<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Hónapról hónapra magasabbra hág az infláció, májusban már kétszámjegyűvé vált és még ki tudja hol lehet a vége? Erről is megkérdezzük Surányi György egyetemi tanárt, volt jegybankelnököt a Klasszis Klub következő, június 23-ai adásában. Meg természetesen arról, egyetért-e az MNB eddigi antiinflációs lépéseivel, a kamatemelések mértékével és ütemével, s azzal, hogy a forint valóban „pontosan ott van-e, ahol lennie kéne” – ahogy azt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter állította.

Csak kapkodjuk a fejünket. A 2021-es évet még 2,7 százalékos éves inflációval kezdtük, de még márciusban is 3,7 százalékot jelentett a KSH. Attól fogva kezdett felpörögni a fogyasztóiár-index, az májusban már 5,1 százalékot ért el. De az igazi ugrás mégis az idén következett be, amikor négy hónap alatt nőtt akkorát az infláció, mint tavaly kilenc hónap alatt.

Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy az infláció emelkedése nem tavaly kezdődött. Hanem 2016 őszétől, amikor az addig éveken át nulla közeli, sőt nem egyszer negatív (!) fogyasztóiár-indexek alig fél év alatt, 2017 februárjára 3 százalék közelébe kerültek.

Persze ahhoz képest a májusi, 10,7 százalékos éves infláció valóban kiugró, ami azonban, mondhatnánk, nem csoda, hiszen február végén kitört az orosz-ukrán háború, ami csak rontott az addigi külső környezeten. Fokozta a nyersanyaghiányt (lásd chipek), az ellátási láncok akadozását, miközben az orosz energiaszállításoktól való függőség is inflációs nyomást fejtett ki. Amit idehaza tetézhetett a kormány választás célú jelentős kiköltekezése. Ami még a mostaninál is jóval – a kormány szerint mintegy 5 százalékponttal – magasabb hazai inflációt okozhatott volna a rezsicsökkentés és az árstopok (üzemanyagok, élelmiszerek) nélkül. Vagyis ezek szerint most már közel 16 százaléknál állnánk.

Lesz tehát miről beszélgetni Surányi György egyetemi tanárral, egykori jegybankelnökkel. Nemcsak arra leszünk kíváncsiak, hogy ő milyen tényezőknek tulajdonítja a hazai infláció meglódulását, hanem arról is, megfelelően lépett-e fel az ellen az MNB, amelynek törvényben előírt feladata az árstabilitás megteremtése és fenntartása. Vajon nem kellett volna-e előbb elkezdeni a kamatemelést, s megfelelők voltak-e az eddigi mértékek? 

Surányi György lesz a Klasszis Klub június 23-ai adásának vendége. Fotó: PrivátbankárSurányi György lesz a Klasszis Klub június 23-ai adásának vendége. Fotó: Privátbankár

S ami valószínűleg most mindenkit érdekel: mire lehet számítani a közeljövőben, meddig mehet fel az infláció, mit tehet az ellen a kormány és az MNB? És mi lehet a forinttal, folytatódhat-e annak immár hosszú évek óta tartó trendszerű leértékelődése? 

A beszélgetés során természetesen szóba kerülnek majd a kormány kiigazításnak hívott, de megszorítónak tűnő intézkedései, a rezsicsökkentés, az árstopok és kamatstopok szerepe és jövője, kivezetésük esélye és hatásai. Valamint az, hogy reálisnak tűnik-e most, több mint két hónappal a választások után az EU-pénzekhez való hozzáférés. Végül, de nem utolsósorban természetesen az euróbevezetés is terítékre kerül.   

Mindezekre keressük tehát a választ Surányi Györggyel az Mfor-Privátbankár lapcsalád következő élő, interaktív eseményén – mely során nézőink is feltehetik a kérdéseiket – június 23-án, 15:30-kor.

A mintegy egyórásra tervezett, online rendezvény időpontja: 2022. június 23., 15.30. Az eseményen, amelyen Olvasóink is feltehetik kérdéseiket, ingyenes a részvétel, ugyanakkor regisztráció szükséges. Regisztrálni itt lehet >> Minden kedves Olvasónkat szeretettel várjuk!

Regisztráljon most! >>

A korábbi Klasszis Klub rendezvények összefoglalóit alább találja:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG