BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 21. 13:12

Bár kedvező a járványhelyzet alakulása Magyarországon, azért Müller Cecília szerint nem árt az éberség. Még bármi lehet.

A járványhelyzet enyhülésével könnyítenek a határárlépések szabályozásán. Az Osztrák Köztársaság területéről érkező osztrák és magyar állampolgárok beléphetnek Magyarország területére, ha a belépés előtt 4 nappal készült teszttel igazolják, hogy nem fertőzöttek - hangzott el az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Reggel 6-tól a magyar-román határon megnyitották az átkelőket.

Elhangzott, hogy bizonyos megkötésekkel Szlovákiából szabad az átjárás, ha 24 órán belül visszatérnek az érkezők. A magyar állampolgárokra is vonatkoznak ezek a rendelkezések. Az mentesül a hatósági házi karantén elrendelése alól, akinek van tartózkodási címe vagy állandó lakcíme, és nem marad 24 óránál többet.

A kormány a határellenőrzési akciócsoporton keresztül egyeztet a szomszédos országokkal a többi határnyitásról.

A vírus még mindig köztünk van, ezért a járványügyi éberséget fenn kell tartani - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Megismételte a reggeli adatokat: 3641 koronavírussal diagnosztizált beteget tartanak nyilván, ez 43 új esetet jelent. A járvány kezdete óta 473 ember hunyt el. A 43 új eset 8 helyről, 7 megyéből és Budapestről származik. Budapesten 16 új beteg van, Zalában pedig 10, itt egy család is megbetegedett, egyelőre 3 embernél mutatták ki a vírust. Praktikus tanácsokkal is szolgált Müller Cecília.

  • az irodaházakban ne legyen zsúfoltság, szellőztetni kell, a kollégák ne ebédeljenek, kávézzanak együtt
  • az ottalvós gyerektáborokban se legyen zsúfoltság és oda kell figyelni a takarításra és a szúnyoghálóra, valamint az ágyneműt is ki kell mosni

Két iskolai oltás csúszott a járvány miatt: a kötelező Hepatitis B és az önkéntesen választható HVP ismétlő oltása, amit most május 25-től pótolnak. A részletekről hamarosan tájékoztatják az érintetteket. Hepatitis oltást 78 ezer gyerek, HPV-t 41 ezer lány kaphat.

A tájékoztatón elhangzott, hogy nagyon sok mindent nem tudnak még a koronavírus-járványról:

  • nem tudják, hogy ki kitől kapja el a fertőzést és hogyan
  • nem tudják, hogyan alakul a járvány; lehet a nyáron is velünk marad, de lehet, hogy nem, alapvetően bármi lehetséges
  • nem tudják lesz-e második hullám, de lehet belesimul a többi koronavírus közé 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Már a Fehér Ház mellett gyújtogatnak - mit csinál eközben Donald Trump?
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 09:37
Miután bejárta az egész világot a videó, amelyen amerikai rendőrök intézkedés közben megölnek egy afroamerikai polgárt, Amerika-szerte zavargások törtek ki. Több tucat államban hirdettek kijárási tilalmat, kivezényelték a Nemzeti Gárdát, beindultak a fosztogatások is, a Fehér Ház közelében is gyújtogattak már - Trump elnök mégsem szól a nemzethez, nem próbálja meg lenyugtatni a kedélyeket.
Makro / Külgazdaság Egyetlen új halottja van a koronavírusnak - hónapok óta nem láttunk ilyet
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 08:38
15-en fertőződtek meg a legfrissebb adatok szerint - csak egy új áldozata van a vírusnak, április legeleje óta nem volt ilyen.
Makro / Külgazdaság Kinyithatnak keddtől a párizsi vendéglátóhelyek, a teraszok a járdákat és az úttesteket is elfoglalhatják
MTI | 2020. május 31. 18:24
Mert benti kiszolgálás még nem lesz.
Makro / Külgazdaság Szlovéniában már harmadik napja nincs új koronás fertőzött
MTI | 2020. május 31. 16:51
És ötödik napja nem halt bele senki a betegségbe.
Makro / Külgazdaság A Szegedi Szabadtéri Játékokon már nem segít a kormányrendelet
Kormos Olga | 2020. május 31. 14:07
Bár május 28-tól fogadhatnak nézőket a szabadtéri színházak és mozik, sőt, a vándorcirkuszok is, de nyilvánvaló, hogy olyan gyorsan egy intézmény sem tud reagálni, hogy már ezen a héten előadást tartson. A társadalmi távolságtartás szabályai miatt pedig kicsit olyan a helyzet, mint a népmesében: kaptak is, meg nem is.
Makro / Külgazdaság Várják is az olasz vezetők az ország újranyitását meg nem is
MTI | 2020. május 31. 14:00
Egy északi tartományi vezető szerint szép jelzés, hogy a járványtól megkímélt déli régiókkal egyszerre nyitják meg a durván megtizedelt északi régiót. Egy déli vezető szerint meg érthetetlen az egész.
Makro / Külgazdaság Már több mint 6 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. május 31. 07:53
A halálos áldozatoké már csaknem 370 ezer, közel 2 és félmillióan viszont kigyógyultak a betegségből.
Makro / Külgazdaság Trump eltolta a G7-et, meghívta Oroszországot, Dél-Koreát, Ausztráliát és Indiát is
MTI | 2020. május 31. 07:27
Kínát viszont nem.
Makro / Külgazdaság Nem érdemes még Romániába, Ukrajnába menni - vagy onnét jönni
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 20:21
Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
hírlevél