3p
A szíriai elnök szerint törvénysértő és kudarcra van ítélve a britek bekapcsolódása az Iszlám Állam elleni nemzetközi légi hadműveletekbe. A terrorizmusról szerinte az európaiak tehetnek. A NATO-főtitkár szerint viszont nehéz elképzelni a jövőt Asszaddal, aki a polgárháborút kezdte és vegyi fegyvert vetett be a népe ellen. Védte viszont a török szövetségeseket.
Ariha egy légi bombatámadás után 2015 augusztusában. Kép forrása: EPA

Bassár el-Aszad a The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lapnak adott interjúban kijelentette: a brit beavatkozásból - ugyanúgy, ahogy a nyugati koalíció egészének szíriai hadműveleteiből - csak károk származhatnak, mivel nincs mögöttük összefogott stratégia a terrorizmus legyőzésére. Aszad szerint a nyugati hatalmak szíriai beavatkozása így éppen a terrorizmust segíti.

Határozottan cáfolta azt a brit kormányzati érvet, amely szerint 70 ezer mérsékelt szíriai ellenzéki fegyveres állna készen a szárazföldi hadműveletekre a nyugati légierők támogatásával. „Nincs 70 ezer, még hétezer sincs" – mondta az MTI szerint.

Az európaiak bűnösök, az oroszok hősök

A nyugati hadműveletek szerinte felgyorsítják a terrorizmus terjedését, éppen az európaiak exportálják a szélsőséges iszlamistákat Szíriába, és ez jelenti a fő terrorveszélyt. Szerinte az oroszok védelmezik Európát. A beavatkozás csak akkor lehet törvényes, ha az a szíriai kormányerőkkel összehangoltan zajlik.

Oroszország törvényesen, Szíria engedélyével lépett be a konfliktusba. Arra, hogy orosz szárazföldi alakulatok harcolnak-e Szíriában, Aszad azt mondta, hogy erre nincs szükség, de nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ez később megtörténhet.

Asszad sok borzalomért felelős

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a szíriai elnök jövőjére vonatkozóan azt mondta: a tárgyalások célja, hogy megteremtsék az átmenetet egy új kormányzathoz Szíriában – jelentette a DTS hírügynökség. Nehezünkre esik Asszadot a megoldás részének tekinteni, mivel ő kezdte a háborút, és vegyi fegyvereket vetett be a saját lakossága ellen. Olyan sok borzalomért felelős, hogy nem képzelhető el egy hosszú távú megoldás részeként.

A főtitkár tévesnek nevezte azt, hogy Törökország olajkereskedelmet folytatna az Iszlám Állammal. Szerinte az ország az IÁ elleni koalíció része, és épphogy bombázza az iszlamisták olajlétesítményeit, szállítási útvonalait.

Nem jelentős az olajcsempészet

Két nappal korábban amerikai források is megvédték a törököket az orosz részről érkező vádtól.  Amos Hochstein energiaügyi megbízott kijelentette, hogy a Törökországon keresztül csempészett olaj mennyisége alacsony, gazdaságilag nem jelentős, és időben is csökkenő tendenciát mutat.

Németország kizárja az együttműködést az Asszad parancsnoksága alatt levő kormánycsapatokkal. A franciák viszont már nem ragaszkodnak olyan szigorúan ahhoz, hogy Asszad egy politikai átmenet előtt feltétlenül távozzon - tudósított az N-Tv.de német hírcsatorna.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG