TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Tapasztalt ügynök veszi át az angol hírszerzés vezetését. De ki buktatta le a legkalandosabb sorsú angol ügynököt Magyarországon? Káncz Csaba jegyzete.

A brit kormányfő hivatala július 29-én jelentette be, hogy a külügyminisztérium politikai igazgatója, korábbi Törökországba rendelt nagykövet lesz ősztől a hírszerzés (MI6) új vezetője. Az 57 éves Richard Moore maga is titkosszolgálati tisztként szolgált korábban - Ankarában, nyilván diplomáciai fedéssel. De honnan tudjuk ezt bizonyosan?

Richard Moore (Fotó: gov.uk) Richard Moore (Fotó: gov.uk)

Nos, 2005-ben egy kiugrott brit ügynök, Richard Tomlinson nyilvánosságra hozott egy listát, amelyben 276 fedett ügynök neve és szolgálati múltja szerepelt – köztük Richard Moore-é is. Az eredetileg Líbiában született Moore kapcsán még érdemes megjegyezni, hogy egyik nagyapja 1916 és 1922 között a brit uralom ellen harcolt Írországban és ezért az ír elnöktől még kitüntetést is kapott.

Viharos vizeken

A brit sajtó sokáig azt gondolta, hogy a kormányfő választása Tom Hurdre, a Belügyminisztérium egy magas rangú tisztviselőjére fog esni - de végül egy olyan embert választottak, aki jól ismeri a Céget belülről és a jelenlegi, viharos időkben biztos kezekkel vezetheti az intézményt.

Moore kinevezése ugyanis egybeesik London konfrontatívabb vonalvezetésével Peking és Moszkva irányába. Amerikai nyomásra ugyanis az Egyesült Királyságban a jövő évtől megtiltják a mobilszolgáltatóknak, hogy bármilyen 5G mobilnet hálózati eszközt vásároljanak aHuaweitől. Sőt, a már beépített eszközöket legkésőbb 2027-ig ki kell szedni.

Sztálin angol kéme

Hazánkban a legkalandosabb sorsú angol ügynök annak a Gorka Sebestyénnek az apja volt, aki a múlt hónapban került vissza nemzetbiztonsági vonalon a Fehér Házba. Gorka Pál – amint arról Gorka maga számolt be részletesen 2016-ban megjelent könyve, a Defeating Jihad: The Winnable War (A dzsihád legyőzése - A megnyerhető háború) című könyvének előszavában – 1948-tól Magyarországon, az egyetemet frissen elvégzett fiatalként a brit hírszerzésnek dolgozott, amíg 1950-ben tíz évre el nem ítélték.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy Gorka Pált nem a magyar elhárításnak sikerült lebuktatnia, hanem Kim Philby, Sztálin legendás angol kettős ügynöke árulta el. Gorka Pál aztán 1956-ban tudta elhagyni az országot és kezdett el dolgozni az MI5, a belső elhárítás számára, hogy kiszűrjék a magyar menekültek közül az átdobott ügynököket.

A brit hírszerzőszolgálat 1911-ben, hivatalosan a Katonai Hírszerző Szolgálat 6. osztályaként (MI6) jött létre, de a valóságban fegyveres erőktől függetlenül működött, így kapta a ”Secret Intelligence Service” (Titkos Hírszerzőszolgálat) elnevezést. A brit elektronikus hírszerzés ma már csak részben önálló, hiszen a második világháború derekán megszületett az Egyesült Királyság és az USA titkosszolgálatai között a BRUSA COMINT (communications intelligence) egyezmény, melyet 1943. május 17-én ratifikáltak.

1946-47-ben aztán kibővült a szövetség Kanada, Ausztrália és Új-Zéland hírszerző ügynökségeivel. Így jött létre az 1948-ban megkötött titkos UKUSA megállapodás, illetve szövetség, amelynek tartalma és hatálya napjainkban is érvényes.

A globális megfigyelés rendszere

Az UKUSA szövetség fő koordinátora az USA Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA). A szövetség alapító szervezetei: az angol GCHQ (Government Communications Head Quarters), a kanadai CSE (Communications Security Establishment), az ausztrál DSD (Defense Security Directorate) és az Új-Zélandi GCSB (General Communications Security Bureau).

A közösen működtett, úgynevezett Echelon rendszer egyik ékes példája a mesterséges intelligencia nagy kiterjedésű használatának. Földi megfigyelő bázisok, hét tengeren működő kémhajók, tengeralattjárók és szigorúan titkos műholdak tucatjai „figyelik” 30 kilométerrel a fejünk felett az egész emberiség globális kommunikációs hálózatának forgalmát.

A rendszer egy kifejlett lehallgató rendszer, mely támogatja a fordítást, beszédfelismerést és a pár szavas kereséseket. A megfigyelők betekintést nyernek a telefonbeszélgetésekbe, e-mailekbe és rádióadásokba.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél