6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az utóbbi időben egyre többször kerül szóba a Trump által kirobbantott kereskedelmi háború. Sorra jönnek ki a hangzatosabbnál hangzatosabb címek a növekvő vámokról és viszontvámokról, melyek egyértelműen hatással lehetnek a nemzetközi kereskedelemre, és egyre nagyobb aggodalmat váltanak ki a különböző régiók és eszközosztályok befektetőinek körében. De mit jelent Trump harca a piacok számára?

A Fidelity International portfoliómenedzsere szerint egyelőre képtelenség megjósolni, hogy milyen változásokat indukál majd a jelenlegi helyzet a globális kereskedelemben, a gazdasági növekedést azonban nem csak nem csak a vámok fenyegetik. Másrészről – miközben folytatódik a poltikai manőverezés - a jelenlegi, bizonytalansággal jellemezhető időszakban a portfóliók kezelői valószínűleg védekező álláspontra kényszerülnek majd – mondta Eugene Philalithis.

Fordulópont, vagy csak szájkarate?

Az USA és Kína közötti kereskedelem kapcsán folyamatosan nő a feszültség, de most tetőfokára hágott, amikor Trump elnök bejelentette, hogy 50 milliárd dollár összegű vámot tervez kivetni a kínai importra, és további 200 milliárdot, ha Kína netán megtorló intézkedéseket léptetne életbe. Ez fontos fejlemény, és majd idővel eldől, valódi fordulópontot jelent-e. A befektetőknek azonban a világkereskedelem kapcsán néhány más tényezőt is észben kell tartaniuk: többek között a globális gazdasági lassulás átfogó hatásait (melyek – főleg Kína irányából – számos kockázatot hordoznak), az árutőzsdei árfolyamokat és az erős amerikai dollárt – írják elemzésükben.

Ennek a lassulásnak néhány jele máris észrevehető – a gyártói menedzser indexek például arra utalnak, hogy az új exportmegrendelések volumene drámai módon csökkent az év elején tapasztalt csúcspontjukhoz képest: a legújabb adatok 2016 augusztusa óta nem tapasztalt mélyponton járnak.

Van okuk az óvatosságra

Ezt a helyzetet tovább súlyosbítja az erős dollár, mely további aggodalomra ad okot, és egyértelmű következményekkel járhat a nemzetközi, legfőképpen a feltörekvő piacok számára. Ezek a fejlemények várhatóan hatással lesznek az árutőzsdei árfolyamokra is, melyek jelentősen befolyásolják a nemzetközi kereskedelmet, és bár jelenleg minden szem az emelkedő olajárakra szegeződik, a többi nyersanyag ára nem tart lépést az olajéval.

Tusk megkongatta a vészharangot: Európa kifut az időből?

A menekültválság és a kereskedelmi háború tartja sakkban az öreg kontinenst. További részletek >>>

Az elemzők szerint összességében elmondható, hogy a globális kereskedelemre ható, egyre növekvő feszültség az előttünk álló hónapokban fenyegetést jelent majd a piacokra, de nem ez lesz az egyetlen dolog, ami álmatlan éjszakákat okozhat a befektetőknek. A Fidelity szakembere szerint jó pár okuk van az óvatosságra, és az elmúlt, nagyjából 18 hónapban fokozatosan ki is építették a védekező pozíciójukat, mivel számítanak arra, hogy 2018 második felében növekedni fog a volatilitás.

Mit tehetnek a befektetők?

A Fidelity Global Multi Asset alap kezelése során különböző eszközökre támaszkodhatnak – például lehetőségük van arra, hogy a piaci körülmények változásaitól függően rugalmasan mozogjanak az eszközosztályok és régiók között: ázsiai befektetési minősítésű kötvénypozícióink egy részét fokozatosan USA-beli kötvényekre váltják át, és a következő negyedév során valószínűleg további defenzív eszközöket is felvesznek majd a portfólióba.

A befektetők csökkentették magas hozamú kitettségüket, mivel ez az eszközosztály az elmúlt években erős teljesítményt nyújtott, és az értékeltségek jelentősen emelkedtek, de továbbra is előnyben részesítik az USA magas hozamú kötvényeit a többi regionális piaccal szemben, mivel az előbbieknek változatlanul kedveznek mind a fundamentális, mind a technikai körülmények – írják az elemzésben.

Annak érdekében, hogy a ciklus előrehaladtával tovább erősítsék a védekező pozícióinkat, fedezeti ügyletekkel igyekszenek elkerülni a piacot fenyegető néhány legfontosabb kockázatot. A részvénypiaci fedezeti ügyleteik például lehetővé teszik, hogy részesüljenek az érintett részvények viszonylag vonzó hozamaiból, de védelmet is jelentenek a regionális és szektorspecifikus kockázatokkal szemben.

Kétélű kard a túlzott védekezés

Feltörekvő piaci devizakitettségük egy részét továbbra is fedezeti ügyletekkel védik, így lehetőségük van kihasználni a feltörekvő piaci (helyi devizában jegyzett) kötvények előnyeit, miközben némileg enyhítik a feltörekvő piaci devizák árfolyamváltozásaiból eredő kockázatokat, melyeket az idén már több ízben megtapasztaltak.

Az ilyen jellegű hedge-ügyletek az egyre bővülő befektetési kockázatokkal szembeni védekezésük fontos elemét alkotják, ugyanakkor lehetővé teszik, hogy ne kelljen lemondaniuk a kedvező lehetőségek kihasználásáról sem. Tény, hogy a defenzív hozzáállás kétélű kard lehet a befektetők kezében, és nagyon könnyű megfeledkezni annak a hátrányairól, ha túl nagy mértékben fektetnek alacsony hozamú, alacsony jövedelmű eszközökbe, és nem használják ki a kínálkozó lehetőségeket.

Végső soron egyértelmű, hogy a piacok számára fokozottan bizonytalan időszak felé haladunk, és a kereskedelmi háború körüli egyre nagyobb felhajtás jó példa arra, hogy milyen hírek kavarhatják fel a piacokat az év hátralevő részére. Persze a globális növekedés nem csupán a vámoktól függ, és azt majd csak később fogják látni a szakértők, hogy milyen, kézzel fogható hatással lesznek ezek a vámok a világgazdaságra.

Philalithis szerint a világpiaci kitettséggel rendelkező és a tőke értékének megőrzését fontosnak tartó befektetőknek tudatában kell lenniük az ezek által jelentett kockázatoknak és az év második felére jellemző, átfogó világgazdasági körülményeknek. Ebből a szempontból a defenzív hozzáállás nagyon is ésszerűnek mondható.

Trump hirtelen olajat öntött a tűzre: már nem úszhatjuk meg a háborút

Az amerikai elnök nemrég újabb követ vetett az egyébként is háborgó vízbe: 20 százalékos védővámmal fenyegette meg az európai autógyártókat, ami Magyarországot is érzékenyen érintheti. Az első számítások szerint 300 milliárd dolláros kereskedelmi forgalom kerülhet veszélybe, a folyamat (egyelőre beláthatatlan) végén a vásárlók lehetnek a legnagyobb vesztesek. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG