4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Februárban a fogyasztói árak átlagosan 1,9 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly ilyenkor. Az inflációs adat némi meglepetést okozott a 2 százalékos piaci várakozáshoz képest. A szeszes italok, a dohányáruk és az élelmiszerek ára nőtt a legjobban, de pontosan mennyivel?

Sokat drágult a tojás és a tejtermékek egy év alatt

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint tavaly februárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 3,9 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás 37,1, a vaj, vajkrém 13,5, a száraztészta 9,9, a tejtermékek 7,4, a tej 6,2, a kenyér 6 százalékkal drágult. A cukor 14,2 százalékkal olcsóbb lett.

A legjobban, 6,4 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt. A háztartási energia 1,6, ezen belül a tűzifa 14,4, a palackos gáz 7,9 százalékkal drágult, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott.

A szolgáltatások ára átlagosan 1 százalékkal emelkedett. A ruházkodási cikkekért 0,3, az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 0,5, ezen belül a járműüzemanyagokért 2, a tartós fogyasztási cikkekért 1,0 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Egy hónap alatt

Januárhoz képest a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) és a párizsi, kolbász egyaránt 3,7 százalékkal többe, a tojás 9,3, a cukor 2 százalékkal kevesebbe került. A szolgáltatások ára 0,4, a szeszes italok, dohányáruké 0,3, a háztartási energiáé 0,1 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkek és az egyéb cikkek ára 0,2 százalékkal mérséklődött, utóbbin belül a járműüzemanyagokért 0,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy hónappal korábban. A szezon végi kiárusítások következtében a ruházkodási cikkek 1,7 százalékkal olcsóbbak lettek.

Az előző adatközlés szerint, azaz januárban és tavaly decemberben egyformán 2,1 százalékos volt az infláció Magyarországon. Az élelmiszerek ára 4,4 százalékkal nőtt januárban az előző év januárjához viszonyítva.

Az éves infláció 2017-ben 2,4 százalék volt, ezen belül éppen februárban volt a legmagasabb, 2,9 százalékos a drágulás mértéke és a júniusi 1,9 százalék a legalacsonyabb.

Ezt várták az elemzők

A portfolio.hu által megkérdezett elemzők 2 százalékos éves inflációval számoltak. (Véleményüket tavaly februári magas bázisra, az üzemanyagárak múlt havi csökkenésére, az idei áfaváltozások hatására alapozták, amit kiegészít az eurózónában, főképp Németországban lassuló infláció.)

Elmaradt a tűzijáték, de azért lett meglepetés

Virovácz Péter, az ING szenior elemzője a mostani adatokra reagálva elmondta: az inflációs adat némi meglepetést okozott a 2 százalékos piaci várakozáshoz képest, de tekintettel arra, hogy továbbra is lassulásról beszélünk, így azért az igazi tűzijáték elmaradt.

A volatilis tételek kiszűrésével kapott maginflációs adat szintén csökkent, 2,4 százalékra, vagyis jelenleg távolodunk a jegybank inflációs céljától - közölte az elemző.

Az infláció lassulását elsősorban az élelmiszerek termékköre okozta, ezen belül is a zöldségek és gyümölcsök szezonális árváltozása jelentkezett leginkább. A legfontosabb termékkörök közül egyedül a szolgáltatások esetében figyelhettünk meg gyorsuló áremelkedést, ám itt is csupán 0,2 százalékponttal 1 százalékra emelkedett az infláció.

Innen már csak felfele

Virovácz szerint a februári adat jelentheti az idei év mélypontját inflációs szempontból és a következő hónapokban lassú, fokozatos emelkedést figyelhetünk meg, így év végére 2,8 százalékra kúszhat az áremelkedés üteme. Az év egészét tekintve átlagosan 2,6 százalékos inflációval kalkulálnak az ING-nél.  Az általános áralakulás így jelenleg nem indokol irányváltást a jegybanki politikában - jegyzi meg Virovácz.

Mit mértünk mi?

Az év eleji kiugró áremelkedés óta második hónapja csorog lassan lefelé a nagybevásárlás ára a hazai hipermarketekben - éves összehasonlításban persze ezúttal is drágulást mértünk. Februárhoz képest a cukor és a narancslé ára csökkent nagyobb mértékben. Több mint 20 százalékkal drágult viszont az alma, 10 százalékot meghaladó mértékben emelkedett a liszt, a májas, egyes tömény szeszesitalok és szénsavas üdítők ára. Hogy hol tudtunk a legolcsóbban bevásárolni? A Privátbankár Árkosár felmérése >>>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kételyeket ébreszt a kínaiak magyarországi terjeszkedése
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:46
A magyar politika rendre nagyon pozitív színben tünteti fel a kínaiak magyarországi térnyerését, legyen szó beruházásokról vagy a külkereskedelmi forgalom növekedéséről. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: kamatcsökkentés az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:25
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Ahogy közeledik a választás, úgy lesz egyre olcsóbb a benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:00
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.
Makro / Külgazdaság Kellemetlen adatot magyarázhat az Orbán-kormány a választások előtt
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 08:31
2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor erre biztosan kitérne a hitéből: 400 milliárd euró közös pénzt fordíthatna fegyverkezésre az Unió
Litván Dániel | 2024. május 8. 05:39
Ott pihen többszáz milliárd euró egy közös alapban, amit nem nagyon használ most semmire az Európai Unió, miközben rengeteg pénz kellene Ukrajnának, illetve az uniós védelmi iparnak. A megoldás adja magát, de nem mindenki fog ebbe beleegyezni, viszont a magyar kormánynak például nincs is közvetlen beleszólása a kérdésbe.
Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG