3p

Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.

„Évtizedekig” fog tartani, mire a német feldolgozóipari vállalatok csökkentei tudják függőségüket Kínától – idézte a Financial Times Ralf Thomast, a Siemens technológiai vállalat pénzügyi igazgatóját. A menedzser szavai világosan mutatják, milyen dilemmával kerültek szembe Európa legnagyobb gazdaságának vállalatai annak kapcsán, hogy romlaknak az ázsiai ország és a nyugati államok politikai és gazdasági kapcsolatai.

Németország és Kína számíthat egymásra
Németország és Kína számíthat egymásra
Fotó: Pixabay

„A világszintű beszállítói láncok 50 év alatt épültek ki. Nem lehetünk olyan naivak, hogy azt hisszük, hogy hat vagy tizenkét hónap alatt meg lehet ezeket változtatni” – mondta Thomas a brit üzleti lapnak adott interjújában. Ezzel arra utalt, hogy a politikusok sürgetik a cégeket, hogy szüntessék meg függésüket kínai partnereiktől. Megjegyzése összhangban van a kölni Institut der deutschen Wirtschaft gazdaságkutató intézet megállapításával, miszerint a német vállalatok minimális eredményeket értek el kínai kapcsolataik „kockázatának csökkentésében”. Ezt a megfogalmazást az Európai Bizottság használja, hogy megkülönböztesse az EU politikáját az USA-étól, ahol a kínai kapcsolatok leépítéséről beszélnek.


Németország legnagyobb külkereskedelmi partnere Kína. Az árucserere értéke 2023-ban 254 milliárd euró volt – derül ki a hivatalos a berlini statisztikai adatokból. Az elmúlt évtizedekben kiépült kínai vállalati kapcsolati hálózat a német gazdaság sikerének egy kulcstényezője volt (az olcsó orosz energiaforrások és a magasan képzett feldolgozóipari munkaerő mellett).

Kétfelé kommunikál a német kormány

A Bundesbank ugyanakkor úgy látja, hogy a kínai függés immáron veszélyt jelent a német vállalatokra. Annalena Baerbock, a Zöldek pártjához tartozó külügyminiszter felszólította a cégeket, hogy mérsékeljék ezt a kapcsolatot.
A Siemensre azonban nem nagyon hatnak ezek a megjegyzések. A vállalt bővíteni akarja kínai tevékenységét és növelni akarja részesedését a kínai feldolgozóipari piacon. Sőt egy a brit üzleti lapnak nyilatkozó állami tisztviselő is azt mondta – szembe menve a külügyminiszter szavaival –, hogy a jelenlegi berlini kormány növelni akarja a két ország közti kereskedelmet. Gyengéden fogalmazva „kiegyensúlyozott kapcsolatokat” akarnak.

Thomas szerint a Siemens nem engedheti meg magának, hogy ne legyen jelen Kínában. Az helyi versenytársak agresszív terjeszkedését „kihívásnak” tartja, ám nem ijed meg tőle. „Aki nem képes állni a hőséget a kínai konyhában, az nem lesz sikeres más helyeken sem” – foglalta össze cége filozófiáját. Az állami tulajdonú kínai Global Times, amely a pekingi vezetés véleményét visszhangozza, úgy kommentálta Olaf Scholz német kancellár látogatását Kínába – nagy üzleti delegáció élén –, hogy a kínai kormány kész a kapcsolatok folytatására. Vannak vitás kérdések a piacok nyitottságával, a versennyel kapcsolatban, de sebaj. Ezeknek nem kell lerombolniuk a gyümölcsöző kapcsolatokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Miért nem állnak sorban a vállalatok a zöld hitelekért?
Csabai Károly | 2024. május 23. 15:11
Milyen a vállalati hitelezés helyzete Magyarországon, a 2023-as évhez képest az idén mire lehet számítani? A bankok hogyan tudják támogatni a zöld átállást? Van-e kereslet a zöld hitelekre, azt mennyire befolyásolja a kamatszint? Mennyire más megközelítést igényel a bankoktól az energetikai szektor finanszírozása? Egyebek mellett ezeket a kérdéseket járták körül a lapcsoportunk, a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésének résztvevői. 
Makro / Külgazdaság Havi 136 ezer forintot adnak a kisgyermekes, dolgozó szülőknek - de nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 13:03
Ennyivel támogatják a kisgyermekek gondozását.
Makro / Külgazdaság Ez a közel 190 ezer magyar biztosan nem akar hazatérni
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 12:48
Benyújtották a kérvényt, hogy maradhassanak brit földön, de a románok és a lengyelek messze előznek ebben is.
Makro / Külgazdaság Pozitív meglepetést hozott az euróövezet teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:36
Már májusi adatok alapján.
Makro / Külgazdaság Kezdhetünk aggódni? Padlót fogtak a beruházások Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:39
Majdnem kétszámjegyű a visszaesés.
Makro / Külgazdaság Erre büszke lehet a kormány? Közel 10 százalékkal érnek többet a magyar fizetések, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:31
Itt vannak a KSH legfrissebb adatai.
Makro / Külgazdaság 2750 milliárd forintnyi diákhitelt engedtek el - szavazatvásárlás amerikai módra?
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 07:18
Személyenként átlagosan 12 millió forintnyi tartozást nem kell visszafizetni. Igazságos döntés vagy az adófizetői pénzek átirányítása szavazatvásárlás céljából?
Makro / Külgazdaság Európa legnagyobb lőporgyára épül a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 17:37
Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Milyen irányt vesz az elektromos járművek gyártása, forgalmazása, töltése és finanszírozása?
Szirmai S. Péter | 2024. május 22. 15:01
Merre tart az e-mobilitás? Erről is kérdeztük a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésén szakértő vendégeinket: Balogh Szabolcsot, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetőjét, Lévai Gábort, a PhenoGyde Kft. ügyvezetőjét, Fekete Csabát, a CIB Lízing vezérigazgatóját, Antalóczy Tibort, a villanyautosok.hu ügyvezetőjét, Kovács Ákost, a Porsche Hungaria Moon Brand managerét. 
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak, fordulat jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 10:46
A héten pénteken ismét változást tapasztalhatunk a benzinkutakon. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG