TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ideiglenes alapjövedelem bevezetését javasolja a világ 2,7 milliárd legszegényebb emberének 132 fejlődő országban az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) által kiadott friss jelentés.

A UNDP vezetője, Archim Steiner szerint a rendkívüli idők rendkívüli társadalmi és gazdasági intézkedéseket igényelnek - ezek közt az ideiglenes alapjövedelem bevezetése a világ legszegényebbjei körében egy lehetséges opció. "A mentőcsomagok és újraindítási tervek nem fóluszálhatnak kizárólag a nagy piacokra és nagy cégekre" - mondta a Reuters beszámolója szerint.

A koronavírus közel 15 millió embert fertőzött meg világszerte, az ismert halálesetek száma 610 ezer fölött jár. Az ENSZ arra figyelmezetett: a pandémia és az általa kiváltott globális recesszió újra növelheti a szegények számát (ilyenre 1990 óta nem volt példa), és 265 millió embert az éhezés szélére taszíthat.

Ételosztás Fehéroroszországban a koronavírus-járvány idején. Fotó: EPA/TATYANA ZENKOVICH Ételosztás Fehéroroszországban a koronavírus-járvány idején. Fotó: EPA/TATYANA ZENKOVICH

Ha nem kellene adósságot törleszteni, lenne is rá pénz

A UNDP jelentése szerint az ideiglenes alapjövedelem forrása lehetne az a dollármilliárdokra rúgó pénz, amit az országok normál esetben adósságuk törlesztésére fordítottak volna. A G20 országai (a legfejlett gazdaságok) áprilisban megállapodtak, hogy felfüggesztik a világ legszegényebb országainak adósságszolgálatát az év végéig, az ENSZ főtitkára szerint azonban a programot ki kellene terjeszteni minden fejlődő és közepes jövedelmű országra.

A Reuters mindenesetre megjegyzi: még az eredeti adósságszolgálat-felfüggesztési program végrehajtása sem megy zökkenőmentesen. A 73 jogosult ország közül csak 42 jelezte érdeklődését a részvételben, így csak 5,3 milliárd dollárt tudtak megtakarítani az eredetileg megígért 12 milliárd dollár helyett.

A spanyoloknál már működik

Spanyolországban bő egy hónapja igényelhető a létfenntartáshoz szükséges alapjövedelem; az alanyi jogon járó alapjövedelmet háztartásonként határozták meg, 12 típust megkülönböztetve. A spanyolországi alapjövedelemről itt írtunk >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél