TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A halálozási rátát tekintve globálisan és térségünkben is a középmezőnyben vagyunk.

Bár a vírusválság során rengeteg szó esik a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számáról, szakértők egy része úgy véli, hogy nem ez a legfontosabb mutató.

Ennél lényegesebb kérdés, hogy mennyire „terheli meg” ténylegesen a járvány az adott országot: hány ember szorul miatta kórházi ellátásra, hányan kerülnek intenzív osztályra, és hányan veszítik életüket.

Közepes a halálozási rátánk

A koronavírussal összefüggésben eddig 781-en hunytak el itthon, azaz egymillió lakosra mintegy 80 haláleset jut. Ezzel globálisan és térségünkben a középmezőnyben, uniós szinten a kevésbé sújtott tagállamok között vagyunk, derül ki a Financial Times adatbázisából.

A koronavírusos halálesetek száma egymillió lakosra vetítve. (Forrás: Financial Times)       A koronavírusos halálesetek száma egymillió lakosra vetítve. (Forrás: Financial Times)

Az Európai Unió egészében 329 halálesetet regisztráltak egymillió lakosonként. Az uniós átlagot a nyugat- és dél-európai államok (Belgium, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Spanyolország) húzták fel, amelyek halálozási rátája globálisan is kimagasló.

Ha a szűkebb térségünket nézzük, akkor a halálozási rátánk átlagos.

Szomszédjaink közül messze Romániában a legsúlyosabb a helyzet, ahol 248 haláleset jut egymillió lakosra – több mint 4800-an hunytak el. Ezután következik Szerbia (108 haláleset/millió lakos), Ukrajna (92) és Ausztria (90).

Hazánknál kisebb ugyanakkor a halálozási ráta Horvátországban (68 haláleset/millió lakos), Szlovéniában (66) és Szlovákiában (8,3). Északi szomszédunk már tavasszal is a vírus elleni harc egyik mintaországa volt.

Némileg jobban áll nálunk Lengyelország és a Cseh Köztársaság is, ahol  65, illetve 60 halálos áldozatot jegyeztek fel egymillió lakosonként.

Globálisan a legrosszabb helyzetben Peru van, ahol 996 koronavírusos elhunyt  jut egymillió emberre.

A legalacsonyabb mutatóval pedig a járvány kiindulópontja, Kína bír, ahol 3,4 halálesetet regisztráltak egymillió főre vetítve.

Természetesen a halálozási rátákat is csupán megkötésekkel lehet összehasonlítani, hiszen országonként eltérhet a kiindulási járványhelyzet, a demográfiai összetétel, az egészségügyi állapot, valamint az, hogy milyen mértékben derítik fel a koronavírusos haláleseteket, és milyen szempontok alapján könyvelik el azokat.

Az ágyak 7-8 százaléka foglalt

Ami az egészségügy leterheltségét illeti, Magyarországon jelenleg több mint 10 ezer kórházi ágy áll a koronavírusos betegek rendelkezésére.

Ebből ma reggeli adatok szerint 757 foglalt (ennyi fertőzöttet kezelnek kórházban), és közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen – tehát az ágykapacitások 7-8 százaléka van kihasználva.

 

Ennek ellenére a vírus elleni küzdelem a jelek szerint messze nem működik tökéletesen.

Hét elején számoltunk be arról, hogy milyen viszontagságokon kellett keresztülmennie egy ma már gyógyult fertőzöttnek: teszteredményére csaknem egy hetet kellett várnia, és sokáig szinte senkitől sem kapott érdemi információt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Trump összefog a lengyelekkel és a románokkal – a nagy geopolitikai terv
Káncz Csaba | 2020. október 21. 13:45
A stratégiában Varsónak és Bukarestnek kiemelt szerep jut – nem véletlenül történtek meg az elmúlt években az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban. Az egy hete elindított magyar–szlovén villamosenergetikai hálózatokat összekötő projekt is szerves része az észak-déli folyosónak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 75 milliós bírságot kapott a GVH-tól a Heineken
MTI | 2020. október 21. 10:17
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken  Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Makro / Külgazdaság Nagyobb a kereslet, mint a kínálat influenzaoltásra
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.
Makro / Külgazdaság 48 magyar halt bele a koronavírusba
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:32
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Akár 50 ezres ösztöndíjat is kaphatnak, akik ügyesen fociznak, kosaraznak, kézilabdáznak
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:34
Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.
Makro / Külgazdaság Palkovics Lászlótól várják, hogy megkösse a 3 milliárd forintos csomagot Vidnyánszky Attilával
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:05
A kormány határozata értelmében 3 milliárd forintot kap az SZFE.
Makro / Külgazdaság Megint óriási pénzek mozdultak meg a költségvetésben - egy tárca nélküli miniszter a legnagyobb nyertes
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 07:23
Összesen több mint 140 milliárd forintot rendezgetett át a költségvetésben a kormány a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint. 
Makro / Külgazdaság Az inflációra figyel az MNB
Király Béla | 2020. október 20. 17:34
A jegybank kedden tartotta kamatdöntő ülését, ahol nem nyúltak a kamatokhoz. Értékelésében az MNB azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság helyreállításának sebessége körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-járvány: Netanjahu és az ultraortodoxok életveszélyes összejátszása
Káncz Csaba | 2020. október 20. 14:34
Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Friss
hírlevél