4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A köztársaság elárulásával vádolta múlt szombaton a kormányzó baloldalt, a szélsőjobboldallal kapcsolatban pedig zsákutcáról beszélt Nicolas Sarkozy volt francia államfő az általa vezetett legnagyobb ellenzéki párt újjáalakuló kongresszusán. A politikai centrum markánsan jobbra tolódott Franciaországban és Európa nagy részén az utóbbi hét évben. Magyarországon, Angliában, Lengyelországban, Hollandiában, Svédországban és Franciaországban komoly nyomást gyakorolnak a populista szélső-jobboldali pártok a centrista jobb- és baloldali kormányokra.
Nicolas Sarkozy

„Ez az újjászületés napja” – hangsúlyozta az exelnök egy nappal azután, hogy a 2017-es elnökválasztásra való felkészülés jegyében a párttagság megszavazta az általa javasolt névváltoztatást. A jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) mostantól a Köztársaságiak (Les Républicains) nevet viseli. Bizonyos értelemben ez csak a cégér régen időszerűvé vált átfestése volt. Hiszen a UMP, amely még Chirac elnök jóváhagyásával 2002-ben jött létre Sarkozy vezetésével, az elmúlt időszakban a belső viszályok és súlyos korrupciós ügyek szinonimája lett.

Nomen est omen

A kongresszuson Sarkozy keményen odaszólt mind baloldali, mind szélső-jobboldali ellenfeleinek. „A baloldal nem tiszteli a köztársaságot, folyamatos puccsot hajt végre, kiszolgáltatva a köztársaságot a befolyásoló kisebbségeknek és a választói klientúrának” – dörögte Sarkozy a kongresszuson.

A Republikánusok elnevezés és a „köztársaság védelmezőiként” való fellépés ugyanakkor egy válasz a szélső-jobboldali Nemzeti Front és annak vezetője, Marine Le Pen látványos előretörésére. Egyes megfigyelők szerint az új francia Republikánusok számos témát – például iszlám- és bevándorlás-ellenesség - szeretnének elorozni a Nemzeti Fronttól és átformálni az ország politikai térképét két évvel az elnökválasztás előtt.

A politikai centrum jobbra tolódik

A 2008-as pénzügyi válság még messze nem ért véget, csupán az adósságok dinamikusan emelkedése és a kollaboráns jegybankok fedezetlen pénznyomása fedhetik el a tényeket és kelthetik ezt az illúziót. A státuszában és egzisztenciájában megrendült kisember közben határozott válaszokat követel a vezetőitől. A politikai centrum ezért markánsan jobbra tolódott Európában az utóbbi hét évben. Magyarországon, Angliában, Lengyelországban, Hollandiában, Svédországban és Franciaországban is komoly nyomást gyakorolnak a populista szélső-jobboldali pártok a centrista jobb- és baloldali kormányokra.

A politikai centrum átrendeződése és a hagyományos pártok megrendülése Marine Le Pen 2011-es színrelépése óta még erőteljesebben jelentkezik Párizsban. Szakértők a politikai élet ’Le Penizációjáról’ beszélnek Franciaországban.A francia mérsékelt jobboldal egyre élesebb retorikája a bevándorlás korlátozásáról és különösen a bevándorlóknak juttatott támogatásokról világos reakció a Nemzeti Front pozíciójára. Hasonló pozíció-változás következett be Sarkozy pártjában az egyetemeken viselt vallási szimbólumok, beleértve a muszlim nők fejkendője ügyében. Mivel Franciaországban a bevándorló kifejezés gyakran csak kódneve a muszlimoknak, a centrista jobboldal egyre inkább akceprálja Le Penék véleményét az ország fenyegető iszlamizációjáról.

Köszönjük, de inkább nélküled!

Noha Sarkozy a pártján belül még mindig népszerű, egy pénteken nyilvánosságra hozott felmérés szerint a franciák 72 százaléka nem szeretné, ha ismét elnöknek jelöltetné magát. A jobboldali szavazóknak a fele is így gondolkodik. A párt névváltoztatása a franciák nyolcvan százaléka, a jobboldali szimpatizánsoknak pedig hatvan százaléka szerint nem fogja érdemben az ellenzéki párt megújulását eredményezni.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Komoly mellékhatása van az eltévedt orosz rakétáknak
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 16:42
Kerülik a turisták, különösen a külföldi látogatók a Duna deltájában lévő településeket, amelyek környékén korábban eltévedt orosz rakéták csapódtak be.
Makro / Külgazdaság Világmárkákra tenyereltek rá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 12:12
Az Ariston, valamint Bosch márkájú gépeket forgalmazó cégek oroszországi leányvállalatai kerülnek a Gazprom fennhatósága alá. 
Makro / Külgazdaság Mindenki villanyautózni fog?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 11:26
Az elektromos autók a vártnál lassabban, de egyre nagyobb szerelet kérnek maguknak. Persze van egy csomó kihívás, elég csak a magas árra és a finanszírozásra, az áramkutak hiányára, a hatótáv-félelmekre gondolni. Egyebek mellett ezek a kérdések lesznek terítéken a Privátbankár, az Mfor és a piac és Profit kiadója, a Klasszis Lapcsoport által szervezett hiánypótló,  "E" mint energia című május 16-án sorra kerülő konferencia villanyautó-szekciójában. 
Makro / Külgazdaság Széteshet Oroszország, ha elveszti a háborút? Kína visszavenné Mandzsúria egy részét?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 06:58
Az amerikai szakértők azt találgatják, hogy az Ukrajna elleni háborúban lerongyolódó Oroszországot, amely 11 időzónán nyúlik keresztül, egyben lehet-e tartani.
Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG