1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Martha Wang, a Fidelity hong-kongi portfóliókezelője szerint ami Kínában történik nem jeleznek hitelválságot és nem számítanak „Lehman-effektus”-nak. A pénzügyi rendszerben csekély a veszélye egy valódi hitelválság kialakulásának, és a kínai központi bank elegendő munícióval és pénzügyi tartalékokkal rendelkezik a probléma megoldásához.

Az utóbbi hetekben és napokban gyorsan emelkedtek a kamatok a kínai bankközi piacon, a bankok közötti kihelyezések kamatainak emelkedését egy kisebb kínai bank likviditási problémáiról és a távol-keleti óriás kezdődő hitelválságáról szóló híresztelések váltották ki.

Martha Wang,
a Fidelity hong-kongi portfóliókezelője

A bankközi kamatok ingadozásában önmagában véve semmi szokatlan sincs - mondta Martha Wang, a Fidelity hong-kongi portfóliókezelője. Az utóbbi években több olyan időszak is volt, amikor rövid időre ugrásszerűen megemelkedtek a kamatok. A jelen esetben azonban más jelenségek is nehezítik a feszült likviditási helyzetet.

Ettől nem lesz jobb a  helyzet

Egyfelől az év első negyedévében valóságos pénzözön áramlott Kínába, aminek közvetlen előzményei a kínai jüan erősödését és a kamateltéréseket feltételező spekulációk. A második negyedévben, amikor a kínai piacfelügyelet beavatkozott és gátat szabott a pénzbeáramlásnak, ez a trend megfordult. A felügyelet beavatkozása olyan jól sikerült, hogy szűkössé vált a jüanlikviditás. Másrészt a bankfelügyelet még mindig érzi a kötvénykereskedelem legutóbbi botrányának megrázkódtatásait. A botrány lefékezte a kötvénykibocsátásokat, ezzel rövid ideig tartó finanszírozási válságot okozott.

Nehezíti a helyzetet az is, hogy a kínai központi bank (PBOC) márciusban szigorította a vagyonkezelési termékekre vonatkozó rendelkezéseit, és ezzel szűkítette a bankok egyik refinanszírozási forrását. Mindemellett pedig a PBOC az első negyedévben azt is jelezte, hogy a pénzpolitika összevetésben szemlélve inkább laza, ezért a második negyedévben szigorítani kell.

A kínai központi bank regulázza a kereskedelmi bankokat

Martha Wang szerint a központi bank bármikor képes lenne csökkenteni a bankközi kamatot, de még bizonytalanságban tartja a bankokat. Az utóbbi években számos hitelintézet keresett hatalmas összegeket nem szabályozott vagyonkezelési termékekkel.

A kínai központi bank azzal, hogy engedi a bankok közötti kihelyezések kamatának emelkedését, csökkenti a bankok hitelmarzsait, ami főként a kisebb pénzintézeteket viseli meg. A PBOC nyilvánvalóan abban reménykedik, hogy a bankok ezáltal majd felelősebben kezelik eszközeiket és forrásaikat, ahelyett, hogy a még nagyobb nyereség elérése érdekében a végsőkig kimerítenék a likviditásukat.

A jelenlegi likviditásszűke nem „Lehman-effektus”

A jelenlegi történések tehát nem tekintendők hitelválságot jelző kínai „Lehman-effektus”-nak - mondta a portfóliókezelő. A pénzügyi rendszerben csekély a veszélye egy valódi hitelválság kialakulásának, és a kínai központi bank elegendő munícióval és pénzügyi tartalékokkal rendelkezik a probléma megoldásához.

A PBOC képviselői nem győzik hangsúlyozni, hogy a bankközi kamatok emelkedését okozó erők kontrollálhatók, és a jegybank oldani fogja a feszült likviditási helyzetet, és fenntartja a piac stabilitását. Teljesen nyilvánvaló, hogy a PBOC jelenleg stressztesztnek veti alá a bankjait: A kínai pénzügyi rendszer hosszú távú kilátásainak javítása érdekében a valutavédők egy rövid ideig most nem orvosolják a fájdalmakat.

A jelenlegi történések rövid távon ugyan fékezhetik a kínai gazdaság növekedését, de már elmúltak azok az idők, amikor a növekedés 8 százalékos és azt meghaladó mértékű volt. A kínai vezetés ma már nem a növekedés mennyiségét, hanem a minőségét tartja elsődlegesnek, ezért a beruházások helyett a fogyasztást helyezi politikája középpontjába. Kína továbbra is rendelkezik strukturális növekedési potenciállal.

A fogyasztásban nagy a potenciál

Az országban a növekvő középrétegnek és az országszerte széles körben emelkedő béreknek köszönhetően hatalmas a fogyasztási potenciál. A fogyasztást, amely a növekedés motorja, tartósnak, ugyanakkor rugalmatlannak is tartja a szakértő. Éppen ezért a fogyasztás és az életstílus változása ezért továbbra is fontos szerepet kap a befektetési stratégiájában.

Ezzel szemben kerüli a pénzügyi papírokat, főként a bankokat. A pénzügyi szektorra vonatkozó rendelkezések lazítása és a területen végbemenő reformok Martha Wang szerint hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a bankhitelek mellett egyre több egyéb finanszírozási lehetőség álljon a vállalatok rendelkezésére.

Úgy látja, Kínában előbb vagy utóbb csökkenhet az állami tulajdonú bankok piaci részesedése a hitelnyújtás területén, valamint ezen bankok ármonopóliuma is. A bankok közül főként azokat a hongkongi pénzintézeteket, például a Bank of China Hong Kongot, találja ígéretesnek, amelyeknek előnye származik a kínai pénznem internacionalizációjából. A jelenlegi feszült bankközi piaci helyzet alátámasztja azt a véleményt, hogy a befektetőknek főként erős betétbázissal rendelkező bankokat ajánlatos választaniuk - mondta a szakértő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG