4p
Ha nem tetszik az EU, ott az ajtó - mondja a Daniel Gros, nemzetközi szaktekintély a fel-fellobbanó szkepticizmusról. Szerinte természetes, hogyha az embernek elfogy a pénze, nem költekezik tovább - a görögökön mégsem ezt látja. A szakember szerint van jó, de fájdalmas példa a sikeres válságkezelésre.

Nincs pénz, nem kell költekezni - nem?

Ha az embernek elfogy a pénze, akkor nem tehet mást, mint hogy felhagy a költekezéssel - nyilatkozta az Alapblognak Daniel Gros. Az elismert német közgazdász ezzel az érvvel védi honfitársait, mondván, az európai országoktól a megszorításokat nem a német kormány követeli, azokat az élet kényszeríti ki. A dél-európai államok például nagyon jól éltek mások pénzén évtizedekig, de a pénz és a bizalom most elfogyott. Gros szerint ilyenkor a "világ legtermészetesebb dolga", hogy a költekezést nem lehet folytatni. "A görögök tudatosan rontották saját sorsukat, miért kell emiatt külső bűnbakot keresni, például a németeket?" - mondja.

Daniel Gros

 

Névjegy
A Center for European Studies (Európai Tanulmányok Központja) igazgatója, az IMF, az Európai Parlament és több francia miniszterelnök volt tanácsadója a nemzetközi szaktekintély.

De lehet, hogy a németek így is túl sokat kérnek az olcsó hitelért cserébe? Gros szerint össze sem vethető az az áldozat, amit a balti államok hoztak a válság kitörése után azzal, amit ma Görögország művel. A lettek és a litvánok önvizsgálatot tartottak és gyorsan léptek, fájdalmas intézkedés volt, de harmadolták például a fizetéseket, ehhez képest a görögök "fenségesen élnek tovább". A közgazdász szerint az északi állom áldozatvállalása nem volt hiábavaló, hiszen ezek a gazdaságok növekedésnek tudtak indulni, míg a görög gazdaság még mindig nem bírt talpra állni. Gros szerint a siker azon múlott, hogy a balti országok gyorsan léptek és drasztikus döntéseket hoztak meg, miközben Athén folyamatosan időhúzásra játszik.

"Azt kellene megérteni végre, hogy a megszorítások alapvetően nem konkrét célok érdekében történnek, hanem azért, mert másként nem lehet visszatalálni például ahhoz a realitáshoz, hogy az ember csak a jövedelmeinek arányában költekezhet" - mondja a szakember, aki szerint a megszorítások "jótékony" eredménye már a déli tagállamoknál is látszódik, hiszen exportjuk bővül, fizetési mérlegük pedig folyamatosan javul.

Ha nem tetszik, ki lehet lépni

Gros szerint a most hozott intézkedések azonban csak 5-10 év múlva éreztetik csak igazán hatásukat. Megszorítások ide vagy oda, Görögország eddig több mint 200 milliárd eurót kapott, mi legyen ezzel a pénzzel? A szakértő szerint a dél-európai országok - főleg a görögök - esetében a hirtelen jött hatalmas segély nem egy katasztrófa utáni újjáépítéséhez kell, mint mondja, ezekben az országokban "csodálatos autópályák vannak", az infrastruktúra rendben. A segélyt az államháztartás modernizálására, a versenyképesség javítására kell fordítani, hogy minél hamarabb megindulhasson például az export.

Nem utáljuk annyira az EU-t

A kutatócég felcserél két számot, ezért helytelen adatokat jelentetett meg múlt hét pénteken. Nem fordult meg az eddigi trend, nem utáljuk annyira az EU-t. Tovább >>>

És mi a helyzet az eurószkepticizmussal? Egyre több tagállam kacérkodik a kilépés gondolatával, illetve pedzegeti, hogy Brüsszel túl sok mindenbe szól bele, hol van a nemzeti szuverenitás? Gros szerint, ha annyira rossz nekünk az unió, akkor "menjünk Isten hírével", erre nyitva van előttünk a lehetőség, bármikor kiléphetünk. Az más kérdés, hogy összehasonlíthatatlanul többet nyerünk a tagsággal, mint amennyi áldozatot vállalnunk kellene, mondja a szakember. Gros szerint bár sokan hibáztatják az EU-t, ha valami gond van, az európai politikai előtt valójában egy alternatíva van: tovább mélyíteni az európai integrációt.

"Ettől függetlenül kutatásaink, ismereteim alapján ki merem jelenteni: nem fenyeget reálisan az a veszély, hogy olyan hülyék kezébe kerül a tagállamok többségében a hatalom, akik az Unió szétesésében hisznek" - mondja Gros.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG