Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ha nagyon szigorúan nézzük a naptárat, akkor a friss statisztikából kiderül, vajon a kormány családvédelmi akcióterve a bejelentés utáni első hetekben fokozta-e a gyermekvállalási kedvet.

Nyilván a gyermekvállalás optimális esetben nem elhamarkodott döntés, és nem csak és kizárólag az anyagi körülményektől függ, a kormány a demográfiai problémák megoldását mégis főként ebben látja. A gyermekvállalási kedv fokozása érdekében február legelején, az évértékelő beszédében jelentette be Orbán Viktor a kormány családvédelmi akciótervét, mely főként anyagi oldalról közelíti meg a kérdést - írja az mfor.hu.

Az akkor még csak terv szintjén létező intézkedések elméletileg el is oszlathatták volna több, gyermeket tervező pár kétségeit, és meghozhatta volna a gyermekvállalási kedvet. A friss számok alapján azonban a bejelentés után első hetekben nem lettek bátrabbak a párok, noha ez a statisztika még csak az első fecske, az intézkedések hosszú távon befolyásolhatják a gyermekvállalási kedvet, mindenesetre a bejelentések hatását már fel lehet mérni. A Központi Statisztikai Hivatal friss közlése szerint szinte pontosan ugyanannyi gyermek született most szeptemberben, mint egy évvel ezelőtt: szeptemberben 7947 gyermek született, ami mindössze 3-mal kevesebb az előző évinél. Ha az elmúlt hónapok trendjét nézzük, akkor sem hozott fordulatot a szeptember, mivel a mostani friss adat, 36-tal kevesebb az előző havinál.

A január-szeptember teljes időszakot nézve idén 66 257 gyermek jött a világra szemben a tavalyi 67 323-mal, arányaiban nézve ez 1,6 százalékos csökkenést jelent.

Mivel szeptember havi adatokról van szó, megyei szintű, negyedéves statisztikát is közölt a hivatal, ami alapján nagyjából egy megosztott ország képe rajzolódik ki. Ha nem is nagy arányban, de némi növekedés figyelhető meg

  • Pest megyében (2 százalékkal több, 9272 élveszületést regisztrált a hivatal),
  • Komárom-Esztergom megyében (4 százalékkal több, 2085 gyermek született),
  • Veszprém megyében (3 százalékos növekedés után 2150),
  • Tolna megyében (1379 gyerek született, ez 1 százalékkal több az előző évinél),
  • és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (a megszületett 4345 gyerek 1 százalékkal több az előző évinél).

Zala és Somogy megyékben ugyanakkor kiemelkedő mértékű a megszületett gyerekszám csökkenése. Zalában szeptember végéig idén 1410 gyerek született, ami 11 százalékkal kevesebb az előző évinél, Somogyban pedig 5 százalékos csökkenés után 1810 élveszületést regisztráltak.

Megugrott a házasságkötések száma

A KSH adatai szerint a házasságkötések száma nagymértékben emelkedett szeptemberben, 8625 pár lépett frigyre, ami 29 százalékkal, 1957-tel több a 2018. szeptemberinél. A növekedés azonban nem egyszeri kiugrásként értékelhető, és nem annak köszönhető, hogy esetleg egyre több pár választja a nyári szezon helyett az év kilencedik hónapját a házasságkötésre. A teljes idei évet nézve megfigyelhető a látványos növekedés: 52 079 pár kötött idén házasságot, ami a tavalyinál 20 százalékkal több.

A szezonon kívül eső január volt az egyetlen hónap, amikor kevesebb frigyet anyakönyveztek, mint egy évvel korábban. Ezt követően február–márciusban kismértékben, április–májusban átlagosan 8,5 százalékkal, júniusban pedig számottevően, 16 százalékkal több házasságot anyakönyveztek az egy évvel korábbihoz képest. Ez az emelkedő trend tovább folytatódott és a szezon csúcsát jelentő július–szeptemberben kiugró mértékben, átlagosan 33 százalékkal többen léptek frigyre, mint 2018 azonos hónapjaiban. A 2019. január–szeptemberi időszakban kötött házasságok száma a legmagasabb érték 1990 óta.

Fokozódik ugyanakkor a természetes fogyás mértéke is. Mivel az élveszületések száma csökkent, a halálozások száma pedig stagnált, így a természetes fogyás a tavalyi első kilenc havi 30 227-tel szemben 31 279 fő volt idén, ami 3,5 százalékos növekedést jelent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagy nyitás jöhet, ha elérjük a 4 millió beoltottat
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 19:26
Az egyre biztosabb, hogy több szolgáltatás igénybevételéhez szükséges lesz majd a védettségi igazolvány.
Makro / Külgazdaság Egy nukleáris hatalom is radikalizálódhat Biden döntése nyomán
Káncz Csaba | 2021. április 20. 18:20
A Talibán pontosan érti a washingtoni üzeneteket: az amerikaiak el akarnak tűnni Afganisztánból és mindezt már az elkövetkező hónapokban. A felkelők által újra megalapítandó iszlám emirátus szerte a régióban megerősítheti a radikálisokat, mindenekelőtt a nukleáris fegyverekkel rendelkező Pakisztánban. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A parlament előtt a 2021-es költségvetés módosítása
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:39
A javaslatot még tavasszal elfogadhatja az Országgyűlés.
Makro / Külgazdaság Megint zöld utat adott az EMA a Johnson&Johnson vakcinájának
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:05
Szerintük az előnye meghaladja a kockázatait.
Makro / Külgazdaság Guardian: kifarolhat a szuperligából a Chelsea és a Manchester City
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:54
A lap értesülései szerint a két brit klub nem fanatikus rajongója az ötletnek, és a globális össztűz miatt már kételkedik abban, hogy jó ötlet lenne a szakadár ligához való csatlakozás.
Makro / Külgazdaság Egy évre lakat került egy Bács-Kiskun megyei presszóra, mert újra vétettek a járványügyi szabályok ellen
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:25
Müller Cecília szerint azért javulnak a járványügyi adatok, mert egyre többen kapják meg az oltást.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: kiderült, ki lehet Angela Merkel utóda
Wéber Balázs | 2021. április 20. 12:29
Angela Merkel lassan visszavonul a nagypolitikától, helyére ketten pályáztak a CDU/CSU pártszövetségből: Armin Laschet és Markus Söder. Laschet mögé tegnap éjjel beállt a CDU elnöksége, Söder pedig ma bejelentette: elfogadja a testvérpárt döntését.
Makro / Külgazdaság Továbbra is főleg a munkaerőhiány akadályozza az építőipart a gyorsításban
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 09:47
Túláradó optimizmust tapasztalni a hazai építőipari cégeknél a kereslet élénkülése miatt. Sokan vennének fel új munkaerőt, de egyre nagyobb a hiány. Közben többségüknél nőtt a hajlandóság arra, hogy tovább emelje az árakat - derül ki a lapunk által megszerzett GKI-felmérésből. 
Makro / Külgazdaság Napról-napra gyarapodnak a nyári előfoglalások
MTI | 2021. április 20. 06:27
Az elmúlt hetek korlátozások enyhítéséről és az oltási számok markáns növekedéséről szóló híreinek hatására a lakosság harmada újra bízik abban, hogy el tud menni nyaralni - derül ki a Szállás.hu és az Ipsos legfrissebb reprezentatív felméréséből.
Makro / Külgazdaság Az utolsó pillanatban kaphat mentőövet a Dunaferr
Király Béla | 2021. április 20. 05:37
Az elmúlt napokban azzal került a hírekbe a Dunaferr, hogy kigyúrt verőlegények próbálták elfoglalni a gyárat. A cég többségi és kisebbségi tulajdonosai között nem ez volt az első és vélhetőleg nem is az utolsó konfliktus. Közben a cég óriási problémákkal küzd, a talpon maradása is kérdéses. A hétfői hírek szerint a 24. órában érkezhet új befektető.
hírlevél
depositphotos