<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Gáza első virtuális valóság eszközöket, programokat és játékprogramokat kínáló kávézójának tulajdonosa a blokád alatt felnövő fiataloknak nyújt akciókkal, zenével és sporttal teli fantáziavilágot.

Sok fiatal, aki idejön játszani, menekülést keres attól a valóságtól, amelyben mindennap kénytelen élni - mondta Firas al-Khodari, a Gáza városban található VR Station tulajdonosa. A Reuters cikke szerint mivel az Izrael és Egyiptom által évek óta tartó határzár és blokád miatt a legtöbb embernek nincs lehetősége utazni, az online világ a szórakozásra és figyelemelterelésre éhes fiatalok számára egyfajta kiutat jelent. Ezt megerősítik a portál által megkérdezett, éppen játszó fiatalok is:

Olyan városokba, különböző helyekre, hegyekbe és óceánokhoz látogatok el, amikor játszom, amelyeket számunkra lehetetlen meglátogatni

- mondta a 22 éves Youssef al-Qudairi.

Mivel blokád alatt állunk, és nehéz utazni és egyik helyről a másikra mozogni, a VR-hoz fordulunk segítségét azért, hogy mindezeket pótoljuk, és a virtuális valóságban éljük meg

- mondta a 16 éves Nisreen Shamalakh, miközben felvette a headsetjét.

Az üzemeltető al-Khodari szerint az is meglátszik, hogy kinek mi a preferenciája: míg a fiatal férfiak leginkább a virtuális akció- és harci játékokat részesítik előnyben, addig a nők inkább sportjátékokkal, zenével vagy utazással foglalják le magukat – már amennyire szabadon mindez lehetség a VR-keretein belül. A Reuters a helyszínen járva videót is készített, ezt itt tudja megnézni.

Képünk illusztráció. Fotó: Depositphotos
Képünk illusztráció. Fotó: Depositphotos

A tragikus sorsú Gáza

A Gázai övezet légi és tengeri blokádját Izrael és Egyiptom 2005-2006-ban ideiglenesen, 2007-től pedig véglegesen vezette be a Gázai övezetből való izraeli kivonulást követően. Az intézkedés azután vált véglegessé, hogy a Hamász – a többek közt Európa és Amerika által is terrorszervezetnek titulált, palesztin-szunnita Iszlám Ellenállási Mozgalom – átvette az ellenőrzést az övezet felett, elfoglalta a kormányzati intézményeket, és a Fatah és más palesztin hatóságok tisztviselőit Hamász-tagokkal váltotta fel. A további tárgyalásokhoz egyebek mellett arra lenne szükség, hogy a Hamász elfogadja Izrael létjogosultságát, ez pedig nyilvánvalóan nem fog megtörténni a belátható jövőben, így a vitatott palesztin terület lezárás alatt fog maradni.

Az sosem volt kérdés, hogy rettenetesen nehéz helyzetben van a régió, az ENSZ és más humanitárius szereplők és segélyszervezetek immár 15 éve nyújt anak humanitárius segítséget az övezetben blokád alá vett 2,1 millió palesztinnak. Ez alatt a 15 év alatt a nemzetközi közösség becslések szerint 5,7 milliárd dollárt költött Gázában csak arra, hogy segítsen a lakosságot életben tartani, lehetetlen körülmények között.

A humanitárius segítségnyújtás már régóta állandó műveletté vált. Kollektívan arra kényszerülünk, hogy de facto egy szabadtéri börtön segítői legyünk - mondta Gabriela Bucher, az Oxfam International ügyvezető igazgatója a blokád 15 éves fennállásának alkalmából.

Ma Gázában tíz emberből hét a segélyektől függ. Ezen változtatni kell. Személyesen az ENSZ főtitkárától várjuk, hogy a gázai blokád azonnali feloldását tekintse prioritásnak - mondta Bucher a Relief Web cikke szerint.

Izrael ellenőrzése teljes, és olyan szintekre terjed ki, amelyek őszintén szólva nevetségesek és büntető jellegűek - például megtiltja Gázának a paradicsom exportját, hacsak nem távolítják el a zöld tetejét, így viszont nem lehet frissen tartani.  

- tette hozzá. 

Ezek a tényezők azt is jól kirajzolják, hogy az al-Khodari által nyújtott VR-szolgáltatások ténylegesen mekkora segítséget jelentenek azoknak a fiataloknak, akik ebben a lehetetlen és rendkívül nehéz helyzetben kényszerülnek felnőni, hiszen így legalább néhány órára ki tudnak szakadni a mindennapok valóságából.

Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Trónfosztott Gyurcsány Ferenc, kriptovalutázó képviselő - A hét videója
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:10
Február elseje a vagyonnyilatkozatok napja. Bár erősen kérdőjeles, mennyire fedik a nyilatkozatokban szereplő adatok a teljes valóságot, hagyományosan több szempont mentén is feldolgoztuk a dokumentumokat. Ingatlanvagyonról, értékpapír-állományról, készpénz-halmozásról és jövedelmekről beszélgetnek kollégáink, Csabai Károly, Dobos Zoltán, Mester Nándor és Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Kövér László elárulta, mit gondol Ukrajnáról
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:44
Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján.
Makro / Külgazdaság Hiába fenyegetnek az oroszok, Ukrajna EU-tag lesz
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:23
Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság 54 éves rekord dőlt meg Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 17:07
Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
Makro / Külgazdaság Még több tankot kap Ukrajna Németországtól, csak van velük némi gond
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:43
Rövid időn belül kapnak 29 darab Leopard 1-es harckocsit. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: na, ugye!
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 15:58
A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz! - írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzésben Ursula von der Leyen és Manfred Weber határvédelemmel kapcsolatos megnyilatkozásaira reagálva.
Makro / Külgazdaság A NATO merész lépése Ázsiában
Káncz Csaba | 2023. február 3. 15:37
Északkelet-Ázsia törékeny biztonságpolitikai helyzete Dél-Korea és Japán számára is szükségessé teszi a NATO-val való szorosabb kapcsolatok kiépítését. Tokió és Szöul egyaránt kifejezte, hogy Európa biztonsága Ázsiához kötődik, amint Oroszország szoros biztonságpolitikai kapcsolatokat ápol Kínával és Észak-Koreával. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta romlik az orosz szolgáltatóipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 14:49
Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG