<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az elmúlt hónapokban Meloni jó időzítéssel határolódott el az európai jobboldali populisták korábbi, végül sikertelennek bizonyult pozícióitól. A pártjának Achilles-sarka azonban továbbra is az a politikai és kulturális háttér, amely egyenesen a "Duce", azaz Benito Mussolini fasiszta pártjához nyúlik vissza. Káncz Csaba jegyzete.

Olaszország viszonylagos belső stabilitást élvez 2021 februárja, Mario Draghi miniszterelnökké történő kinevezése óta. Draghi jelenleg egy széles koalíciós kormányt vezet az összes nagyobb politikai párttal - kivéve a szélsőjobboldali Olasz Testvéreket (FdI), amely részben ellenzéki mozgásterének köszönhetően jelenleg a legnépszerűbb politikai alakulat.

Az Európai Központi Bank volt elnökeként (2011–2019) az eurózóna válságának kezelésében betöltött szerepe kapcsán Draghit nagy becsben tartják az EU-ban. Ennek kulcsszerepe volt a legtöbb olasz párt támogatási döntése mögött, amellyel miniszterelnökké emelték. Draghi most vezényli le Olaszország Covid utáni helyreállítási és rugalmassági alapjainak elköltését – ez 191,5 milliárd euró kölcsönt és támogatást tesz ki, amely a legnagyobb allokáció az EU-tagjai közül.

Izzik a mély

A jövő évi általános választások közeledtével azonban nézeteltérések alakultak ki a kormánykoalícióban. 2022 januárjában a parlament nem tudott többséggel új köztársasági elnököt választani és végül megszavazta a hivatalban lévő Sergio Mattarellát, második mandátumra, annak ellenére, hogy ő ezt nem akarta.

Eközben a legtöbb olasz politikai párt Draghit továbbra is ideiglenes, technokrata miniszterelnöknek tekinti, akinek szerintük elsődleges feladata Covid-19-alapok hozzáértő menedzselése és Olaszország kivezetése az egészségügyi vészhelyzetből.

Bármilyen politikai döntés, amely ettől eltér, rögtön komoly nézeteltérésekhez vezet a széles koalíciós kormányban. Az egyik ilyen nagy vihart kiváltó, és végül kompromisszummal záruló példa Draghi azon ígérete, hogy 2028-ra a katonai kiadásokat a GDP 2 százalékára növeli a jelenlegi 1,4 százalékról. Ezzel ráadásul az olaszok többsége sem ért egyet.

Az energetikai átállás

A kormánynak komoly nehézségekkel kell szembenéznie az elkövetkező hónapokban. A tél folyamán a gáz- és villanyárak több mint 50 százalékkal emelkedtek. Akárcsak Németország, Olaszország az orosz gáz nagy importőre: Moszkva szállítja az ország gázimportjának mintegy 40 százalékát.

Noha Olaszországnak van csővezetéke Algériába, Azerbajdzsánba és Líbiába, valamint szabad kapacitása is három LNG-import termináljában, a szabadpiacon kevés a gáz. Az energia, a benzin és a műtrágya árainak emelkedése pedig befolyásolja az alapvető fogyasztási cikkek árát, ami az elégedetlenség növekedéséhez vezetett.

Legkésőbb idén ősszel a 2023-as általános választások kampánya élesbe fordul, és mindez várhatóan feszült politikai és társadalmi kontextusban történik. A jelenlegi közvélemény-kutatások szerint négy párt – a balközép Demokraták, a szélsőjobboldali nacionalista Olasz Testvérek, a populista jobboldali Liga és az eklektikus Öt Csillag Mozgalom – verseng az első helyért. Jelenleg az Olasz Testvérek pártja vezeti a versenyt.

Ellenzék, de mértékkel

Giorgia Meloni ügyesen játssza az ellenzéki szerepet a 2012-ben alapított Olasz Testvérek (FdI) élén. Meloni önmagát évekig Mussolini hagyományőrzőjének tartotta, de ezt mostanában szeretné elfeledtetni.

Giorgia Meloni, a Fratelli d'Italia párt vezetője egy olasz tévéműsor vendégeként 2022. áprilisában. Fotó: EPA/Fabio FrustaciGiorgia Meloni, a Fratelli d'Italia párt vezetője egy olasz tévéműsor vendégeként 2022. áprilisában. Fotó: EPA/Fabio Frustaci

Az elmúlt hónapokban Meloni jó időzítéssel határolódott el az európai jobboldali populisták korábbi, végül sikertelennek bizonyult pozícióitól. Amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, Meloni gyorsan állást foglalt, és csaknem olyan államférfiúi hangon beszélt, mint Mario Draghi: Putyin ellen, a NATO mellett, az Egyesült Államokkal való szolidaritásért. Nemrég pedig, amikor a francia választásokról kérdezték, minden további nélkül azt mondta, hogy politikailag nem érzi magát közel Marine Le Penhez.

Ideológiai vegyesbolt

Az FdI főnöke kimondottan rugalmas. 2021-ben megjelent - immár a 16. kiadást megért - önéletrajzában Bertolt Brechttől és Roger Scruton konzervatív brit értelmiségitől is idéz – azoktól, akik lenyűgözték nyelvtanulmányai és immár hosszú hivatásos politikusi pályafutása során. Meloni ideológiája inkább emlékeztet egy vegyesboltra, mint egy merev gondolati konstrukcióra – és mindez jól illeszkedik határozottan elitellenes attitűdjéhez.

Így jut el az emberekhez:

"Io sono Giorgia. Sono una donna, sono una madre, sono italiana, sono cristiana”

– és így is akarja, hogy lássák: nőként, anyaként, olaszként és keresztényként. Konzervatív hitvallásából, amelyet 2019 őszén egy beszédében fogalmazott meg, hamarosan videóremix készült, amelyet millióan osztottak meg.

Meloni mára rendkívül népszerűvé vált, pártja pedig a perifériáról az olasz politika középpontjába került. Most a nagy ugrásra készül. A kormányban való részvétel, sőt a miniszterelnöki tisztség is látótávolságon belül van. Meloni már nem akarja feladni a vezetését a jobboldali táborban, sem a vezetésre való igényét.

A szalonképesség döntő előfeltétel

A párt Achilles-sarka azonban továbbra is az a politikai és kulturális háttér, amely egyenesen a "Duce", azaz Benito Mussolini fasiszta pártjához nyúlik vissza. A poszt- és neofasiszták még mindig a párt körül nyüzsögnek – még akkor is, ha Meloni folyamatosan hangsúlyozza, hogy neki semmi köze a fasizmushoz.

A Palazzo Chigi (az olasz miniszterelnök hivatalos rezidenciája) felé vezető úton ezért továbbra is a mérsékelt oldalát kell mutatnia. Az Ukrajnával kapcsolatos kijelentései ehhez az első lépést jelentették, jelzést adva a Nyugatnak politikai megbízhatóságáról.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Németország 1 milliárd euróval támogatja Ukrajnát? - ez történt eddig ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 18:16
Több fontos esemény is az Ukrajna ellen immár 122. napja orosz katonai invázió során. Ezeket gyűjtöttük össze.
Makro / Külgazdaság Meredeken emelkednek az élelmiszerárak Svédországban is
Elek Lenke | 2022. június 25. 17:42
A tavalyi évhez képest 8,8 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Terrorellenes készültséget rendeltek el Norvégiában
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 16:54
A legmagasabb szintű terrorizmusellenes készültséget rendelték el szombaton Norvégiában a hajnali oslói lövöldözéses merénylet után.
Makro / Külgazdaság Az ukránok már amerikai fegyverekkel lövik az oroszokat?
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 15:37
Az Egyesült Államok által szállított Himars rakétarendszereket már hadrendbe állították Ukrajnában, és célpontokat találnak el az Oroszország által elfoglalt kelet-ukrajnai területeken - közölte szombaton az ukrán hadsereg vezérkari főnöke.
Makro / Külgazdaság Putyin új játszmába kezdett óriás szomszédjánál
Káncz Csaba | 2022. június 25. 15:01
A Kreml üzenete világos: amíg együttműködés és partnerség van, addig a területi követelések nem érvényesülnek. Máskülönben minden lehetséges – mint Ukrajna esetében.  Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: Budapesten is találtunk lángost baráti áron
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 14:01
Folytatjuk lángosmustránkat: ezúttal egy budapesti piacon néztünk körbe.
Makro / Külgazdaság Surányi György szerint ma 330-340 forintba kellene kerülnie egy eurónak
Csabai Károly | 2022. június 25. 11:01
Ezt tette volna lehetővé a volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász szerint, ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az év elején, amikor már látszott, hogy meglódul az infláció, sokkal nagyobb mértékű kamatemelést hajtott volna végre. Surányi György a lapcsoportunk által rendezett Klasszis Klubban arra is rámutatott, ez esetben például egy euró most akár 330-340 forint is lehetne.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kaptak az amerikaiak
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 10:43
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) rontotta az amerikai gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését részben amiatt, hogy visszaesik a kereslet a jegybank szerepét betöltő Fed várhatóan agresszív kamatemelése miatt, ugyanakkor azzal számol, hogy az Egyesült Államok "szűken ugyan", de elkerüli a recessziót.
Makro / Külgazdaság Valami készül a Csendes-óceán partjainál
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 10:23
Ausztrália, az Egyesült Királyság, Új-Zéland, az Egyesült Államok és Japán új csoportot hozott létre, hogy erősítsék gazdasági és diplomáciai kapcsolataikat a csendes-óceáni térség országaival.
Makro / Külgazdaság Csaknem kétszázötven ukrán menekült kapott jó hírt a magyar rendőrségtől
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 09:36
Az ukrán-magyar határszakaszon 6990 ember lépett be pénteken Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6570-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG