<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az osztrák javaslat szerint az ausztrál mintát kéne követni a menekültválság megoldása során, de milyen is az? Valóban csodaszer-e, hatásos-e?
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Attól, hogy kevesebb menekült érkezik Európába, a menekültkérdés még nincs megoldva – írja a német Der Spiegel. Az EU és Törökország közötti megállapodás megszűnése elképzelhető, Ankara legalábbis ezzel fenyegetőzik. Miközben a balkáni országok a határaikat lezárták, újabb tíz- és tízezrek érkeznek a Földközi-tengeren keresztül.

Ausztria javaslata szerint az ausztrál menekültpolitikát kéne követni, amely miatt a déli féltekén levő országban nullára redukálódott a csónakos menekültek száma.

Az osztrák álláspont szerint akit az EU külső határain találnak, azt az ottani szigeteken el kéne látni, és saját országába, vagy egyéb biztonságos országba kéne visszaküldeni, ahogy ezt Ausztrália teszi. Emellett bevándorlási program keretében lehetővé kéne tenni, hog a menekültek egy korlátozott része legálisan az EU-ba vándorolhasson be.

Elrettentés, távoltartás

Az ausztrál menekültpolitika lényege az elrettentés, a távoltatás és a gyűjtőtábor, annak ellenére, hogy Canberra aláírta a genfi menekültügyi egyezményt – írták. Emiatt újra és újra nemzetközi kritikák célpontja.

Az ausztrál hadihajók folyamatosan járják az Ausztrália, Indonézia, Pápua-Új-Guinea közötti vizeket, és akiket megtalálnak, visszafordítják. Ha a csónakjaik, hajóik nem bírják a tengert, mentőcsónakokat adnak nekik, és úgy küldik vissza – írja a Der Spiegel. Akik mégis elérik az ausztrál szárazföldet, azokat Nauru és Manus szigetekre viszik gyűjtőtáborba, amelyek Pápua-Új-Guineához tartoznak, de Ausztrália működteti és finanszírozza ezeket.

Működik, de...

Azokat, akik menekültstátuszt kapnak, harmadik országokba telepítik át. Kambodzsa korrupt rezsimjének például 27 millió dollárt fizetett ezért Ausztrália – állítja a német cikk.

Működik-e ez a modell? Úgy látszik, igen – állapítja meg a cikk. A 2013-as 20 ezer menekült érkezése után 2014-ben és 2015-ben egyetlen csónak sem érte el Ausztrália partjait.

Azért még megfulladnak

Ez azonban az emberi jogok súlyos és sorozatos megsértésével járt együtt. Állítólag a kormányzat adataitól eltérően sok menekült a tengerbe fullad, erről szólnak szemtanúk beszámolói. Például vízbe fulladt emberek kilométeres soráról. Sok menekült pedig az átmeneti megoldásnak szánt táborokban évek óta lakik.

Az ausztrál modell az európai térségben aligha lenne kivitelezhető – véli a baloldalinak számító Der Spiegel. Még ha az emberi jogi kérdésektől eltekintünk, akkor sem akadna megfelelő sziget. Az EU vezetése már el is határolódott Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter ezzel kapcsolatos javaslatától.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Döntött Svédország a NATO-csatlakozásról, továbbra sincs döntés az olajembargóról – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 19:31
Svéd NATO-csatlakozás, orosz olajembargó és magyar vétó, háborús cselekmények - ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Nagyon fontos helyről kapott gratulációt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 18:29
Brüsszelből, az Európai Bizottság fejétől.  
Makro / Külgazdaság Elmondta Orbán Viktor, mit keresünk még az EU-ban
Wéber Balázs | 2022. május 16. 17:46
Ma délután az Országgyűlés ötödször is miniszterelnökké választotta Orbán Viktort. A kormányfő beszédében elmondta: Magyarország helye ebben az évtizedben is az EU-ban van, de továbbra is harcolni fog a jogaiért. Szerinte a NATO biztos támasz, de a magyar hadsereget erősíteni kell, mert a gyenge országokat fenyegetik támadások. Beszélt arról is, hogy a kibontakozó gazdasági válság idején sem adják fel eredményeiket és céljaikat: a teljes foglalkoztatottságot, a családtámogatást, a nyugdíjak értékének megőrzését és a rezsicsökkentést.
Makro / Külgazdaság Putyin most ráfordul a muszlim világra
Káncz Csaba | 2022. május 16. 16:41
Moszkva igyekszik demonstrálni, hogy továbbra is kiemelt figyelemmel fordul a muszlim világ irányába. A térség országai nem csatlakoztak a Nyugat Moszkva elleni szankcióihoz, de aggódnak a konfliktus gazdasági stabilitásra gyakorolt ​​hatása miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Olyan összeget kér Magyarország Brüsszeltől, ami kérdésessé teszi az orosz olaj bojkottját
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 16:08
A magyar külügyminiszter szerint vagy a vezetékes import korlátozásától el kell tekinteni, vagy 15-18 milliárdos beruházási programot kell Brüsszelnek finanszírozni.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Brüsszelben – kiakadtak Magyarországra a vétó miatt
Wéber Balázs | 2022. május 16. 14:12
Több tagországnak sem tetszik, hogy az EU a jelek szerint Magyarország miatt nem tudja elfogadni az Oroszország elleni olajembargót.
Makro / Külgazdaság Fenyegetőzött egy sort Oroszország – mi lesz, ha Svédország és Finnország NATO-tag lesz?
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:55
Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint nem kell illúziókba esni.
Makro / Külgazdaság A magyar kormány továbbra is nemet mond az uniós olajembargóra
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:28
Túlmegy a magyar kormány által meghúzott határokon. 
Makro / Külgazdaság Nagyon ígérgetik az EU-s vezetők, hogy jön a hatodik szankciós csomag
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:25
De egyelőre a mikorról még nincs konkrétum, több időre van szükségük.
Makro / Külgazdaság Kikapott a kancellár pártja a legnagyobb német tartományban
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 09:33
A CDU behúzta a szavazatokat Észak-Rajna-Vesztfáliában.  
hírlevél
Ingatlantájoló