3p

A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?

Az európai kormányok, amelyek a héten dönthetnek napenergia-gyártóik támogatásáról, már túl későn intézkednek ahhoz, hogy megállítsák a napelemgyártó Meyer Burgert, hogy felpakoljon egy német gyárat, hogy a termelést az Egyesült Államokba telepítse – számol be róla a Reuters. A kelet-németországi freibergi gyár március közepén zárt be, ami 500 munkahely elvesztését jelentette, mivel a svájci tőzsdén jegyzett cég csatlakozott az európai megújulóenergia eszközöket gyártók egyre bővülő táborához, amelyek bezárnak vagy elköltöznek. Az elmúlt évben közülük legalább tíz nyilatkozott úgy, hogy pénzügyi nehézségekkel küzd. Sikertelenül zárultak március végén a német szövetségi kormánnyal folytatott tárgyalások a gyár jövőjének biztosításáról - mondta a Reutersnek a Meyer Burger szóvivője.

A Meyer Burger európai termelésének jövője homályosnak látszik
A Meyer Burger európai termelésének jövője homályosnak látszik
Fotó: Meyer Burger

A német gazdasági minisztérium közölte, hogy tudatában van a német vállalatok „nagyon súlyos helyzetének", és több mint egy éve vizsgálja a támogatási lehetőségeket az iparágban.

Megállapodtak abban, hogy a Meyer Burgernek exporthitel-garanciát adnak a Németországban gyártott, de az Egyesült Államok gyáraiban használt berendezéseire, ami segít egy közeli telephelyen, de nem menti meg a freibergi gyárat. A bezárás egy tollvonással 10 százalékkal csökkentette az európai napelemgyártást, és annak ellenére történt, hogy Európában fellendült a szél- és napenergia használata. Rekordtempóban futnak a megújuló energia-kapacitások bővítései, beleértve a napelemeket is, a Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint.

De az európai székhelyű gyártókat, amelyek ezeket a paneleket szállítják, lenyomja Kína és az Egyesült Államok versenye, amelyek kormányai több támogatást nyújtanak gyártóiknak.

Dilemma

A helyzet dilemmát jelent az éghajlatváltozás elleni küzdelemre törekvő európai kormányok számára:

vagy több támogatást nyújtanak annak biztosítására, hogy a helyi termelés versenyképes maradhasson, vagy megengedik, hogy az import korlátlan áramlása lépést tartson a tervezett építések ütemével.

Kína folyamatosan bővíti napenergia-termelését, és jelenleg a világ napenergia-gyártási kapacitásának 80 százalékát adja. A Wood Mackenzie kutatócég szerint a panelek előállítási költsége ott körülbelül 12 cent wattonként, szemben az európai 22 centtel. A Csendes-Óceán másik partján, a 2022-es inflációcsökkentési törvény részeként bejelentett amerikai támogatások lehetővé teszik egyes megújulóenergia-gyártók és projektfejlesztők számára, hogy adójóváírást igényeljenek, ami az Európai Unión belülről és kívülről is vonzza a vállalkozásokat.

Joe Biden amerikai elnök fokozott figyelem közepette aláírja az Inflációcsökkentési Törvényt (IRA)
Joe Biden amerikai elnök fokozott figyelem közepette aláírja az Inflációcsökkentési Törvényt (IRA)
Fotó: Drew Angerer / Getty Images

A Meyer Burger tervei között szerepel napelemgyárak építése Arizonában és Coloradóban. „Európai iparpolitikai támogatások hiányában merész lépést tettünk, és egy napelem-gyártási projektet Németországból az Egyesült Államokba helyeztünk át" - mondta Gunter Erfurt vezérigazgató a Reutersnek adott interjúban.

Hasonlóképpen, a főként Norvégiában működő Freyr akkumulátorgyártó cég is leállította a munkát egy, az Északi-sarkkör közelében lévő félkész üzemben, és az amerikai Georgia államban létesítendő üzem terveire összpontosít, miután Washington bejelentette a támogatási politikáját. A Freyr februárban közölte, hogy Luxemburgból az Egyesült Államokba helyezte át székhelyét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Miért nem állnak sorban a vállalatok a zöld hitelekért?
Csabai Károly | 2024. május 23. 15:11
Milyen a vállalati hitelezés helyzete Magyarországon, a 2023-as évhez képest az idén mire lehet számítani? A bankok hogyan tudják támogatni a zöld átállást? Van-e kereslet a zöld hitelekre, azt mennyire befolyásolja a kamatszint? Mennyire más megközelítést igényel a bankoktól az energetikai szektor finanszírozása? Egyebek mellett ezeket a kérdéseket járták körül a lapcsoportunk, a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésének résztvevői. 
Makro / Külgazdaság Havi 136 ezer forintot adnak a kisgyermekes, dolgozó szülőknek - de nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 13:03
Ennyivel támogatják a kisgyermekek gondozását.
Makro / Külgazdaság Ez a közel 190 ezer magyar biztosan nem akar hazatérni
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 12:48
Benyújtották a kérvényt, hogy maradhassanak brit földön, de a románok és a lengyelek messze előznek ebben is.
Makro / Külgazdaság Pozitív meglepetést hozott az euróövezet teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:36
Már májusi adatok alapján.
Makro / Külgazdaság Kezdhetünk aggódni? Padlót fogtak a beruházások Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:39
Majdnem kétszámjegyű a visszaesés.
Makro / Külgazdaság Erre büszke lehet a kormány? Közel 10 százalékkal érnek többet a magyar fizetések, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:31
Itt vannak a KSH legfrissebb adatai.
Makro / Külgazdaság 2750 milliárd forintnyi diákhitelt engedtek el - szavazatvásárlás amerikai módra?
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 07:18
Személyenként átlagosan 12 millió forintnyi tartozást nem kell visszafizetni. Igazságos döntés vagy az adófizetői pénzek átirányítása szavazatvásárlás céljából?
Makro / Külgazdaság Európa legnagyobb lőporgyára épül a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 17:37
Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Milyen irányt vesz az elektromos járművek gyártása, forgalmazása, töltése és finanszírozása?
Szirmai S. Péter | 2024. május 22. 15:01
Merre tart az e-mobilitás? Erről is kérdeztük a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésén szakértő vendégeinket: Balogh Szabolcsot, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetőjét, Lévai Gábort, a PhenoGyde Kft. ügyvezetőjét, Fekete Csabát, a CIB Lízing vezérigazgatóját, Antalóczy Tibort, a villanyautosok.hu ügyvezetőjét, Kovács Ákost, a Porsche Hungaria Moon Brand managerét. 
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak, fordulat jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 10:46
A héten pénteken ismét változást tapasztalhatunk a benzinkutakon. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG