1p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Martha Wang, a Fidelity hong-kongi portfóliókezelője szerint ami Kínában történik nem jeleznek hitelválságot és nem számítanak „Lehman-effektus”-nak. A pénzügyi rendszerben csekély a veszélye egy valódi hitelválság kialakulásának, és a kínai központi bank elegendő munícióval és pénzügyi tartalékokkal rendelkezik a probléma megoldásához.

Az utóbbi hetekben és napokban gyorsan emelkedtek a kamatok a kínai bankközi piacon, a bankok közötti kihelyezések kamatainak emelkedését egy kisebb kínai bank likviditási problémáiról és a távol-keleti óriás kezdődő hitelválságáról szóló híresztelések váltották ki.

Martha Wang,
a Fidelity hong-kongi portfóliókezelője

A bankközi kamatok ingadozásában önmagában véve semmi szokatlan sincs - mondta Martha Wang, a Fidelity hong-kongi portfóliókezelője. Az utóbbi években több olyan időszak is volt, amikor rövid időre ugrásszerűen megemelkedtek a kamatok. A jelen esetben azonban más jelenségek is nehezítik a feszült likviditási helyzetet.

Ettől nem lesz jobb a  helyzet

Egyfelől az év első negyedévében valóságos pénzözön áramlott Kínába, aminek közvetlen előzményei a kínai jüan erősödését és a kamateltéréseket feltételező spekulációk. A második negyedévben, amikor a kínai piacfelügyelet beavatkozott és gátat szabott a pénzbeáramlásnak, ez a trend megfordult. A felügyelet beavatkozása olyan jól sikerült, hogy szűkössé vált a jüanlikviditás. Másrészt a bankfelügyelet még mindig érzi a kötvénykereskedelem legutóbbi botrányának megrázkódtatásait. A botrány lefékezte a kötvénykibocsátásokat, ezzel rövid ideig tartó finanszírozási válságot okozott.

Nehezíti a helyzetet az is, hogy a kínai központi bank (PBOC) márciusban szigorította a vagyonkezelési termékekre vonatkozó rendelkezéseit, és ezzel szűkítette a bankok egyik refinanszírozási forrását. Mindemellett pedig a PBOC az első negyedévben azt is jelezte, hogy a pénzpolitika összevetésben szemlélve inkább laza, ezért a második negyedévben szigorítani kell.

A kínai központi bank regulázza a kereskedelmi bankokat

Martha Wang szerint a központi bank bármikor képes lenne csökkenteni a bankközi kamatot, de még bizonytalanságban tartja a bankokat. Az utóbbi években számos hitelintézet keresett hatalmas összegeket nem szabályozott vagyonkezelési termékekkel.

A kínai központi bank azzal, hogy engedi a bankok közötti kihelyezések kamatának emelkedését, csökkenti a bankok hitelmarzsait, ami főként a kisebb pénzintézeteket viseli meg. A PBOC nyilvánvalóan abban reménykedik, hogy a bankok ezáltal majd felelősebben kezelik eszközeiket és forrásaikat, ahelyett, hogy a még nagyobb nyereség elérése érdekében a végsőkig kimerítenék a likviditásukat.

A jelenlegi likviditásszűke nem „Lehman-effektus”

A jelenlegi történések tehát nem tekintendők hitelválságot jelző kínai „Lehman-effektus”-nak - mondta a portfóliókezelő. A pénzügyi rendszerben csekély a veszélye egy valódi hitelválság kialakulásának, és a kínai központi bank elegendő munícióval és pénzügyi tartalékokkal rendelkezik a probléma megoldásához.

A PBOC képviselői nem győzik hangsúlyozni, hogy a bankközi kamatok emelkedését okozó erők kontrollálhatók, és a jegybank oldani fogja a feszült likviditási helyzetet, és fenntartja a piac stabilitását. Teljesen nyilvánvaló, hogy a PBOC jelenleg stressztesztnek veti alá a bankjait: A kínai pénzügyi rendszer hosszú távú kilátásainak javítása érdekében a valutavédők egy rövid ideig most nem orvosolják a fájdalmakat.

A jelenlegi történések rövid távon ugyan fékezhetik a kínai gazdaság növekedését, de már elmúltak azok az idők, amikor a növekedés 8 százalékos és azt meghaladó mértékű volt. A kínai vezetés ma már nem a növekedés mennyiségét, hanem a minőségét tartja elsődlegesnek, ezért a beruházások helyett a fogyasztást helyezi politikája középpontjába. Kína továbbra is rendelkezik strukturális növekedési potenciállal.

A fogyasztásban nagy a potenciál

Az országban a növekvő középrétegnek és az országszerte széles körben emelkedő béreknek köszönhetően hatalmas a fogyasztási potenciál. A fogyasztást, amely a növekedés motorja, tartósnak, ugyanakkor rugalmatlannak is tartja a szakértő. Éppen ezért a fogyasztás és az életstílus változása ezért továbbra is fontos szerepet kap a befektetési stratégiájában.

Ezzel szemben kerüli a pénzügyi papírokat, főként a bankokat. A pénzügyi szektorra vonatkozó rendelkezések lazítása és a területen végbemenő reformok Martha Wang szerint hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a bankhitelek mellett egyre több egyéb finanszírozási lehetőség álljon a vállalatok rendelkezésére.

Úgy látja, Kínában előbb vagy utóbb csökkenhet az állami tulajdonú bankok piaci részesedése a hitelnyújtás területén, valamint ezen bankok ármonopóliuma is. A bankok közül főként azokat a hongkongi pénzintézeteket, például a Bank of China Hong Kongot, találja ígéretesnek, amelyeknek előnye származik a kínai pénznem internacionalizációjából. A jelenlegi feszült bankközi piaci helyzet alátámasztja azt a véleményt, hogy a befektetőknek főként erős betétbázissal rendelkező bankokat ajánlatos választaniuk - mondta a szakértő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia beelőzte a 2030-as világkiállítás indulóit
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:41
Rijád nyerte el kedden a 2030-as világkiállítás rendezési jogát, újabb diplomáciai sikert aratva az Öböl-menti országok számára a tavalyi, katari rendezésű labdarúgó világbajnokság után.
Makro / Külgazdaság Egyre biztosabb, ki lesz a NATO következő főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:33
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára abban bízik, hogy az USA továbbra is támogatni fogja Ukrajnát, és lassan körvonalazódik, ki követi ő posztján jövőre. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Hatalmas fordulat jönne a háborúban, ha ez a nő lenne Oroszország elnöke
Wéber Balázs | 2023. november 28. 18:59
Oroszországban nem életbiztosítás szembeszállni a hatalommal, egy háromgyerekes édesanya mégis erre készül. Jekatyerina Duncova befejezné a háborút, demokratizálná az országot, és ennek érdekében választásokon győzné le Vlagyimir Putyint. Vadul hangzik, de Oroszországgal kapcsolatban már semmin sem lepődünk meg. Nagyító alatt ezúttal Jekatyerina Duncova.
Makro / Külgazdaság Prolongálná az energiavészhelyzeti kitűzéseket az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 18:34
Egyes uniós energiavészhelyzeti intézkedések meghosszabbítását javasolja az Európai Bizottság – írja az MTI a brüsszeli testület keddi közleményére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Érdekes dolgokat állít Putyin mai beszédében
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:32
Oroszország agressziónak fog tekinteni minden olyan külső provokációt, amelynek célja a vallások és etnikumok közötti belső konfliktusok szítása - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Népi Világtanács 25. kongresszusának keddi ülésén megtartott beszédében.
Makro / Külgazdaság Putyin dühönghet: kemény lépésre szánt el magát Oroszország szomszédja
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:47
Az út zárva van – közölték a finnek.
Makro / Külgazdaság Fura dolog történt Észak-Koreában
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:22
Észak-Korea arról számolt be kedden, hogy voltak ellenszavazatok a két nappal korábbi helyhatósági választásokon, amire a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint évtizedek óta nem volt példa, noha mindenféle választás csak formalitás a diktatórikus országban.
Makro / Külgazdaság WHO: Gázában nagyobb pusztítást végezhetnek a járványok, mint a bombázások
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 15:53
Amennyiben nem javul gyorsan az egészségügyi helyzet a Gázai övezetben, többen halhatnak meg betegségek következtében, mint a bombázások miatt - figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
Makro / Külgazdaság Látni sem akarják Szergej Lavrovot Szkopjéban
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:33
Egyre növekszik az ellenkezés, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részt vegyen az EBESZ szkopjei ülésén. Észtország, Lettország és Litvánia kedden azt mondta, hogy vezető diplomatáik nem vesznek részt, Ukrajna bojkottot hirdetett.
Makro / Külgazdaság A szomszédba jön a NATO elitalakulatainak regionális parancsnoksága
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:13
A marosvásárhelyi helyőrség keretében hozzák létre a NATO regionális különleges műveleti komponensparancsnokságát (Regional Special Operations Component Command - R-SOC). Klaus Iohannis román államfő ezzel kapcsolatos kezdeményezését keddi együttes ülésén hagyta jóvá a kétkamarás bukaresti parlament.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG