3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az utóbbi években világszerte hódított az aggodalom, hogy szép lassan vége a kínai növekedésnek, és akkor nem lesz, aki húzza a világgazdaságot. Most fellélegezhetnek a pesszimisták, a második negyedévben 6,9 százalék volt az éves ütem, bármelyik ország megirigyelné, kivéve Indiát, amelyik még gyorsabban növekszik, igaz, nagy mélységből.

Az adat 2016 második negyedévvel való összevetésre vonatkozik, és az idei első negyedév is erős volt, így trendszerűnek tekinthető a vártnál erősebb növekedés. Peking előrejelzése az év egészére 6,5 százalék volt, ezt valószínűleg ugyancsak sikerül majd felülteljesíteni. Ez különösen szép teljesítmény egy olyan országtól, amely közel negyven éve igen nagy ütemben növekszik, és jó úton halad afelé, hogy a világ legnagyobb gazdasága legyen.

Mikor lesz helycsere?

Az elmúlt években ezt sokan megkérdőjelezték, mondván, annyira lelassul a kínai növekedés, hogy az utolérés és előzés a távoli jövő ködébe vész. Nézzük most meg, hogy ha a jelenlegi tendenciák fennmaradnak, mennyi időre lesz szükség a nagy cseréhez. Az amerikai GDP az IMF és a Világbank szerint tavaly kb. 18,5 ezer milliárd dollár volt, a kínai 11,2 ezer milliárd. Ezek szerint Kínának az amerikai növekedésen felül még összesen 65 százalékkal kell nőnie az áhított első helyhez (vásárlóerő-paritáson már első, de ennek nincs gyakorlati jelentősége, azt inkább az egy főre jutó GDP adatnál szokták figyelembe venni).

Ha a jelenlegi helyzetből indulunk ki, amikor a két ország növekedése között kb. 5 százalék a különbség, akkor tavalyhoz képest 10 évre lenne szükség, vagyis 2026-ban következne be a döntő pillanat. Azt persze nehéz feltételezni, hogy a következő 9 évben ugyanekkora lesz a kínai növekedés, de arra egyre nagyobb esély van, hogy csak lassan fog visszaesni. Ha azzal számolunk hogy a következő bő évtizedben 4 százalék lesz a két ország növekedésének különbsége, akkor 12 évre van szükség. A 4 százalék persze átlag, amibe belefér, hogy még pár évig 5 százalék a különbség, az időszak vége felé már csak 3.

Jól fognak élni

A jelenlegi folyamatok szerint tehát jó esély van rá, hogy 2030-ig mégiscsak Kína lesz nominálisan is a világ legnagyobb gazdasága. Természetesen az egy főre jutó GDP Kínában ekkor a negyede lesz az amerikainak, mivel a kínai lakosság nagyjából négyszerese az amerikainak. Vásárlóerő-paritáson viszont már most is csak négyszeres az adat, így az utoléréskor az egy főre jutó reál GDP, vagyis gyakorlatilag az életszínvonal már meghaladja majd az amerikai 40 százalékát.

Ingatlanlufi

Rövidtávon egy aggasztó dolog van a kínai gazdaságban: az ingatlanlufi fújása. Egy ilyennek a kidurranása rendszerint meg szokta viselni, visszaveti a gazdasági növekedést, viszont pont emiatt a kínai kormány közbeavatkozott, és adminisztratív korlátozásokkal próbálja hűteni a piacot. Ez olyan aggodalmakhoz vezetett, hogy maguk az intézkedések fékezik a gazdaságot, de ez mint látjuk, nem igazolódott, viszont van remény rá, hogy így valóban tompább lesz a pukkadás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Makro / Külgazdaság Kulcsjátékos fogta vissza Magyarországot
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:30
Bár bővült a magyar gazdaság, az ipar teljesítménye rosszul alakult. 
Makro / Külgazdaság Hoppá! Hirtelen olcsóbb lett az üzemanyag a Mol-kutakon
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:49
Jelentősen csökkentette az árakat a Mol a saját töltőállomásain. 
Makro / Külgazdaság Végre elképzelhető lehet a tűzszünet, az oroszok készülnek az ünnepségre, Ukrajnának több pénzre lehet szüksége
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:25
Moszkva egyik kerületében ingatlanfejlesztést terveznek mit sem törődve azzal, hogy korábbi nukleáris kutatóintézetek radioaktív hulladékát szállító vezetékek fölött húznák fel az épületeket.
Makro / Külgazdaság Tizenkilencre húz lapot Orbán Viktor júliusban, ebből botrány lehet az Európai Parlamentben - ezt is elárulta Ujhelyi István
Litván Dániel | 2024. április 30. 05:39
Vírusként kezelik a magyar miniszterelnököt uniós körökben, Orbán Viktor pedig 19-re próbál meg lapot húzni. Erről is beszélgettünk Ujhelyi Istvánnal, aki tíz év után hagyja ott az Európai Parlamentet, de nem csalódott, hanem várja, mi sül ki a Magyar Péter által begyújtott tűzből.
Makro / Külgazdaság Megmenekül a román Malév
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 15:42
Az Európai Bizottság 95,3 millió eurós állami támogatást hagyott jóvá a román állami légitársaság számára - közölte hétfőn egy Facebook-bejegyzésben Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter.
Makro / Külgazdaság Már nem romlott tovább az euró Németországban
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 15:31
A márciusival megegyező volt az áprilisi éves infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Ukrán-arab kereskedelmi megállapodás született
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 15:16
Ukrajna és az Egyesült Arab Emírségek a hétfőn kiadott közös közlemény szerint befejezte a piacra jutást kölcsönösen megkönnyítő kétoldalú kereskedelmi megállapodás aláírását előkészítő tárgyalásokat.
Makro / Külgazdaság Kevés a villanyautóknak szóló töltőpont az EU-ban
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 14:01
Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG