<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A tavalyi évhez képest 8,8 százalékkal.

Meglepődve tapasztalták a svédek, hogy a háború hatására mekkora mértékű lett az infláció - írja az expressen.se. Az élelmiszerárak egyre jobban emelkednek: a tavalyi évhez képest 8,8 százalékkal, de ez persze, szokás szerint, az átlag: benne van olyan termék is a kosárban, amelyet egy évben egyszer veszel, és olyan is, amit naponta.

A zöldség, a gyümölcs, sőt kenyérféle egy része majdnem magyar árakon van. Fotó: ExpressenA zöldség, a gyümölcs, sőt kenyérféle egy része majdnem magyar árakon van. Fotó: Expressen

És hol van még a várható csúcs! Ma már ott tartunk, hogy a legnépszerűbb napilap cikke ötleteket sorol arra nézve, hogyan lehet spórolni, miként lehet kivédeni áruházi trükköket és mikor kell vásárolni, hogy még jusson a leértékelt – többnyire csak szépséghibás – termékekből. Ez pár éve elképzelhetetlen lett volna Svédországban.

Az általános magyar vélekedéssel szemben, itt sem csak milliárdosok élnek. Bár átszámítva a fizetésük magas, de nagyon drága a lakásbérlés – csekély a saját tulajdonú otthonok száma –, a rezsiköltség pedig a háború miatt emelkedett. A sok bevándorló eleve az olcsó árakkal dolgozó szupermarketeket keresi, és a több millió nyugdíjas is.

A nyugdíjak jelentős részének értéke a részvények napi alakulásától függ, mert az állam a nyugdíjalapot nem értékpapírokban, hanem részvényekben tartja. Ezért a nyugdíjak értéke napról napra változik, és nemcsak az értéke, de a számlára átutalt összeg is. A svéd nyugdíj egyébként csak Magyarországon ér sokat, ott, a valamikori átlagfizetésűeknek, kevésbé, főleg most. 

Mindez nem jelenti, hogy a svédek egyáltalán nem fognak utazni otthon és szerte a nagyvilágban, hiszen erre mindig tartalékolnak pénzt, és számos országban még jól is járnak, hiszen alacsonyabbak az árak, mint a szülőhazájukban.

A háttérhez hozzátartozik, hogy a svéd takarékos nép, főleg az idősebb korosztály, amely utálja a pazarlást, és nem tukmál: kiméri előre, hány szelet hús kell a vendégségbe. Nem csoda:

egy jobb húsféle kilója a helyi Lidl-ben 8-10 ezer forint körül van átszámítva.

Az utóbbi hetekben a megszokott áruházi trükköket elkezdték behatóbban tanulmányozni az itteni háziasszonyok: a gyártói márkás termék, ami mindig drága, szem előtt van, az olcsóbb kereskedelmi márkás pedig az alsó polcon – persze annak is jó a minősége. 

Érdekes belelapozni egy stockholmi Lidl árkatalógusába: a zöldség, a gyümölcs, sőt kenyérféle egy része majdnem magyar árakon van, míg a magyar fizetések jóval alacsonyabbak, ugyanakkor talán a köttbullar (ikeás húsgolyó) még megfizethető, de persze drágább, mint az Örs vezér téren, mert azt Északon az ottani jövedelmekhez igazítják.

Ráadásul a csúcs még messze van.. A független Matpriskollen ár-összehasonlító oldal szerint az élelmiszer-infláció 12 százalékra emelkedhet az év végére. Ez akár 40 milliárd svéd korona költségnövekedésnek felel meg. 

Nehéz idők jönnek – nyilatkozta az expressen.se-nek Ulf Mazur, a Matpriskollen vezérigazgatója. Aki nem titkolta, hogy azok az áruk, amelyek több mint 40 százalékkal drágultak, ezután sem lesznek olcsóbbak. Arról is beszélt, mik a spórolás trükkjei, mikor lehet olcsón vásárolni és mit érdemes, ha leértékelték, tartalékolni. 

Ma már nem ritka, hogy a középnyugdíjjal rendelkező svédek egy kis húzós bevásárlókocsival járják körbe a környéket, és megnézik, hogy mondjuk a coop-ban, a Willys-ben vagy az ICA-ban olcsóbb-e ugyanaz a termék. Ha nem így tenne, nem jutna görögországi nyaralásra.

Ami a svéd államháztartást illeti, sokat lefaragtak bizonyos költségvetésekből: az ukrajnai menekültek befogadása miatt például több milliárd koronával kevesebbet költenek klímavédelemre, ami példátlan az ország történetében, hiszen ez itt már vagy 40 éve szent dolog. 

Arról nem szól a fáma, de bizonyára többet fordítanak honvédelmi kiadásokra is, a szomszédban zajló háború miatt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyint becserkészik – fellélegezhet Európa?
Káncz Csaba | 2022. augusztus 17. 20:34
Az EU az esetleges nukleáris megállapodás után megvásárolhatja Irán olaját - az orosz helyett. A piacra ömlő olajtöbblet az árakat is lenyomná, egyben csökkentve Oroszország bevételeit. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kína és Oroszország együtt hadgyakorlatozik
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 19:43
El kell vágni az oroszok kapcsolatát a Krímmel, hidat kell robbantani – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója. Ez történt az orosz-ukrán háború 176. napján.
Makro / Külgazdaság Miért nem lövik le a GPS-t az oroszok Ukrajnában?
Litván Dániel | 2022. augusztus 17. 18:20
GPS-jelek vezetik orosz célpontjaikra a HIMARS-rakétákat, miközben az oroszok képesek lennének zavarni ezeket a jeleket. Akkor miért nem teszik?
Makro / Külgazdaság Jól megy a Takarék Jelzálogbanknak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:32
Nyereséges első félévet zárt a Takarék Jelzálogbank Nyrt. a megváltozott gazdasági környezet ellenére is, így 2022. június végéig 978 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.
Makro / Külgazdaság Péntektől ismét drágul a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:17
A benzinért bruttó 5 forinttal, míg a gázolajért bruttó 15 forinttal kell többet fizetni.
Makro / Külgazdaság Magyarokat is érint: Októberig meghosszabbítják a korlátozást a Heathrow-n
Elek Lenke | 2022. augusztus 17. 17:09
A londoni Heathrow repülőtér október végéig meghosszabbította az utasok maximális számát, hogy lépést tartson az ügyfelek igényeivel, és minimalizálja azokat a problémákat, amelyek a nyár elején káoszhoz vezettek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: titokzatos roncs bukkant elő a Dunából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:56
Egy hajó, amely mintegy 80 évvel ezelőtt süllyedt el.  
Makro / Külgazdaság A cseh lakossági gázfogyasztás korlátozását rendelhetik el
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:24
Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására - mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Kevesebbet vásárolnak az amerikaiak - közelíthet a recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 15:59
Megtorpant a kiskereskedelmi forgalom növekedése az Egyesült Államokban júliusban.
Makro / Külgazdaság Betett Putyin a németeknek: a fogyasztók állják a gázimportőrök brutális veszteségeit
Wéber Balázs | 2022. augusztus 17. 15:39
Az Unipert több mint 12 milliárd eurós veszteség érte az első félévben főleg amiatt, hogy a piacról kellett pótolnia az elapadó orosz gázszállításokat. Mindezt azonban nagyrészt a német fogyasztók fizetik majd meg a minimum triplázódó gázszámlák révén, ráadásul egy új illetéket is kapnak a nyakukba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG