<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Vadiúj drónok, rakétavetők, repülők és mentőhelikopterek is felkerültek a listára.

A német védelmi minisztérium nagyszabású haderőfejlesztési programon dolgozik, a tervezett beszerzési listát már továbbították is a szövetségi parlamentnek. A tárca szóvivője szerint a minisztérium elküldte a Bundestagnak azoknak a tervezett beszerzéseknek a listáját, amelyek 25 millió eurónál (7,8 milliárd forint) nagyobb értékűek, így parlamenti hozzájárulást igényelnek.

A német sajtó szerint a tárca egyszerre 18 fejlesztést tervez a Bundestag hozzájárulását igénylő 25 milliós értékhatáron felül, köztük olyan vitatott ügyekben, mint a drónok használata. A tervek szerint Heron TP típusú harci drónokat lízingelnek az izraeli gyártótól.

Tegyék meg tétjeiket: mennyire lesz kínos? Merkel Trumphoz utazik

Az amerikai elnök április 27-én a Fehér Házban fogadja a német kancellárt. Tovább a cikkhez >>>

Holger Neumann ezredes elmondta: a járműveket fegyverzet nélkül, de felfegyverezhető állapotban kívánják lízingelni, és a beszerzéstől függetlenül döntenek majd arról, hogy csak felderítésre, vagy fegyveres akciókra is használják-e őket. A német légierő jelenleg felderítési céllal alkalmaz pilóta nélküli repülőket, a Heron 1 típusú távirányítású repülőkért  több mint egymilliárd eurót fizet a gyártónak egy lízingszerződés keretében, amely a 2010-2019-es időszakra vonatkozik.

Még mindig távol járnak a NATO-kvótától

hirdetés

Az új elképzelések szerint a Maliban és az Afganisztánban folytatott műveletben bevetett drónokról szóló megállapodást is meghosszabbítják, 2020 februárjáig. Többek között 18 darab Mars II típusú rakétavető, 6 Hercules típusú szállító-repülőgép, 7 mentőhelikopter és 32 nyerges vontató vásárlását is tervezik, valamint felújítanák a Puma típusú harcjárműveket és korszerűsítenék az Eurofighter típusú harci repülőgépek radartechnológiáját is.

Ezek még nem végleges tervek, megvalósításuk az idei szövetségi költségvetésről szóló tárgyalások is befolyásolhatják, amelyek a kormányalakítás elhúzódása miatt még nem értek véget. Az előző ciklusban a parlament összesen 77 darab, 25 millió eurót meghaladó haderőfejlesztési programot szavazott meg. A hosszú távú tervek szerint 2030-ig 130 milliárd eurót költenek a német haderő fejlesztésére.

Németország védelmi költségvetése tavaly 37,004 milliárd euró volt, ami ugyan csaknem 8 százalékos növekedés 2016-hoz képest, de a hazai GDP csupán 1,2 százalékát teszi ki. A NATO elvárása szerint a tagállamoknak 2024-ig a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő összegig kell közelíteniük védelmi kiadásaikat.

Hajszálra a világháború: azon múlik, hogy mennyire pontosan céloznak?

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztetett: káosz törhet ki a nemzetközi kapcsolatokban, ha a nyugati országok tovább támadják Szíriát. Az amerikaiak már nem tárgyalnak többé Aszaddal, az oroszok ellen pedig órákon belül újabb szankciókat jelentenek be. A franciák szerint nem üzentek hadat a légicsapással Szíriának, csak rendet raktak - és egyébként se találtak el egy oroszt sem. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szlovénia végleg felfüggeszti az egyik oltást
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 18:16
A Janssen egyadagos oltásról van szó. A döntés oka, hogy összefüggés találtak egy haláleset és a vakcina használata között.
Makro / Külgazdaság Oltás nélkül sehova? Újabb szigorítások jönnek egyik szomszédunknál
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 16:35
Ukrajnában kizárólag oltott vendégeket szolgálhatnak ki például az éttermek, kulturális intézmények, edzőtermek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így búcsúztak Dárdaitól a berlini ultrák
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 16:20
A Hertha BSC vezetése megvált tőle, de a szurkolók emlékezetében örökre megmarad.
Makro / Külgazdaság Varsó feléleszti a német démonokat – jóvátétel és határkérdés
Káncz Csaba | 2021. november 30. 15:47
A lengyel kormány a belpolitikai pecsenyéjét sütögeti, amikor feltépi a történelmi sebeket és második világháborús jóvátételt követel Berlintől.  A német történész szerint viszont aki ügyet csinál a jóvátétel kérdéséből, az egyben ügyet csinál Lengyelország nyugati határainak kérdéséből.  Aki pedig ügyet csinál Lengyelország nyugati határának kérdéséből, az elkerülhetetlenül ügyet csinál annak keleti határaiból is.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Újabb lépést tett az MNB - folytatódik az emelés
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 14:55
Bár ezúttal nem az alapkamat további emeléséről, hanem a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött a Monetáris Tanács.
Makro / Külgazdaság A magyar konzulátusok cáfolták, hogy Ausztria januártól nem fogadja el a PCR-teszteket
Hollós János | 2021. november 30. 14:11
A két ausztriai képviseletünkön nem tudnak ilyen tervről és a gondolatot is kizártnak tartják. Az viszont biztos, hogy a helyi hatóságok rendkvül szigorúan vesznek minden általuk bevezetett szabályt és korlátozást és tovább szigorítanak. Ausztriában a napokban jelent meg a koronavírus szupermutánsa.
Makro / Külgazdaság Nem kell izgulnunk a szupervariáns miatt az EMA vezére szerint
Wéber Balázs | 2021. november 30. 12:22
Az Európai Gyógyszerügynökség vezetője szerint a jelenlegi vakcinák is megvédenek a koronavírus legújabb mutánsa, az omikron ellen. Ha pedig mégis szükségessé válik, 3-4 hónap alatt jóvá tudják hagyni a módosított oltóanyagokat. A Moderna vakcinagyártó főnöke eközben azt mondta: a jelenlegi oltóanyagok kevésbé lehetnek hatékonyak az új variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság A vendéglátósoknak majdnem 10 százalékkal magasabb a keresete, mint egy éve
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 11:58
Szeptemberben a bruttó és a nettó átlagkereset 9,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A növekedés tovább élénkült az augusztusi 8,9 százalék után. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 428 100, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 284 700 forint volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Egyelőre úgy néz ki, a terv szerint csökkenthető tovább az államadósság
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 11:03
Az Állami Számvevőszék ugyanakkor figyelmeztet: egy esetleges zárás visszavetheti a karácsony előtti fogyasztást, de a beruházásokra is kedvezőtlen hatást gyakorolhat.
Makro / Külgazdaság Új tulajdonosa lesz a DIGI-nek
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 10:14
A 4iG Nyrt. az átvilágítás befejezését követően végleges adásvételi szerződést írt alá az RCS & RDS csoporttal a DIGI Távközlési Szolgáltató Kft. és leányvállalatai, azaz Invitel Zrt. az I TV Zrt. és a DIGI Infrastruktúra Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlásáról.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló