<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Szijjártó Péter és Palkovics László is tájékoztatást ad a jövő hét elején a tevékenységükről. Szóba kerülhet az amerikai választás, a vakcinabeszerzés, az uniós költségvetési vita.

Mozgalmas hét lesz a következő a parlament bizottságaiban, több miniszterre is meghallgatás vár, a szokásos éves menetrendnek megfelelően. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős minisztert hétfőn hallgatja meg a Bánki Erik fideszes politikus vezette gazdasági bizottság, majd ugyanitt kedden Szjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ad számot a tevékenységéről.

Különösen az utóbbi ígérkezik érdekesnek, mivel Szijjártó Péter portfoliójába olyan területek tartoznak, amelyek aktuálisan a legfontosabb nemzetközi események színterei. Ilyen a koronavírus elleni globális védekezésnek az eszközbeszerzésre vonatkozó része, de a magyar külpolitikának az amerikai elnökválasztás utáni újrapozícionálása is izgalmas kérdéseket és válaszokat szülhet a bizottsági ülésen. Emlékezetes, hogy a november 3-i választás előtt a magyar külügyminiszer egy kemény nyilatkozatban ment neki az akkor még jelölt, időközben elnökké választott demokrata Joe Bidennek, felhánytorgatva a családi ügyeiket Kelet-Európában.

Az Orbán-kormány egyébként sem rejtette véka alá, hogy Donald Trump győzelméért szorít. Ez a taktika négy éve bejött, most nem. Kérdés, hogy mennyiben befolyásolja az amerikai-magyar kapcsolatokat az új felállás - a korábbi cikkünkben megszólaló szakértő mindenesetre nem vár nagy felfordulást, a két fél alapvető gazdasági érdekei egybeesnek.

Természetesen legalább ilyen súlyú téma lesz a koronavírus-helyzet, és ezzel összefüggésben a gép- és oltóanyag beszerzések, logisztikai feladatok ismertetése. A lélegeztetőgépekből bőven a szükséges felett vásárolt a magyar kormány, több forrásból, hogy aztán már eladóként jelenjen meg a piacon. A vakcinakutatások végső fázisba fordulásával pedig már a megfelelő mennyiség lekötése, behozatala és szétosztása jelent feladatot.

Végül, de nem utolsósorban az európai uniós költségvetési és jogállamisági vitáknak is terepe nyílik majd kedden. Az Orbán-kormány - karöltve a lengyelekkel - egyértelművé tette, hogy nem fogadja el a két ügy összekötését, ezért vétózzák a tárgyalásokat a finanszírozási kérdésekről: a következő hétéves költségvetésről és a helyreállítási alapról (utóbbi egy hitel lenne, ami kifejezetten a járvány káros hatásainak ellensúlyozására szolgálna,) A magyar kormány azonban világossá tette, hogy adott esetben a piacról is képes magát finanszírozni, ha átmeneti időre elzárulnának az uniós pénzcsapok előtte. (Ebben a jegyzetben elemeztük, hogy hová vezethet mindez az uniós tagságunkat illetően.)

Palkovics László ehhez képest talán "érdektelenebb" meghallgatásra számíthat, de azért az ITM-nek is nagyon fontos szerepe van a járványhelyzet kezelésében. Rajtuk keresztül zajlik például a bértámogatási program, amivel a bevételeik apadása miatt nehéz helyzetben lévő társaságokat támogatja az állam. Ez a program még két hétig fut - már a második szakaszban járunk - de egyre nagyobb a bizonytalanság, hogy beüt-e egy harmadik hulláma a járványnak, ami még áfogóbb gazdaságmentő intézkedéseket igényelhet a kormánytól. Palkovics szavaiból talán arról is közelebbi információt kaphatunk holnap, hogy mit gondol a kormány a november 11-én bevezetett korlátozó intézkedések fenntartásáról, részbeni kivezetésérőll, szigorításáról az év hátralévő részében, ideértve a társadalmi hangulat szempontjából kulcsfontosságú karácsonyt is.

Még két másik bizottsági ülést érdemes megemlíteni a jövő hétről. Kedden ül össze a külügyi bizottság, hogy kiértékelék az amerikai elnökválasztás eredményét a nemzetközi és a magyar politika szemszögéből. A meghívó szerint az első napirendi pont címe: "A 2020. november 3-án lezajlott amerikai elnökválasztás értékelése - globális és regionális geopolitikai következmények, az eredmények hatása a transzatlanti kapcsolatok jövőbeni alakulására, magyar-amerikai és Közép-Kelet Európa-USA kapcsolatok várható alakulása", a meghívottak között pedig ott találjuk Menczer Tamást, a külügy államtitkárát, Ugrósdy Mártont, a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatóját, valamint Dr. Magyarics Tamás egyetemi tanárt (ELTE), az NKE Amerikai Tanulmányok Kutató Központjának főmunkatársát. Ezen az ülésen is közelebb kerülhetünk annak megfejtéséhez, hogy milyen lépésekkel próbálja elsimítani a konfliktust az új amerikai vezetés és a magyar kormány között a bürokrácia.

Az Európai ügyek bizottsága előtt pedig hétfőn kerül sor egy nagykövetjelölt kinevezés előtti meghallgatására, zárt ülés keretében. Az előterjesztő Dr. Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitára lesz. A meghívóból több nem derül ki. A második napirendi pontban pedg Várhelyi Olivér uniós biztossal, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős tagjával,folytatnak a bizottsági tagok - immár nyilvános - eszmecserét  "különös tekintettel az EU bővítési politikájáról szóló 2020. évi közleményre".

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság OTP Bank-felmérés: azért hordunk készpénzt, ha esetleg nem tudnánk kártyával fizetni
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 20:12
Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
Makro / Külgazdaság Állati testrészeket küldtek az ukrán diplomáciai képviseleteknek
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 19:31
Ez történt az orosz–ukrán háború szombati napján.
Makro / Külgazdaság Megállapodott az EU és a G7 az olajárplafonról, Magyarország mentességet kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 18:21
Jóváhagyta a pénteki döntést az Európai Tanács, a magyar külügyminiszter örül a mentességnek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ugrásra kész a sztárszobrász Csodaszarvasa
Kormos Olga | 2022. december 3. 17:19
Úgy tűnik, hamarosan szoboravató lesz a Buda Palotánál. 
Makro / Külgazdaság Lecsapott egy orosz üzletemberre a brit „kleptokrácia-ügyosztály”
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 16:11
Az 58 éves férfi mellett őrizetbe vették 35 éves alkalmazottját is, amint több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.
Makro / Külgazdaság Az infláció miatt is emelkedik a kártyás vásárlások összege
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 15:32
Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.
Makro / Külgazdaság HIMARS-rakétarendszert vásárol Észtország
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 14:52
A balti állam hadvezetése úgy véli, ezzel még idejekorán el tudják rettenteni az ellenséget.
Makro / Külgazdaság Az ukránok még a 60 dolláros olajársapkát is magasnak tartják, az oroszok szerint pedig piacellenes
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 13:56
A két, háborúban álló fél érthető módon ellentétesen reagált a szankciós döntésre.
Makro / Külgazdaság Jól járhat, aki most vesz 11,75 százalékos kamattal állampapírt – Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 12:05
Ez is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyet a hazai makrogazdasági elemzőket megszólaltató sorozatunk legújabb adásában lapunk főszerkesztője, Csabai Károly folytatott Suppan Gergellyel, a Magyar Bankholding vezető elemzőjével. A szakember ugyanis úgy vélte, a most még 20 százalék feletti infláció 2023 végére egyszámjegyűvé csökkenhet, ami egyúttal azzal is járna, hogy végre ismét reménykedhetnek pozitív reálkamatban.
Makro / Külgazdaság Hamarosan nemzetközi jogszabály szólhat a műanyagszennyezésről
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 11:44
Két év múlva, 2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen – derült ki az ENSZ-tagországok uruguayi tanácskozásának eredményéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG