<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Bár ma külügyminisztere váltotta Sebastian Kurzot a kancellári székben, az Osztrák Néppárt vezérét továbbra sem lehet leírni. Helyi sajtóértékelések szerint Kurz ezentúl a háttérből irányíthat bizalmasa segítségével, és az sem kizárt, hogy - ha nem találják bűnösnek a nemrég kirobbant korrupciós ügyben - harmadszor is visszatér majd a hatalomba.

Ma kora délután letette hivatali esküjét az új osztrák kancellár. Alexander Schallenberg, aki eddig külügyminiszter volt, azután vette át a kormány irányítását, hogy vasárnap Sebastian Kurz bejelentette lemondását egy hamisítási és korrupciós ügy miatt.

A hivatalos ceremónia keretében Van der Bellen köztársasági elnök először felmentette Kurzot, majd beiktatta utódját. Kurz már másodjára bukott meg kancellárként:

2019 májusában mintegy másfél év után távozott a hatalomból, miután az úgynevezett Ibiza-ügy miatt felbomlott az általa vezetett néppárti-szabadságpárti kormány. Most pedig egy néppárti-zöld kormány éléről kénytelen leköszönni, kevesebb mint két év kormányzás után.

Schallenberg utóda a külügyminisztérium élén Michael Linhart, az eddigi párizsi nagykövet lett.        

A háttérből irányít? Sebastian Kurz és Alexander Schallenberg egy aláírási ceremónián. (Korábbi felvétel.  EPA/DANIEL NOVOTNY)   A háttérből irányít? Sebastian Kurz és Alexander Schallenberg egy aláírási ceremónián. (Korábbi felvétel. EPA/DANIEL NOVOTNY)

Az új kancellár beköszönő beszédében azt mondta, hogy a stabilitásért és az „árkok betemetéséért” kíván dolgozni, valamint „Sebastian Kurz sikeres útjára építve” szeretné folytatni a pandémia elleni harcot.

Beszélt arról is, hogy

szorosan együtt kíván működni Kurzzal, hiszen a Néppárt – amelynek a lemondott kancellár továbbra is vezére marad – a legerősebb párt az országban.

Szerinte a Kurz ellen felhozott vádak hamisak.

De ki az új kancellár, mi várható tőle, és mennyire tekinthető véglegesnek Kurz búcsúja?

Közeli bizalmas

Alexander Schallenberg jogász és diplomata. Nemesi családban született, apja szintén diplomata és nagykövet volt - helyi sajtóhírek szerint ő az első nemesi származású osztrák kancellár a II. világháború vége óta.

1997-ben kezdett dolgozni az osztrák külügyminisztériumban, 2000 és 2005 között az ország uniós képviseletének jogi osztályát vezette Brüsszelben, majd külügyminiszteri szóvivőként dolgozott.

Sebastian Kurz külügyminisztersége alatt a stratégiai külpolitikai tervezést végző osztályt, majd az Európa-szekciót vezette.

A néppárti politikus 2019 júniusában, még az átmeneti Bierlein-kormány alatt lett külügyminiszter, és ő volt az egyetlen az akkori kormánytagok közül, aki megtarthatta pozícióját a következő, második Kurz-kormányban.

Ami politikáját illeti, egybehangzó sajtóértékelések szerint

Kurz egyik közeli bizalmasa, tanácsadója és követője politikájának – nem véletlen tehát, hogy a távozó kancellár őt jelölte utódjául.

Schallenberg a migrációs politikában, amelynek alakításában 2015 óta részt vesz, például ugyanolyan keményvonalasnak számít, mint elődje. 2020 szeptemberében azt mondta, hogy Ausztria egyetlen menedékkérőt sem vesz át a leégett, a görögországi Leszbosz-szigetén fekvő moriai menekülttáborból.

Szerinte a menekültek szétosztása helyett inkább meg kellene gátolni, hogy ezek az emberek illegális úton – például szedett-vedett hajókon a Földközi-tengeren keresztül – Európába jussanak.

Európában még mindig túlságosan a hajókról és a menekültek elosztásáról megy a vita. Pedig a politikának azzal kellene foglalkoznia, hogy miként lehet ezt megakadályozni. Ha valaki beszáll egy csónakba az észak-afrikai partoknál, az nem vezethet automatikusan ahhoz, hogy majd befogadják Közép- vagy Észak-Európában. Kicsit élesen fogalmazva: addig ne beszéljünk a bejárati ajtó kinyitásáról, amíg mindenki bemászik az ablakon


- mondta a Profilnak adott interjúban.

Szerinte az EU-nak erősítenie kell a külső határok védelmét, és (megelőzés céljából) segítenie kell a „küldő” országokban a migrációt kiváltó okok leküzdését – ahogy azt az Európai Bizottság is javasolja.

Ment is, maradt is

Bár Kurz lemondott a kancellári posztról, a Néppárt élén továbbra is ő áll, valamint ő lesz a párt frakcióvezetője az osztrák parlament alsóházában. Helyi lapok egy része - például a Der Standard - szerint

a háttérből továbbra is ő irányít, és – amennyiben sikerül megcáfolnia az ellene felhozott vádakat – később vissza is térhet a hatalomba.

Kurz lemondását azzal indokolta, hogy elejét kívánja venni egy hónapokig tartó patthelyzetnek (a koalíciós partner Zöldek ugyanis megvonták tőle a bizalmat). Ezért félreáll addig, amíg ki nem vizsgálják a vádakat.

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik Kurznál és a közvetlen környezetéhez tartozó politikusoknál.

Az ügyészség  gyanúja szerint Kurz és társai

2017-ben egy manipulált, a Néppárt gyenge támogatottságáról árulkodó  közvélemény-kutatást jelenttettek meg az Österreich című lapban, hogy megbuktassák az akkori pártvezetést, és hatalomra juttassák Kurzot. A kutatás megjelenését közpénzből, pénzügyminisztériumi forrásokból finanszírozták.

Kurz és társai szerint a vádak hamisak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor „sötét lova” a francia elnökválasztáson
Káncz Csaba | 2021. október 17. 17:42
Eric Zemmour jelenleg kétségtelenül Franciaország legnagyobb politikai szenzációja és személye a jövő évi elnökválasztás “sötét lova”. Ahogyan Trump kampánya mögött ott állt a Fox News televíziós csatorna, úgy Zemmournak most támaszt ad a CNews TV csatorna. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Javában számolják, ki lehet Orbán Viktor ellenfele
Privátbankár.hu | 2021. október 17. 13:14
Fél 3-tól jöhetnek az első részeredmények az ellenzéki előválasztás szombat este lezárult második fordulójáról. Az viszont már ismert, hogy 662 ezren szavaztak.
Makro / Külgazdaság Szerbiából kaphat ajánlatot Paks 2-re Orbán Viktor
Varga Szilveszter | 2021. október 17. 12:11
Az energiaválság volt az egyik fő témája annak az interjúnak, amelyet a szerb elnök péntek este adott a belgrádi Prva Televízónak. Aleksandar Vučić az interjú jelentős részét az energiaválságnak szentelte, ezzel kapcsolatban jelentette be, hogy Szerbia szeretne beszállni a Paks 2 atomerőmű megépítésébe. Ennek előzménye is volt: a szerb elnök a napokban arról beszélt, hogy Szerbia nem épít atomerőművet, mert nincs rá pénze - mutat rá a BALK.
Makro / Külgazdaság Várólistára kerülhetnek az új autót vásárlók
MTI | 2021. október 17. 10:40
Több mint 250 ezerrel kevesebb személyautót gyártanak az idén a chipek hiánya miatt Csehországban, ez a cseh autóipar számára mintegy 200 milliárd koronás (2800 milliárd forint) veszteséget jelent - közölte a cseh autóipari szövetség vasárnap.
Makro / Külgazdaság Káros és szembemegy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia
Mester Nándor | 2021. október 17. 06:07
Több sebből vérzik az az elképzelés, hogy felpörgessék a vidéki légikikötők forgalmát. Az áruforgalmat inkább vasútra kellene terelni a szakértők szerint, a jóval nagyobb utasforgalomhoz több és jobb helyi turisztikai szolgáltatások szükségesek.
Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
hírlevél
depositphotos