TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A távol-keleti országban szombaton újraválasztották az eddigi elnököt, Caj Jing-vent.
EPA/DAVID CHANG

A függetlenségpárti Demokratikus Haladás Pártjának (DPP) 63 éves politikusa rekorderedménnyel, a szavazatok 57 százalékával – vagyis mintegy 8,2 millió szavazó támogatásával – nyerte az elnökválasztást.

Ellenfele, a Kínával szorosabb kapcsolatok fenntartását szorgalmazó Nemzeti Párt (Kuomintang) jelöltje, a 62 éves Han Kuo-jü 5,5 millió voksot kapott. Az MTI szerint az eredményt széles körben Caj a pekingi vezetéssel szembeni határozott kiállásának tulajdonítják.

Megvédi a szuverenitást

A Taipei Times szerint Caj Jing-venre most 1,2 millióval szavaztak többen, mint 2016-ban, amikor a voksok 56 százalékát szerezte meg.

Győzelmi beszédében ígéretet tett arra, hogy „többet és jobban” fog tenni elnökként, és minden szavazónak köszönetet mondott a részvételért függetlenül attól, hogy kire szavazott.

Ez a demokratikus értékek végrehajtása.

Hozzátette: kormánya további reformokat hajt végre, folytatja a nemzeti infrastrukturális programokat, csökkenti a gazdagok és szegények közötti különbséget, valamint megvédi Tajvan szuverenitását.

Azt is remélem, hogy Peking megérti: a demokratikus Tajvan és a demokratikusan választott kormányunk nem fog engedni a fenyegetéseknek és a megfélemlítésnek.

- mondta Caj Jing-ven, akinek a vesztes Han Kuo-jü telefonon gratulált. 

Peking nem örül...

Keng Suang kínai külügyi szóvivő úgy reagált: Peking ezután sem változtat álláspontján, és a nemzetközi közösséget is az "egy Kína elvének" betartására szólítja fel.

Mint fogalmazott, a pekingi vezetés megértést és támogatást vár a nemzetközi közösségtől a tajvani függetlenségi törekvésekkel szembeni ellenállás és a nemzeti újraegyesülés megvalósítása kapcsán.

A szóvivő szerint Tajvan kérdése Kína belügye:

A világon csupán egyetlen Kína létezik, Tajvan ennek az országnak a része, mindez pedig nem fog változni, történjék bármi is Tajvanon.

...Washington gratulált

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter viszont nyilatkozatban gratulált Caj Jing-ven győzelméhez, és Tajvan demokratikus rendszerét méltatta. Kiemelte:

Az amerikai és a tajvani nép nem csupán partnerek, de ugyanannak a demokratikus közösségnek tagjai, akiket közös politikai, gazdasági és nemzetközi értékeik kapcsolnak össze.

Tajvan jelentős amerikai támogatást élvez annak ellenére, hogy nincs közöttük hivatalos diplomáciai kapcsolat. Az Egyesült Államok a távol-keleti ország első számú fegyverbeszállítója és kulcsfontosságú partnere.

Donald Trump amerikai elnök kormányzása alatt a magas szintű kapcsolatok erősödtek: 2016 decemberében Trump a korábbi protokollal szakítva telefonon egyeztetett Caj Jing-vennel.

Megfigyelők szerint a sziget továbbra is nagy fokú amerikai támogatást élvezhet majd, a háromoldalú kapcsolatok azonban nagyban függnek a novemberi amerikai elnökválasztás, valamint a Peking és Washington közötti kereskedelmi tárgyalások kimenetétől.

Kínai nyomás

Tajpej és Peking között azt követően vált fagyossá a kapcsolat, hogy a Caj vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az "egy Kína elvét" magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel.

A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekezett korlátozni Tajvan mozgásterét nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmazott vele szemben és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Előzetes háttéranyagunk a témában: Holnap üt be Kína következő válsága – egymillió katona kell a partraszálláshoz.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél