1p
Tudták, hogy van egy új amerikai technológia, ami "adatból anyagot állít elő, majd anyagból adatot"? Szerencsére Matolcsy György követi, hogy miként is zajlik az új ipari forradalom - és újabb ötletei vannak.

Adatból anyag, majd anyagból adat

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ezen a héten a Heti Válaszban a "digitális gyártás forradalmáról" értékezik, ezúttal nem egy könyv kapcsán, hanem a Foreign Affairsben olvasott két "első látásra nem összefüggő" cikk kapcsán. Az egyik cikk a BRIC-országok lassulásával foglalkozik, a Matolcsy által idézett szerzők cáfolják, hogy a fejlődő államok tömegesen érik majd utol a fejlett államokat. Az elmúlt 4 évtizedben ugyanis csak Malajzia, Szingapúr, Dél-Korea, Thaiföld és Hongkong tudott 5% feletti növekedést produkálni, vagyis felzárkózni (a BRIC-országok, azaz Brazília, Oroszország, India és Kína nem).

A nemzetgazdasági miniszter mindebből azt a következtetést vonja le, hogy "mára nem maradt követhető és sikeres felzárkózási modell", ergo nekünk magunknak kell kitalálnunk, merre is van a "sikerhez vezető ösvény". Ez azonban nem egyszerű feladvány.

Egy másik cikk kapcsán a tárcavezető arra hívja fel az olvasók figyelmét, hogy "elindult a digitális gyártás forradalma". Hogy mi is ez pontosan?

"Az Egyesült államok kifejlesztett egy technológiát, amely az élő szervezet működésén alapul, és képes adatokból dolgokat, majd dolgokból adatokat előállítani. Már működnek a jövő kis gyárai az Egyesült Államok, Kenya, Afganisztán, Dél-Afrika, Norvégia, a Benelux-országok területén, ahol amerikai programokkal és alapanyagokból (speciális, tíz nanométer hosszú részecskék a kisebb tárgyak, centiméter hosszúak a nagyobbakra) készítenek gépeket, bútorokat, autókat, repülőket, hajókat, épületeket: bármit, bárhol, bármikor. A célpiac az egyéni fogyasztó, a ma használatos tárgyak zömét otthon állítjuk majd elő, a nagyobbakat a szomszédban".

Van még egy kis időnk

A miniszter, aki tavaly ilyenkor még az újraiparosításban látta a válságból való kilábalás lehetséges útját, aggódva teszi fel a kérdést: mi lesz a növekedésüket az iparra alapozó országokkal?

Bajban lesznek, akárcsak azok az államok, akik a természeti kincseikre alapoznak. A jövőben ugyanis a "digitális gyáripar mindent mesterséges anyagból állít majd elő".

Matolcsy nyomban meg is nyugtatja az olvasókat: "van még egy kis időnk". A miniszter indoklása szerint "a számítógép ötven év alatt négy szakaszban lett az életünk része: az új amerikai technológia 1952-ből való, ma második, még drága szakaszban tartunk". Hogy az említett folyamatnak pontosan milyen négy szakasza is van, arra a miniszter nem tér ki cikkében.

A hazai ízek és a szövetségi háló

De nézzük a lényegi dolgokat! Mit is tegyünk?

"... fel kell mérnünk a kockázatokat és a lehetőségeket. (...) Szükségünk van egy szövetségi hálóra: kikkel működjünk együtt a digitális gyártásra való átállásban, mert egyedül nem megy" (talán Azerbajdzsán vagy Albánia velünk tart - a szerk.).

"Kell egy tudásterv: az új világhoz sok jó mérnök, sok kutató-fejlesztő, kreatív műhelyek, kitűnő egyetemek (bár egy pár nagy múltú egyetemünk szénszünetre készül, az állam alapítana egy újat - a szerk.), az újat befogadó közösségek családok kellenek".

Ne feledjük, bár össze kell fognunk másokkal, hogy ne maradjunk le, azért a saját utunkat kell járnunk, Matolcsy erről így ír:

"Kell egy terv arra is, hogy mi nem lesz digitálisan gyártható: az ízes magyar élelmiszerek, a turizmus élményei, a gyógyítás, a személyre szabott szolgáltatások, a képességek és tudás fejlesztése"

És ha mindez nem volna elég.

"Kell egy figyelő intézményrendszer, amelyik éjjel-nappal követi a digitális gyártási forradalomra való átállás újabb szakaszait: az állam, a vállalkozások és a közösségek minden döntésére hatnia kell az új ipari forradalomnak" - írj a miniszter az "individuális forradalomról, melyet csak együtt aknázhatunk ki".


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG