóján pedig többek között azzal indokolta nem szavazatát, hogy a rendelet "megalapozatlan, végrehajthatatlan és teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a magyar emberek érdekeit".

Elapadó szállítások

Az Európai Bizottság azért dolgozta ki gázfelhasználás-csökkentési tervét, hogy mérsékelje az Oroszországból érkező gáz további csökkenése vagy akár teljes leállása jelentette kockázatokat és költségeket, és így ellenállóbbá tegye Európa energetikai rendszerét.

Brüsszel szerint fennáll a veszély, hogy Oroszország – politikai fegyverként használva a földgázkivitelt – tovább csökkenti a szállított gázmennyiséget. Az uniós tagállamok közel felébe már jelenleg is a tervezettnél kevesebb orosz gáz érkezik.

Az mindenesetre tény, hogy az orosz Gazprom június közepe óta – technikai okokra hivatkozva – jelentősen csökkentette szállításait számos uniós országba az Északi Áramlaton keresztül, tegnap pedig további mérséklést jelentett be, szintén technikai okokra hivatkozva. Szerdától már csak napi 33 millió köbméter gázt szállít, ami a teljes kapacitás 20 százaléka.

Az EU mihamarabb függetlenedne az orosz gáztól, számos tagállam azonban egyelőre továbbra is függ tőle – emiatt az uniós szankciók nem is érintik ezt a területet. 

Az orosz szállítások elapadása például Németországot is komoly kihívás elé állítja. A téli gázellátás problémás lehet, a már amúgy is bedurvult gázárak pedig elszabadulhatnak. Annalena Baerbock német külügyminiszter már felkelésektől tart gázhiány esetén.              

Makro / Külgazdaság Egy hadszíntéren már kitört a háború Európa és Oroszország között
Wéber Balázs | 2023. március 27. 19:38
Miközben a harctéren szerencsére “csak” áttételesen csapnak össze az európai országok Oroszországgal, addig a diplomáciában már kitört a háború. Különösen a balti államok keményítettek be, így ma már egyiküknek sincs nagykövete Moszkvában. De ki fog így füleseket szerezni az oroszlán barlangjában?
Makro / Külgazdaság A finnek már jöhetnek, a svédek még várnak
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:57
A Ház hétfőn megszavazta Finnország NATO-csatlakozásának ratifikációját.
Makro / Külgazdaság Örülhet, akinek van Waberer’s részvénye
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:43
Tőzsdei bevezetése óta a legmagasabb EBIT eredményét és EBIT margin szintjét érte el a Waberer’s International, miután 14,1 százalékkal bővülő árbevétellel zárta a 2022-es évet. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat 675,9 millió eurós árbevétel mellett 33,3 millió eurós EBIT-et mutatott fel, így a menedzsment részvényenként 100 forintos osztalék kifizetését javasolja az éves közgyűlésen.
Makro / Külgazdaság Ghána boldog lehet
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:24
Kamala Harris amerikai alelnök Ghánába látogatott, ahol találkozott Nana Akufo-Addo elnökkel, és pénzügyi segítséget is ígért neki.
Makro / Külgazdaság Egy vállrándítással intézte el Putyin szóvivője az atomfegyverek Belaruszba telepítése miatt aggódó hangokat
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 17:25
Nem befolyásolják Putyin terveit az atomfegyverek Fehéroroszországba telepítését kifogásoló nyugati aggodalmak – mondta az orosz elnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Pikáns: pakisztáni származású lett Skócia első embere, az indiai származású brit miniszterelnökkel kell majd tárgyalnia
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 17:05
Érdekesek lesznek a skót függetlenségi tárgyalások.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szövetségese futhat be a következő francia elnökválasztáson
Káncz Csaba | 2023. március 27. 15:28
Aggasztó fejlemény, hogy a nyugdíjreform mellett felszólaló politikusokat már fizikai támadások érik. Egyre több szakértő már most borítékolja Le Pen 2027-es győzelmét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ilyen sem sűrűn fordul elő a kínai–tajvani kapcsolatokban
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 15:05
Kéthetes tárgyalássorozatot kezdett Kínában Ma Jing-csiu, az ellenzéki Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) politikusa, Tajvan korábbi elnöke. Kína üdvözölte a látogatást.
Makro / Külgazdaság Szinte hihetetlen: milliárdos nagyságrendű pénzt érint a kibercsalás
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 14:21
Az emberek saját megítélésük szerint tisztában vannak a visszaélések módszereivel, tartanak is attól, hogy csalás áldozataivá válnak, mégsem védekeznek tudatosan. Ezt a Magyar Nemzeti Bank Pénzforgalmi adatközlése is igazolja, a visszaélések száma sosem látott méreteket öltött.
Makro / Külgazdaság Új kollégákat kapott Matolcsy György
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 14:04
Meghallgatta az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága Búza Évát és Kovács Zoltánt, akik a lejáró mandátumú Parragh Biankát és Kocziczky Györgyöt váltják a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG