6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Görögország bejelentette: beavatkozik abba a perbe, amelyet Magyarország indított a kötelező bevándorlási kvóta ellen. Lázár János szerint már az osztrákok vezetik a közép-európaiak szövetségét migránsügyben. Elmondta, hol lehet a 100 ezer ukrán, az MNB-ügyet a kormánypártokra tolta, a Kliket átalakítják, de Kubatovot több mint egy hete egyszerűen nem lehet elérni. Frissítés: a Fidesz alelnöke hazatért!
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Beavatkoztak a perünkbe a görögök

A kötelező befogadási kvótarendszer döntését nem fogadja el a magyar kormány, ezért - a szlovák kormányhoz hasonlóan - az Európai Unió bíróságához fordult a kötelező kvóta miatt. Görögország Lázár szerint bejelentette: beavatkozik a perbe (nem a mi oldalunkon). Lázár szerint "Görögország bevándorlókat akar rákényszeríteni Magyarországra".

Görögország bejelentette: beavatkozik abba a perbe, amelyet Magyarország indított a kötelező bevándorlási kvóta ellen - persze nem a mi oldalunkon - közölte Lázár János a csütörtöki Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: Magyarország segíteni akar a menekülteken, de ott, ahol a valódi baj van, hogy ne kelljen eljönniük - más országokkal együttműködve akár Szíriában is. Készek vagyunk nemzetközi segélyprogramot is finanszírozni; Magyarország nem utasítja vissza a bajbajutottak támogatását.

Már az osztrákok vezetnek minket?

Most Ausztria vezeti a közép-európai országok "ligáját", ők képviselik leghangosabban az álláspontunkat. Brüsszelnek és Németországnak velük van jelenleg vitája. Ezek az országok Schengen korlátozása mellet állnak ki: korlátozni kell a napi belépők és az áthaladók számát. Meg kell erősíteni a déli határzárat fizikai és élőerős értelemben is. A kormány megkezdte a román határon építendő kerítés előkészítését. A határvédelembe bekapcsolódott a honvédség is.

A közép-európaiak álláspontja Lázár szerint világos: Macedóniánál is védeni kell Európa határait is egy második védvonallal, különben a Balkánon kezelhetetlen helyzet jön létre.

Eddig 83 milliárdba került a határvédelem

Támogatunk minden kezdeményezést, ami támogatni akarja Görögországot a védelmi költségekkel kapcsolatban A magyar adófizetőknek Lázár szerint eddig 80 milliárd forintjába került a a határvédelem, ehhez az EU 3 milliárdot tett hozzá.

Emlékeztetett arra is: a kormány népszavazást kezdeményez a kötelező kvóta ügyében.

Hova tűnt a 100 ezer ukrán?

Orbán Viktor korábban egy sajtótájékoztatón arról beszélt: közel 100 ezer ukrajnai menekültet fogadott be Magyarország, ennek azonban nincs nyoma a hazai nyilvántartásban. Lázár János ezt úgy magyarázta: a kormány információi szerint 50 és 100 ezer fő közötti azoknak a száma, akik elhagyták Ukrajnát, Kárpátalját, és Magyarországra jöttek, de sokan nem kértek közülük hivatalosan menedéket.

A kormány a Fideszre és a KDNP-re tolja az MNB-ügyet

A Kormányinfón Lázár János azt mondta az MNB alapítványairól szóló törvénymódosításról: a kormány nem foglalkozik a kérdéssel - nem dolga és nem joga az MNB státuszával kapcsolatos jogszabályok vizsgálata. Ez ugyanis az Országgyűlés hatásköre. Mindenesetre nincs pont az ügy végén, ha szükséges, az igazságügyminiszter útján közreműködik a vita rendezésében.

Meggyőződésük, hogy ami nem magánpénz, az közpénz - a közpénz felhasználására viszont sokféle szabály vonatkozhat. Egy korrekt, bölcs szabályozás kialakítását tartja fontosnak a kormány. Nemzetgazdasági érdekből igenis lehet korlátozni az adatok nyilvánosságát.  A posta-törvénynél megoldották, hogy Péterfalvi jelzései alapján átalakuljon a szabályozás, az MNB esetében is lehet.

Megvizsgálták, más jegybankok hogy működnek - a magyar szabályozás Lázár szerint ettől ez nem tér el.

Arra a kérdésre, hogy az MNB alapítványai milyen versenyhelyzetben vannak, ami titkolózást indokolna, azt mondta: ezt majd a törvényhozás megvizsgálja, ha újra napirendre kerül - majd megismételte, általánosságban előfordulhat olyan helyzet, amikor a jegybank tevékenysége - akár alapítványain keresztül is - biztonsági okokból "nem igényel nyilvánosságot".

A jegybank ellen politikai akció, a jegybank ellehetetlenítési kísérlete folyik - véli Lázár.

A Népszabadság újságírója felvetette: ha egyszer már a törvénymódosítást elfogadta az Országgyűlés, vajon mit ért a miniszter az alatt, hogy nincs pont a kérdés végén? Lázár János azt mondta: az egy dolog, hogy hozott egy döntést a parlament: lehet, hogy le akarták zárni ezt a vitát, de ennek a végén nincsen pont. Azt nem árulta el, hogy ez alatt azt érti-e, hogy esetleg Áder János köztársasági elnök nem írja alá a törvénymódosítást, hanem esetleg visszaküldi megfontolásra az Országgyűlés elé.

Átalakítják a Kliket - nem menesztik a minisztert

6 munkacsoportban zajlanak a közneveléssel kapcsolatos egyeztetések. Húsvét után tesz le javaslatot Palkovics László köznevelési államtitkár a Klik működésének átalakítására. Az osztott felelősség elve mindenesetre megbukott - állami fenntartás mellett nem tartható fenn önkormányzati működtetés.

38 milliárd forint extra juttatást kap a Klik, ebből kifizetik a tartozásokat is. A Klik új vezetést kapott, változik a központi irányítás, a megyék/járások felelőssége, az igazgatók kompetenciája is.

Kérdésre válaszolva elmondta: Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter menesztése fel sem merült.

Kubatovot csak Fiala János tudja elérni

Kubatov Gáborral nem sikerült felvenni a kapcsolatot, külföldön tartózkodik - mondta a Lázár János, ami azért 2016-ban egy kissé fura, tekintve hogy bő egy hete történt a botrányos népszavazási kezdeményezés, amelynek főszereplőit a média egy része Kubatov Gáborral hozza kapcsolatba.A 444.hu-nak is azt válaszolták, amikor keresték a politikust: olyan helyen van, ahol sem emailen, sem telefonon nem lehet elérni.

Érdekesség, hogy valakinek mégiscsak sikerült felvennie a kapcsolatot a Fidesz alelnökével: a sajtótájékoztató későbbi részében ugyanis Fiala János, a KeljFelJancsi  című rádióműsor szerkesztő-műsorvezetője azt mondta: neki írt SMS-t Kubatov Gábor a napokban - eszerint tényleg Amerikában van, és a hétvégén jön haza.

Frissítés: Kubatov Gábor a vártnál hamarabb előkerült: már csütörtökön nyilatkozott az MTI-nek >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG