4p
Lelassult a hazai kiskereskedelmi forgalom júliusban. Vásárlás helyett strandoltunk?

A KSH ma közölt adatai szerint júliusban 4,1 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene a tavalyi év azonos időszakához képest, alulmúlva a piaci várakozásokat.

A kiskereskedelem bővülése mindazonáltal az idei év átlagos üteme felett alakult - hívja fel a figyelmet Virovácz Péter, az ING szenior elemzője. A szakértő szerint az év elejére jellemző változó adatközlések után most három hónapja stabilnak mondható a szektor növekedése, amely tükrözi a háztartások kedvező kilátásait és javuló pénzügyi helyzetét.

Volt egy vizes vb - mi látszódik belőle?

Virovácz úgy látja, a júliusi adatot növelhette a tavalyi kedvező bázis is, azonban az átlaghoz közeli dinamika alapján úgy tűnik, hogy a vizes világbajnokság által generált többletforgalom inkább a szolgáltatásokban csapódhatott le.

Vásárló a budaörsi Auchan áruházban. MTI Fotó: Kollányi Péter

Benzinből több fogyott

A lassulás széleskörű volt, mindhárom fő üzlettípusban esett a bővülés üteme a júniusihoz képest, ennek ellenére vegyes adatokat láthatunk. Míg az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi egységek forgalma az idei átlagos dinamikája alatt, 2,1 százalékkal emelkedett, a nem-élelmiszer jellegű üzletek 7,1 százalékos növekedése változatlanul magasnak mondható. Mindeközben az üzemanyag-kiskereskedelem 3,4 százalékkal bővült, amely megfelel az idei átlagnak.

A sorozatban harmadik stabil kiskereskedelemi adat után megállapítható, hogy némi lemaradással ugyan, de a vásárlások kezdenek felzárkózni a kedvező gazdasági helyzet nyújtotta körülményekhez. Ugyanakkor a béremelkedés üteme és a hangulatindexek által jelzett historikus csúcsok alapján még mindig van tér további emelkedésre. A második negyedéves részletes GDP adatok alapján pedig úgy tűnik hogy kiskereskedelem bővülése kezd megjelenni a lakossági fogyasztás emelkedésében is. "Mindez a kiskereskedelem júliusban mutatott átlag feletti teljesítménye mellett alátámasztja a várakozásunkat, hogy a harmadik negyedévben ismét felgyorsulhat a gazdasági növekedés. Ráadásul 2016-ban a kiskereskedelem a második fél évben gyengébben teljesített, vagyis az előttünk álló hónapokban a bázishatás is kedvező lehet" - jegyzi meg Virovácz.

Vásárlás helyett strand?

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az adatokra reagálva kommentárjban kifejtette: az eladási dinamika lassulását talán az okozhatta, hogy a kánikula miatt a háztartások a kiskereskedelmi vásárlások helyett szabadidős tevékenységre költhettek többet, vagy a megtakarításaikat növelték nagyobb mértékben, mivel júniusban már kirobbanó, 14,4 százalékos növekedést mutattak a bérek, így 12,3 százalékkal nőttek a nettó reálbérek.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,1 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,1 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az idén várhatóan 10 százalék feletti reálbér növekedés, az év első hónapjaiban 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban ismét gyorsulhat a kiskereskedelmi forgalom bővülési üteme, így idén 4,5 százalékos növekedésre számítunk a kiskereskedelemben.

Suppan szerint a kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások év második felében várható átadási hulláma is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani. 2010 óta 21,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG