6p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A tavalyi év végén Törökország, Türkmenisztán és Azerbajdzsán egy csúcstalálkozón megállapodott abban, hogy együttműködnek a türkmenisztáni gáz európai ellátásához szükséges infrastruktúra fejlesztésében. Izrael és az USA biztonságpolitikai érdeklődését is fölkeltette az ország, amelynek fővárosa csupán 17 kilométerre fekszik az iráni határtól. Káncz Csaba jegyzete  

Ma kerül sor Orbán Viktor miniszterelnök és Serdar Berdimuhamedow türkmén elnök plenáris tárgyalására a türkmén fővárosban, Asgabatban. A magyar delegáció tagja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Csák János kulturális és innovációs miniszter, Lantos Csaba energiaügyi miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is.

Röviden az országról

Türkmenisztán hazánknál mintegy ötször nagyobb területű és a világ negyedik legnagyobb földgázkészletével rendelkezik. Az eurázsiai szárazföld szívében, egy geopolitikai vulkanikus övezet kellős közepén helyezkedik el, amelynek 1150 kilométeres határa van Iránnal és 800 kilométeres Afganisztánnal.

A türkmenisztáni uralkodó osztály szervezőelve az abszolút „semlegesség”: nem hajlandók csatlakozni semmilyen regionális intézményhez, legyen az politikai vagy katonai.

Megélénkülő diplomácia

De az általában visszahúzódó közép-ázsiai állam szokatlanul mozgalmas időszakot él át a nemzetközi porondon az utóbbi hónapokban. Április végén Eli Cohen volt az első izraeli külügyminiszter, aki 1994 óta oda látogatott, amikor új izraeli nagykövetséget nyitott a fővárosban. Cohen nem győzte hangsúhyozni, hogy az asgabati követség csupán 17 kilométerre helyezkedik el az iráni határtól.

Az új izraeli nagykövetség és az iráni határ közötti pontos távolság konkrét megemlítése utalt az utazás valódi céljára. Bár a türkmének óvatosak lennének ennek nyilvános beismerésével, nincs kétség afelől, hogy Irán a két külügyminiszter találkozásakor a legfontosabb vitapont volt. Végtére is, Türkmenisztán és Irán viszonyában az elmúlt években megvoltak a problémák – beleértve az 1,8 milliárd dolláros gázfizetési vitát is, amellyel Teherán tartozik Asgabatnak, de nem hajlandó kifizetni.

A rákövetkező héten Rasid Meredov türkmenisztán külügyminiszter Washingtonban tárgyalt Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, főként biztonságpolitikai kérdésekről. Ezzel egy időben az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának vezetője, Michael Kurilla tábornok Asgabatban találkozott magas szintű türkmén tisztviselőkkel, hogy megvitassanak a regionális biztonsági kérdéseket.

Csakúgy, mint Izrael esetében, az Egyesült Államok szerepvállalásának növekedése nagyban összefügg Iránnal. De az USA-nak Afganisztánnal kapcsolatban is vannak aggodalmai. A tálibok 2021 augusztusi átvétele előtti években összetűzések voltak a türkmén biztonsági erők és a tálibok között. Az afganisztáni biztonsági helyzet mindig is idegessé tette a türkmén tisztviselőket. Egy ponton a türkmenisztáni hatóságok le is próbálták zárni az afganisztáni határt kerítésekkel, árkokkal és különféle megfigyelési eszközökkel.

De a tálibok hatalomátvétele óta Türkmenisztán pragmatikus és nyitott megközelítést alkalmaz a Kabullal való kapcsolattartásban. Más közép-ázsiai államokhoz hasonlóan továbbra is nyitott kérdés, hogy ez a megközelítés hoz-e hasznot.

Türkmenisztán az utóbbi időben az Öböl-államokkal is igyekezett javítani kapcsolatait. Áprilisban az elnök látogatást tett Katarban, tavaly novemberben az Egyesült Arab Emírségekben pedig járt. Mivel az orosz befolyás a régióban csökken az ukrajnai konfliktus miatt, Türkmenisztán más régiókat és partnereket keres az együttműködés kiegyensúlyozójaként.

A gáz az adu

Asgabat nyitásának egyik következménye az, hogy megélénkült az érdeklődése a Kaszpi-tengeri csővezeték (TCP) létrehozása iránt, amely türkmenisztáni energiát szállít Európába.

A tavalyi év végén Erdogan török ​​elnök bejelentette Ankara azon szándékát, hogy megkezdje a türkmenisztáni földgáz nyugati piacokra történő szállítását. A Törökország, Türkmenisztán és Azerbajdzsán közötti háromoldalú csúcstalálkozón valamennyi fél megállapodott abban, hogy együttműködnek a türkmenisztáni gáz európai ellátásához szükséges infrastruktúra fejlesztésében, beleértve a javasolt TCP kiépítését, amelynek becsült költsége körülbelül 5 milliárd dollár, a javasolt hossza 300 kilométer, és éves kapacitása 30 milliárd köbméter.

A csővezeték Türkmenbashiból Bakuba futna a Kaszpi-tenger fenekén, és csatlakozna a déli gázfolyosóhoz (SGC), lehetővé téve a türkmenisztáni gáz Európába áramlását.

A terv értelmében a földgázban gazdag Türkmenisztánt a Törökország és Azerbajdzsán között már létező vezetékhálózatra csatlakoztatnák. Fotó: Depositphotos
A terv értelmében a földgázban gazdag Türkmenisztánt a Törökország és Azerbajdzsán között már létező vezetékhálózatra csatlakoztatnák. Fotó: Depositphotos

Valójában az EU évtizedek óta dolgozik azon, hogy a földgázt a TCP-t megépítve a Kaszpi-tengerből Európába szállítsa az SGC utolsó darabjaként. Fontos, hogy a vezeték megkerülné Oroszországot, és orosz ellenőrzés nélkül szállítana türkmenisztáni gázt. A projekt még az Európai Bizottság közös érdekű projektjei között is szerepelt a közelmúltban, hangsúlyozva stratégiai fontosságát.

Türkmenisztán a TCP-projektet kivételes lehetőségnek tekinti hazai energiaiparának fejlesztésére. Emiatt nem meglepő, hogy Batyr Amanov, a Türkmengaz Állami Konszern elnöke kiemelte a SGC fontosságát az EU energiaellátásának diverzifikálásában az SGC Konzultatív Tanácsának hetedik miniszteri értekezletén.

Mivel a türkmenisztáni gáz európai piacokra szállítása tőkeigényes, és a rendszeres vásárlók nagy bázisára van szükség a támogatáshoz, egyes szakértők aggodalmukat fejezték ki a TCP gazdasági életképességével kapcsolatban a szükséges infrastruktúra hiánya és a befektetések vonzásának nehézsége miatt. Mindazonáltal, tekintettel arra, hogy a közelmúltban különböző érdekelt felek – köztük az EU, az Egyesült Államok, Azerbajdzsán, Grúzia és Törökország – számára a TCP a regionális energiabiztonság prioritásává vált, különösen az oroszok által uralt, instabilitástól hemzsegő útvonalak elkerülése érdekében.

Ilyen körülmények között, amikor a nemzetközi feltételek rendkívül kedvezőek, és a beszállító (Türkmenisztán), a tranzitországok (Azerbajdzsán és Törökország) és a vevők (EU) érdekei nagymértékben egybeesnek, erősödik az óvatos optimizmus, hogy ennek a kritikus vezetékprojektnek a megvalósítása előbb, mint utóbb megtörténik.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ismét harmadik országba tévedt egy háborús rakéta
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 20:03
A hétfői a háború 579. napja volt. Ezek az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Itt az orosz visszavágás azért, mert letartóztatnák Putyint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 19:34
A Nemzetközi Büntetőbíróságnak vágtak vissza az oroszok.
Makro / Külgazdaság Olyasmire készül Ukrajna, amivel korábban még nem próbálkoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 18:31
Áthidalnák a fűtési szezon egyik legnagyobb kihívását.
Makro / Külgazdaság Marad a kamatsapka - több intézkedést is bejelentett a kormány
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:51
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium három intézkedés meghosszabbítását jelentett be.  
Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb nevek érkeznek Hegyi-Karabahba
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:16
A hányattatott sorsú területen sűrű a diplomáciai program.
Makro / Külgazdaság Több mint 30 orosz tisztet likvidáltak az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:55
A szevasztopoli szeptember 22-i rakétacsapás a korábbi információkhoz képest is súlyosabb volt.
Makro / Külgazdaság Értékválságban van az ország, de van-e kiút? - Donáth Anna lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:13
Donáth Anna szerint Magyarország egyik legsúlyosabb gondja, hogy értékválságban van az ország. De vajon van-e kiút ebből és hogyan? Mennyi időbe telne kijönni ebből a válságból, ha most azonnal lépéseket tennénk? És mi a helyzet a gazdasági válsággal, az oktatás krízisével? Többek között ezeket is megkérdezzük a Klasszis Média soron következő Klasszis Klub rendezvényén vendégünktől, a Momentum EP-képviselőjétől, Donáth Annától.
Makro / Külgazdaság Felemást hírt kapott Németország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 14:55
A konjunktúraindex eredménye nem jó, de lehetett volna rosszabb is.
Makro / Külgazdaság Durva vád érte a németeket, kiakadtak a lengyelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 13:58
Ez tényleg meghökkentő vád két uniós tagállam között.
Makro / Külgazdaság Ravasz tervet eszeltek ki az ukránok
Káncz Csaba | 2023. szeptember 25. 12:53
Ukrajna a jelek szerint megtalálta az oroszok Achilles-sarkát: a tengeren haladó orosz utánpótlási vonalakat. Az ukrán titkosszolgálat a Krímben olyan diverzáns csoportot is fölhasznál, amelynek tagjai a tatár kisebbséghez tartoznak. Káncz Csaba jegyzete
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG