7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Oroszországban nő a gyermekpszichológusok és az alkoholfüggőség elleni küzdelem specialistái iránti kereslet – adja hírül a Kommerszant nevű tekintélyes orosz napilap. 

Ezen persze nem lehet csodálkozni, hiszen családok ezrei vesztették el szeretteiket a háborúban, vagy éppen megpróbálták őket megmérgezni, vagy kihajítani az ablakon. De mint kiderül – állítólag – nem emiatt lettek hirtelen kapósak a pszichológusok.

Valamikor nyugatmajmolás volt

Maga a hír azért is érdekes, mert hosszú évtizedeken keresztül, a hajdani Szovjetunióban, de még a rendszerváltás-korabeli Oroszországban is, szinte üldözték a lélek orvosait. Egyfajta gyanús nyugatmajmolásnak tekintették ezt a foglalkozást, a léleknek meg kellett elégedni a pártpolitikusok parancsaival, meg a rendszerrel.

A pszichológiai szakemberek iránti kereslet Oroszországban 2024 elején harmadával nőtt az előző év azonos időszakához képest – az adatokat az Avito Services bocsátotta a Kommerszant rendelkezésére. 

A vodka visszaüt

Az oroszok leggyakrabban arra használják a szolgáltatást, hogy tanácsot kérjenek gyermek-, illetve családpszichológusoktól, valamint segítséget az alkoholfüggőség elleni küzdelemben, ami a családi problémák egyik legjellemzőbb okozója.

Ami az akoholt illeti, több száz éves hagyományról, szokásról van szó, aminek megváltoztatásához aligha elég egy-egy szakképzett pszichológus bevetése, inkább az egész társadalmat kellene megreformálni.

Már szexológusra is szükség van

Ami viszont újdonság, hogy állítólag növekszik az igény a szexológusokkal és hipnoterapeutákkal való konzultációkra. A szakértők szerint az efféle lelki gondoskodás idővel „az állampolgárok alapvető higiéniai szintjének szerves részévé válik”. Ez ugyancsak elgondolkodtató, hiszen a szexualitásról sem nagyon esett szó vagy hetven évig az orosz társadalomban.

Nő az igény a szexológusokkal és hipnoterapeutákkal való konzultációkra. Fotó: Depositphotos
Nő az igény a szexológusokkal és hipnoterapeutákkal való konzultációkra. Fotó: Depositphotos

2024 januárjában és februárjában a felhasználók 35 százalékkal gyakrabban kerestek fel pszichológust az Avito Services szerint, mint az előző év azonos időszakaiban – közölte a cég sajtószolgálata a Kommerszanttal. 

Gyermekpszichológusok is kerestetnek

A megkeresések számában immár második éve vezetnek a gyermekpszichológusok, második helyen pedig a családorvosok állnak. Szolgáltatásaik iránt, az Avito elemzői szerint, tovább nő a kereslet: idén februárban ez a gyermekpszichológusok esetében 63, a családpszichológusoknál pedig 52 százalékkal emelkedett, tavaly februárhoz képest. 

Bár a cikkben egy szó nem esik a háborúról, azért nem kell ahhoz nagy képzelőerő, hogy az apákat, férjeket elvesztett családokról lehet szó elsősorban.

Amihez nem elég a lélekgyógyász

A harmadik helyen azok a szakemberek állnak, akik segítenek leküzdeni az alkoholfüggőséggel kapcsolatos gondokat. Ráadásul a szolgáltatásaik iránti kereslet dinamikája még magasabb: az oroszok érdeklődése eziránt több mint 80 százalékkal nőtt. 

Mindez csak azért meglepő, mert az utóbbi kétszáz év alatt senki nem próbálta megállítani az alkoholizmust. Egy olyan birodalomról beszélünk, ahol a vodka ugyanolyan népélelmezési cikk, mint a kenyér. Ráadásul az utóbbi három évtizedben ehhez még hozzáadódott a világ összes híres italmárkája.

Bár némelyek abban bíztak, hogy az életszínvonal növekedésével az alkoholizmus legalább dinamikájában csökkeni fog, ezek szerint ez nem következett be, mert a lap értesülései szerint az Avito Servicesnél másfélszer annyi alkoholfüggőséggel foglalkozó szakember dolgozik, mint egy évvel korábban.

Még inkább nőtt az alkoholfüggőség

Amint arról a Kommerszant korábban beszámolt, Oroszországban tíz év után először enyhén megnőtt az alkoholfüggőség diagnózisa. Ehhez tegyük hozzá, hogy évtizedeken keresztül senki nem mérte senkinek ezt a fajta szenvedélyét. Olyan országról beszélünk, ahol maga az államfő – emlékezzünk Borisz Jelcinre – is szinte mindig becsípett állapotban állt az emberek elé, akár tankról volt szó, akár mikrofonállványról.

Az alkoholfüggők hivatalos száma mellesleg nem sokat jelent, hiszen csak töredékük fordul szakemberhez, a hasonló problémával küzdő emberek száma ennek a sokszorosa lehet.

A felnőtt gyermekek is megszenvedik

De most mintha továbbléptek volna: Oleszja Tolsztuhina, a Doctor Nearby orvostechnikai cég klinikai pszichológusa rámutat, hogy az alkoholfüggőség, a társfüggőség és az ACA (alkoholisták felnőtt gyermekei) problémái csak átfogó interdiszciplináris megközelítéssel, többek között pszichológus közreműködésével oldhatók meg.

Minden a függőség betegség, csak kevesen tudnak egyedül megbirkózni vele. Ezért szakorvoshoz fordulni ugyanolyan természetes, mint az orvoshoz fordulni segítségért, ha valamelyik szervünk szenved – kommentálja a szakember, az egyébként a nyugati országokban már régóta lefektetett, diszciplínát. Míg a szexológusokkal és hipnoterapeutákkal folytatott konzultációk iránt jelentős mértékben növekszik az igény, csökkent a kereslet a pályaorientációra irányt mutató szolgáltatások iránt.

Online is lehet

Ide is betört az internet: az online kommunikáció iránti igény több mint kétszerese az offline-  nak, és folyamatosan növekszik. A kínálat pedig követi a keresletet: februárban 50 százalékkal nőtt az online munkát vállalni kívánó pszichológusok száma, az előző év azonos időszakához képest.

Az igény nemcsak a fiatal pszichológusok miatt növekszik, akik könnyebben elsajátítják az online platformokkal való munkát, hanem tapasztalt kollégáik iránt is, akiknek lételeme, hogy elsajátítsák az online technikát. 

A tapasztalatnak megkérik az árát

Egy konzultáció átlagos költsége 1800 rubelnél kezdődik. és függ az ügyfél kérésének összetettségétől, az ülések időtartamától és gyakoriságától, valamint a szakember tapasztalatától. 

Ez utóbbi eléggé rendhagyó, merthogy a tarfiák attól is függenek, mikor végzett a lélekgyógyász. Az oroszoknál minél fiatalabb, annál kisebb a honoráriuma. A legjobban fizetett hipnoterapeutáknál egy ülés 2500 rubelnél kezdődik. Az alkoholfüggőséggel foglalkozó szakemberek alkalmanként 1800 rubel, a szexológusok és pályaválasztási tanácsadók 2000 rubelt kérnek többnyire.

Nagyon sokan szoronganak

Az oroszok százezreinek van szükségük a szorongás kezelésére. (Ennek lehetséges okait sem részletezi a lap.) A Psychodemia tavalyi tanulmánya szerint, 2022-ben összességében csaknem 63 százalékkal nőtt a pszichológusok iránti kereslet.

Ezzel párhuzamosan nőtt a képzési igény is. A szakma képviselői abban reménykednek, hogy a Duma tavaszi ülésszakán elbírálják a pszichológiai segítségnyújtásról szóló törvényjavaslatot

A higiénia része lett?

Mindez azt jelzi, hogy megváltozott az orosz társadalom nézőpontja a pszichológiát illetően. Ma már a nagyvárosokban bevett szokássá válik a pszichológussal való megbeszélés, közvetlenül a barátokkal való társalgás után.

Az emberek egyre inkább igénylik, hogy 50 percig beszélgessenek magukról, és a felmerült lelki gondok megoldásának módját külső segítséggel találják meg. 

Idővel az ember saját lelki életéről való gondoskodás az alapvető higiéniai szint szerves részévé válik – tette hozzá a szakember, nem boncolgatva az igény növekedésének társadalmi okait.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG