<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Elfogadták az uniós tagállamok a 15 százalékos gázfelhasználás-csökkentésről szóló tervet, de több szempontból is felvizezték azt. A fogyasztásmérséklés kötelező is lehet, de az ehhez szükséges riasztási fokozatot csak a tagállamokat tömörítő Tanács rendelheti el, egyes országok pedig mentességet kérhetnek a szabályozás alól. A fogyasztás-csökkentéssel az orosz szállítások elapadása jelentette kockázatokat próbálja mérsékelni az EU. A Gazprom szerdától tovább csökkenti szállításait.

Tizenöt százalékkal csökkentik az uniós tagállamok gázfelhasználásukat 2022. augusztus elseje és 2023. március 31-e között – az Európai Tanács közleménye szerint erről állapodtak meg az uniós energiaügyi miniszterek mai rendkívüli ülésükön, miután megvitatták az Európai Bizottság erre vonatkozó javaslatát.

Kötelező is lehet, de...

A 15 százalékos mérséklést az elmúlt öt év átlagos fogyasztása alapján kell kiszámolni. A csökkentés önkéntes, annak módját minden tagállam maga választhatja meg, de – a Bizottság terveinek megfelelően – akár kötelező is lehet.      

Erre akkor kerülhet sor, ha uniós szintű riasztás lép érvénybe.  

A most elfogadott terv ugyanakkor, ahogy erre előzetesen az alkut megszellőztető német DPA hírügynökség is utalt, több engedményt is tartalmaz az eredeti bizottsági javaslathoz képest. Számos tagállam – többek között Magyaroszág – ugyanis nemtetszését vagy tiltakozását fejezte ki ellene. (Erről itt írtunk.) A ma tárgyalt, puhított verziót ugyanakkor már csak a magyar kormány nem szavazta meg – ezt a kormányt az ülésen képviselő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte sajtótájékoztatóján. 

Szijjártó Péter az energiaügyi csúcson Brüsszelben 2022. július 26-án. Fotó: Facebook/Szijjártó PéterSzijjártó Péter az energiaügyi csúcson Brüsszelben 2022. július 26-án. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Egyrészt a riasztási fokozatról (és így gyakorlatilag a kötelező takarékossági célok bevezetéséről) csak a tagállamokat tömörítő Európai Tanács dönthet minősített többséggel, a Bizottság javaslatára. 

A Bizottság ezt akkor javasolhatja, ha komoly veszélye van a "súlyos gázhiánynak"  vagy annak, hogy "kivételesen magasra szökik fel a gáz iránti kereslet”, vagy minimum öt tagállam riasztást adott ki, és a Bizottságtól is ezt kéri.

A minősített többséghez a tagállamok 55 százalékának – a 27 tagállamból 15-nek – a támogatása és az szükséges, hogy a támogató tagállamok az EU teljes népességének legalább 65 százalékát képviseljék.

"Azzal, hogy nem a Bizottság, hanem a Tanács adhatja majd ki a riasztási fokozatot, az uniós elnökség azt reméli, hogy átmegy ma a javaslat" – mondta lapunknak előzetesen egy brüsszeli forrás. (Ez végül meg is történt.)  

Másrészt bizonyos esetekben felmentést lehet kérni a kötelező fogyasztás-csökkentés alól.         

Nem lehet spórolásra kötelezni azok az országokat – például Ciprust, Máltát és Írországot –, amelyeknek nincs közvetlen összeköttetése más tagországok gázhálózatával (azaz nincsenek rákötve az európai gázvezeték-rendszerre, és nem tudnának jelentős gázmennyiséget felszabadítani más országok számára).

Emellett a tagállamok csökkenthetik a takarékossági célokat, ha például "túltöltötték" gáztárolóikat, vagy létfontosságú iparágaik függnek a gáztól. A szabályozás egy évig érvényes.

Ami a magyar álláspontot illeti, Szijjártó Péter egy tegnap közölt interjúban kommumikációs akciónak minősítette a gázfogyasztás-csökkentési javaslatot, amelynek a fizikai levezénylése szerinte "gyakorlatilag a lehetetlennrel egyenértékű".

Mai sajtótájékoztatóján pedig többek között azzal indokolta nem szavazatát, hogy a rendelet "megalapozatlan, végrehajthatatlan és teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a magyar emberek érdekeit".

Elapadó szállítások

Az Európai Bizottság azért dolgozta ki gázfelhasználás-csökkentési tervét, hogy mérsékelje az Oroszországból érkező gáz további csökkenése vagy akár teljes leállása jelentette kockázatokat és költségeket, és így ellenállóbbá tegye Európa energetikai rendszerét.

Brüsszel szerint fennáll a veszély, hogy Oroszország – politikai fegyverként használva a földgázkivitelt – tovább csökkenti a szállított gázmennyiséget. Az uniós tagállamok közel felébe már jelenleg is a tervezettnél kevesebb orosz gáz érkezik.

Az mindenesetre tény, hogy az orosz Gazprom június közepe óta – technikai okokra hivatkozva – jelentősen csökkentette szállításait számos uniós országba az Északi Áramlaton keresztül, tegnap pedig további mérséklést jelentett be, szintén technikai okokra hivatkozva. Szerdától már csak napi 33 millió köbméter gázt szállít, ami a teljes kapacitás 20 százaléka.

Az EU mihamarabb függetlenedne az orosz gáztól, számos tagállam azonban egyelőre továbbra is függ tőle – emiatt az uniós szankciók nem is érintik ezt a területet. 

Az orosz szállítások elapadása például Németországot is komoly kihívás elé állítja. A téli gázellátás problémás lehet, a már amúgy is bedurvult gázárak pedig elszabadulhatnak. Annalena Baerbock német külügyminiszter már felkelésektől tart gázhiány esetén.              

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
Makro / Külgazdaság Nem vizsgálta Magyarország adósosztályzatát a Moody's
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 09:44
Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást a "Baa2" szintű, befektetési ajánlású osztályzatra, sem a besorolás stabil kilátására.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG