Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ha nem tetszik az EU, ott az ajtó - mondja a Daniel Gros, nemzetközi szaktekintély a fel-fellobbanó szkepticizmusról. Szerinte természetes, hogyha az embernek elfogy a pénze, nem költekezik tovább - a görögökön mégsem ezt látja. A szakember szerint van jó, de fájdalmas példa a sikeres válságkezelésre.

Nincs pénz, nem kell költekezni - nem?

Ha az embernek elfogy a pénze, akkor nem tehet mást, mint hogy felhagy a költekezéssel - nyilatkozta az Alapblognak Daniel Gros. Az elismert német közgazdász ezzel az érvvel védi honfitársait, mondván, az európai országoktól a megszorításokat nem a német kormány követeli, azokat az élet kényszeríti ki. A dél-európai államok például nagyon jól éltek mások pénzén évtizedekig, de a pénz és a bizalom most elfogyott. Gros szerint ilyenkor a "világ legtermészetesebb dolga", hogy a költekezést nem lehet folytatni. "A görögök tudatosan rontották saját sorsukat, miért kell emiatt külső bűnbakot keresni, például a németeket?" - mondja.

Daniel Gros

 

Névjegy
A Center for European Studies (Európai Tanulmányok Központja) igazgatója, az IMF, az Európai Parlament és több francia miniszterelnök volt tanácsadója a nemzetközi szaktekintély.

De lehet, hogy a németek így is túl sokat kérnek az olcsó hitelért cserébe? Gros szerint össze sem vethető az az áldozat, amit a balti államok hoztak a válság kitörése után azzal, amit ma Görögország művel. A lettek és a litvánok önvizsgálatot tartottak és gyorsan léptek, fájdalmas intézkedés volt, de harmadolták például a fizetéseket, ehhez képest a görögök "fenségesen élnek tovább". A közgazdász szerint az északi állom áldozatvállalása nem volt hiábavaló, hiszen ezek a gazdaságok növekedésnek tudtak indulni, míg a görög gazdaság még mindig nem bírt talpra állni. Gros szerint a siker azon múlott, hogy a balti országok gyorsan léptek és drasztikus döntéseket hoztak meg, miközben Athén folyamatosan időhúzásra játszik.

"Azt kellene megérteni végre, hogy a megszorítások alapvetően nem konkrét célok érdekében történnek, hanem azért, mert másként nem lehet visszatalálni például ahhoz a realitáshoz, hogy az ember csak a jövedelmeinek arányában költekezhet" - mondja a szakember, aki szerint a megszorítások "jótékony" eredménye már a déli tagállamoknál is látszódik, hiszen exportjuk bővül, fizetési mérlegük pedig folyamatosan javul.

Ha nem tetszik, ki lehet lépni

Gros szerint a most hozott intézkedések azonban csak 5-10 év múlva éreztetik csak igazán hatásukat. Megszorítások ide vagy oda, Görögország eddig több mint 200 milliárd eurót kapott, mi legyen ezzel a pénzzel? A szakértő szerint a dél-európai országok - főleg a görögök - esetében a hirtelen jött hatalmas segély nem egy katasztrófa utáni újjáépítéséhez kell, mint mondja, ezekben az országokban "csodálatos autópályák vannak", az infrastruktúra rendben. A segélyt az államháztartás modernizálására, a versenyképesség javítására kell fordítani, hogy minél hamarabb megindulhasson például az export.

Nem utáljuk annyira az EU-t

A kutatócég felcserél két számot, ezért helytelen adatokat jelentetett meg múlt hét pénteken. Nem fordult meg az eddigi trend, nem utáljuk annyira az EU-t. Tovább >>>

És mi a helyzet az eurószkepticizmussal? Egyre több tagállam kacérkodik a kilépés gondolatával, illetve pedzegeti, hogy Brüsszel túl sok mindenbe szól bele, hol van a nemzeti szuverenitás? Gros szerint, ha annyira rossz nekünk az unió, akkor "menjünk Isten hírével", erre nyitva van előttünk a lehetőség, bármikor kiléphetünk. Az más kérdés, hogy összehasonlíthatatlanul többet nyerünk a tagsággal, mint amennyi áldozatot vállalnunk kellene, mondja a szakember. Gros szerint bár sokan hibáztatják az EU-t, ha valami gond van, az európai politikai előtt valójában egy alternatíva van: tovább mélyíteni az európai integrációt.

"Ettől függetlenül kutatásaink, ismereteim alapján ki merem jelenteni: nem fenyeget reálisan az a veszély, hogy olyan hülyék kezébe kerül a tagállamok többségében a hatalom, akik az Unió szétesésében hisznek" - mondja Gros.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szomorú, mi történik Csehországban
MTI | 2021. február 27. 18:53
Túllépte már a húszezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Csehországban, ahol az első fertőzést majdnem egy éve, tavaly március elsején mutatták ki a laboratóriumok. Az utóbbi hét napban a halottak száma megközelítette az ezret - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton közzétett kimutatásokból.
Makro / Külgazdaság Szardínián már megvan az, amire mi csak vágyunk
MTI | 2021. február 27. 18:16
Szardínia szigetén március elsejétől újraindul az élet, megnyitják a vendéglátóhelyeket, kizárólag a maszk viselete és a távolságtartás lesz kötelező, miután a kedvező adatok miatt úgynevezett fehér színű besorolást kapott a terület - közölte szombaton az olasz egészségügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Sorozatos földrengések rázták meg az északi szigetországot
MTI | 2021. február 27. 17:07
Összesen több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek az elmúlt napokban Izlandon - jelentette a Vedurstofa meteorológiai szolgálat egy szombat reggeli 5,2-es fokozatú rengés után.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor megfogadja az országos tisztifőorvos tanácsát
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 12:53
Magyarországon ismételten intenzíven felfutó szakaszba került a koronavírus-járvány, ezért az oltások segítségével minél előbb ki kell alakítani a lakosság védettségét - hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Makro / Külgazdaság Hétfőtől már így vásárolhat hűtőt, mosógépet
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 12:04
Hétfőtől a fogyasztók új energiacímkékkel találkozhatnak a műszaki boltok egyes termékein és a webáruházak termékismertetőiben. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fogyasztóvédelmi szakemberei összegyűjtötték az új energiacímkékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
Makro / Külgazdaság Az új állást kapottak kétharmada fiatal
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 11:23
A Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedései eddig több mint másfél millió munkavállalón segítettek. A megtett munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő lépések eredményeként decemberre ismét 4,5 millió fölé nőtt a foglalkoztatottak száma. A Vállalkozások munkaerő támogatása program összesen akár 25 ezer álláskeresőt juttathat munkához.
Makro / Külgazdaság A cégvezér állásába került a soron kívüli oltás
MTI | 2021. február 27. 08:24
Lemondott a legnagyobb kanadai nyugdíjalap elnök-vezérigazgatója, miután kiderült, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe utazott beoltatni magát az új típusú koronavírus ellen, holott a kormány mindenkit arra kért, hogy ne utazzanak külföldre - jelentette be pénteken az alapkezelő.
Makro / Külgazdaság Orbán valamit elrontott a járványkezeléssel? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. február 26. 19:17
Húsvétra meg kell szabadítani az országot a rákfenétől, azaz a koronavírustól - ez lehet a legfőbb szempont most a járványkezelésben.
Makro / Külgazdaság Egy orvos, aki másodszor nem kér az új jogviszonyból
Kormos Olga | 2021. február 26. 16:11
Március 1. éjfélig nem kevés egészségügyi dolgozónak okoz nagy fejtörést, hogy aláírja-e vagy sem az új munkaszerződését. Bár az utóbbi napokban ígéretet kaptak a dolgozók a bérpótlékok és pihenőnapok reális díjazását illetően, dr. Lehoczki Gergely egy korábbi történethez hasonlóan, immár másodszor nem él a felkínált új jogviszonnyal.  
Makro / Külgazdaság Putyin hibrid hadviselése – most Grúziára csapott le
Káncz Csaba | 2021. február 26. 15:07
Moszkva kihasználja a grúz kül- és biztonságpolitika zavarodottságát és hibrid hadviseléssel növeli befolyását a dél-kaukázusi országban. A Kreml folyamatosan megsérti Tbiliszi szuverenitását grúz állampolgárok elrablásával, a határterületek lopakodó annexiójával és politikai nyomásgyakorlással.  Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél