<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az egyetem a kezelésébe kapott Mol- (valamint Richter-) részvényeinek csak az osztalékát fordíthatja a működése finanszírozására és a Moltól tavaly közel 12 milliárd forint érkezett. Lapunk megkeresésére azonban az egyetem azt válaszolta: bevételei csak egy részét teszi ki a Mol-osztalék, ráadásul több évre elegendő pénzügyi tartalékkal rendelkeznek.

A 2019-es pénzügyileg erős év volt a Mol Nyrt. számára – olvasható az energetikai cég ma közzétett dokumentumaiban. Amelyek az eredetleg április 16-ára meghirdetett éves rendes közgyűlésére készültek, azt azonban a koronavírus-járvány miatti rendkívüli helyzetre és a jogszabályi kötelezettségekre hivatkozva lefújtak. A közgyűlési dokumentumokat azonban ennek ellenére a tőzsdei társaságoknak a közgyűlési időpont előtt legkésőbb nyolc nappal közzé kell tenniük, ezt tette ma a Mol is.

Ezek szerint a Mol 2,44 milliárd dolláros adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás (ebitda) előtti nyeresége – mint írásban fogalmaztak a cég irányítói – kényelmesen fedezte a 2,1 milliárd dollárt kitevő organikus beruházások értékét. Hozzátéve: az egyszerűsített nettó adósság/ebitda mutató 0,82-szeres 2019 végi szintje normál helyzetben lehetővé tenné a korábbi évek gyakorlatának folytatását, miszerint a Mol előző évi profitjából évről évre több osztalékot juttat részvényeseinek.

Az olajár összeomlása kényszerhelyzetbe hozta a Molt (MTI Fotó - Máthé Zoltán)Az olajár összeomlása kényszerhelyzetbe hozta a Molt (MTI Fotó - Máthé Zoltán)

"Sajnos azonban a körülmények a közelmúltban gyorsan és drámaian megváltoztak" - hívta fel a figyelmet a Mol. "Az olaj árfolyama márciusban összeomlott és jelenleg 30 dollár/hordó körül kereskednek vele, ami az előző év átlagának kevesebb mint a fele. Ezzel egyidőben a COVID-19 világjárvány példátlan kihívások elé állította az egész világot, ideértve Európát, Magyarországot és a Mol-t is. A Mol mostanáig biztonságosan, minden zavar nélkül működött. Mindazonáltal nagy valószínűséggel várható, hogy azon országok vészhelyzeti intézkedései, amelyekben Mol-szervezetek is működnek, hamarosan jelentős csökkenést eredményezhetnek a Mol legfontosabb termékei keresletében, ami hatással lehet a Mol működésére, pénzforgalomára és pénzügyi helyzetére is. Ilyen példa nélküli körülmények között az igazgatóság úgy véli, hogy az üzleti folytonosság és a készpénz megőrzése prioritást élvez. Mindezek alapján az igazgatóság azt javasolja a 2020. évi rendes közgyűlésnek, hogy ne fizessen osztalékot, hanem az adózás utáni teljes nyereség az eredménytartalékba kerüljön."

Mindez különösen a Corvinus Egyetemet tavaly július 1-jétől működtető Maecenas Universitatis Corvini Alapítványnak lehet nagy érvágás. Az állam érdekében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ugyanis a valamivel több mint 25-25 százalékos Mol- és Richter-részvényeiből 10-10 százalékot átengedett az alapítványnak. Azzal a céllal, hogy az tudja finanszírozni a Corvinus működtetését. De hogy a vagyon ne vesszen el, annak következtében, ha a részvények a tőzsdén jelentősen leértékelődnének, azt az alapítvány nem idegenítheti el, a papíroknak csak a hozamához juthat hozzá (ugyanez az előírás vonatkozott a Magyar Nemzeti Bank 2014-ben által a Pallas Athéné Alapítványoknak juttatott vagyonra).  

Ilyen hozam a részvény osztaléka. A 2018-as év után például a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány összesen 13,6 milliárd forint nyereségrészesedésre tett szert: 11,7 milliárd forintot a Moltól, 1,9 milliárdot a Richtertől. A részvények hozama "többé-kevésbé garantáltan" fedezi majd az eddigi működési költségeket, "a mérleg tehát semleges" – jelentette ki egy tavaly márciusi interjúban a Maecenas Universitas Corvini Alapítvány kuratóriumi elnöke, Hernádi Zsolt, aki egyúttal a Mol elnök-vezérigazgatója.

A Richter az idén is fizet osztalékot, 1,34 milliárdot, ez 30 százalékkal kevesebb az előző évinél. Ennél is nagyobb gond azonban, hogy a Mol egyetlen fillért sem. Így kérdés, miből teremti elő az alapítvány a Corvinus működtetéséhez szükséges forrást.

Jobb híján az egyetem vezetősége a Mol közgyűlési dokumentumának azon kitételébe kapaszkodhatnak, miszerint „amint a helyzet normalizálódik, és a körülmények ezt lehetővé teszik, az eredménytartalékba helyezett nyereség részben vagy egészben a részvényesek döntése alapján felhasználható osztalékfizetésre is. Miután a társaság működése normalizálódik, az igazgatóság felülvizsgálhatja a készpénzkifizetés lehetőségét”. Most tehát a Hernádi Zsolt által elnökölt alapítványi kuratórium abban reménykedhet, hogy a Hernádi Zsolt által irányított Mol működése minél előbb visszazökkenjen a rendes kerékvágásba.

Lapunk megkeresésére a Corvinus Egyetem a következő választ adta:

"A Corvinus Egyetem pénzügyi stabilitása több lábon áll, bevételeinek csak egy részét képezi az állami  Mol-részvényekből származó osztalékfizetés. Továbbá, az egyetem több évre elegendő pénzügyi tartalékkal rendelkezik, amely lehetővé teszi számunkra a jelenlegi működési forma zavartalan fenntartását. Ahogy eddig, a Corvinus Egyetem a jövőben is racionális és megfontolt pénzügyi gazdálkodás mentén működik, és ezen elvek mentén folytatjuk a megújulással kapcsolatos stratégiai terveink megvalósítását."

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Makro / Külgazdaság Még nem jelent közvetlen veszélyt Európa legnagyobb atomerőműve
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:34
Az utóbbi napokban többször is lőtt zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot - közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) helyi idő szerint csütörtökön tartott rendkívüli ülésén New Yorkban.
Makro / Külgazdaság A Donbaszba látogatott Medvegyev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:04
Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Donbaszba látogatott, hogy a térség biztonságát megvizsgálja.
Makro / Külgazdaság Rengetegen jönnek át Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 08:14
Az ukrán-magyar határszakaszon 7588 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8193-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Kiderült, ki engedélyezte a házkutatást Donald Trumpnál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:08
Az amerikai igazságügyi miniszter személyesen engedélyezte a Donald Trump volt amerikai elnök floridai rezidenciáján folytatott házkutatást - közölte maga Merrick Garland csütörtökön rövid sajtónyilatkozatban, ami az első hivatalos bejelentés a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hét elején történt intézkedése óta.
Makro / Külgazdaság Újranyit a McDonald's Ukrajnában, új fegyverekhez juthatott Kijev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 06:56
Az elmúlt órák történései az orosz-ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Ebből óriási katasztrófa lehet: továbbra is lövik a zaporizzsjai atomerőművet
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 19:24
Egy tucat orosz vadászgépet semmisíthettek meg a krími Szaki légibázison – Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 169. napján.
Makro / Külgazdaság A világátlagnál négyszer gyorsabban melegszik az Északi-sarkvidék
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 19:09
A klímaváltozás okozta globális felmelegedés az eddig feltételezettnél jobban érinti az Északi-sarkvidéket, amelynek hőmérséklete a globális átlagnál majdnem négyszer gyorsabban, évtizedenként 0,75 Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt 43 évben - állítják finn kutatók.
Makro / Külgazdaság Újranyitja éttermeit a McDonald's Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 18:41
A McDonald's újranyitja néhány ukrajnai éttermét – írja az aftonbladet.se az AP-re hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Rövidesen újraindul a csehországi olajszállítás is a Barátság vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:59
Továbbra sem érkezik orosz kőolaj Csehországba a Barátság vezetéken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG