1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Görögországban egy hónap múlva nagy valószínűséggel újabb választásokat fognak tartani, mely után erős, Európa-barát kormány alakulhat meg - véli Charalambos Tsardanidis, athéni politikai-gazdasági agytröszt. Véleménye szerint a Nyugat nem engedheti el a görögök kezét, hiszen az nem csak Görögországban, de más országokban is káoszhoz vezetne. A radikális baloldal hívei egyébként Oroszország támogatásában bíznak, abban, hogy az oroszok fogják megmenteni őket.
Charalambos Tsardanidis

Charalambos Tsardanidis, az Institute for International Economic Relations igazgatója az alapblog.hu-nak adott interjúban elmondta:  90 százalékos valószínűséggel egy hónap múlva megint választások lesznek Görögországban. A néhány nappal ezelőtti voksolás eredménye ugyanis alkalmatlanná teszi  a nagy bajban lévő országot, arra, hogy kezelni tudja a kihívásokat. Csak újabb rendkívüli választások eredményezhetnek olyan erőviszonyokat, amelyek nyomán erős kormány alakulhatna.

Nem engedhetik el Görögország kezét

A szakértő hozzátette, hogy geopolitikai okokból  sorsdöntő, hogy a Nyugat ne engedje el a görögök „kezét”, nem hagyhatja,  hogy kiessenek az euróövezetből, és a végén káosz uralkodjon el nemcsak Görögországban, de vélhetőleg egy sor más európai országban is.

Charalambos Tsardanidis a trojka által lemondott ellenőrző látogatással kapcsolatban elmondta, hogy nyomást gyakorolnak Görögországra, és elégedetlenségüket fejezik ki. A szakértő kiemelte, hogy a Monti kormány nem örvendett túl nagy népszerűségnek, nép lázadás jelei azonban nem mutatkoztak. Azonban a NEA Demokratia párt fogta magát és robbantott, azt remélve, hogy a rendkívüli választások révén ismét hatalomra jut. A szakértő szerint ez több, mindhiába, bűn volt részükről: a számításaik nem jöttek be viszont miattuk ismét kiéleződött Görögországgal kapcsolatban a helyzet.

Véleménye szerint a legcsekélyebb esélye sincs annak, hogy Görögország képes lesz határidőre kifizetni résztartozásait külföldi hitelezőinek. Hozzátette, hogy a hónap végéig a GDP öt és fél százalékára kellene lefaragni a költségvetési hiányt. A követelt kiadáscsökkentések tetemes hányada a középrétegeket sújtaná, további társadalmi feszültségeket produkálva, véleménye szerint a trojka most kivár, nem akarja felkavarni a kedélyeket.

Hamarosan bejelenthetik az újabb választásokat

Charalambos Tsardanidis szerint a megoldást az jelentené, ha Görögországban egy széles társadalmi támogatást élvező kormány alakulna, melyre azonban a választások nyomán semmi esély nincs. Véleménye szerint közös érdek, hogy erős legitimitással bíró kormány tegye rendbe Görögországot, amely csak új választások révén alakulhatna meg. Véleménye szerint hamarosan bejelentik, hogy június 17-én ismét szavaznak a görögök.

A szakértő kiemelte, hogy Görögország nem exportorientált ország, a turisztika az egyetlen ágazat, ami versenyképes. Így még ha lenne saját külön pénzük és azt radikálisan leértékelnék, akkor sem történne nagy csoda. Véleménye szerint hatékonyabbá csak és kizárólag az ellátórendszerek lényegi reformjai révén, az adófegyelem maximális megkövetelésével, az ország leggazdagabbjaira kivetett adók bevezetésével és azok behajtásával, a korrupció felszámolásával, az oktatás, egészségügy racionalizálásával tudnának válni. Hozzátette, hogy ennek megvalósulása az Unió és az euróövezet keretei között még mindig sokkalta reálisabb, mint e keretek nélkül.

Az oroszok már a spájzban vannak

Charalambos Tsardanidis úgy véli, hogy a görögök többsége továbbra is kitart az euró mellett.  A nyugati világ ugyanakkor a lehető legstabilabb unió- és euróbarát kormányzást, az Unióval kötött paktum teljes, de kevésbé erőltetett, inkább lassított ütemben zajló megvalósítását  várná el Görögországtól. Ez nem csekély valószínűséggel  megvalósulhat, mégpedig  – az interjúalany szerint – a június 17-én sorra kerülő újabb választások nyomán. Addig minden kül -, és belföldi propagandaeszköz bevetésével megpróbálják megértetni a görögök többségével, hogy a  most kiemelkedően szerepelt radikális baloldal, pláne a szintén megerősödött szélsőjobboldal  mélységesen mély szakadékba taszíthatja az országot, és közvetetten szinte egész Európát.

A szakértő elmondta, hogy a radikális baloldal félelmetesen megnövekedett számú híve az oroszokban reménykedik. Milliónyi görög él abban a hitben, hogy ha Nyugat-Európa cserben hagyná Görögországot, akkor majd a roppant gazdagnak hitt  Oroszország lép a helyébe és a végén az oroszok mentik meg a görög hazát. Véleménye szerint egy ilyen fejlemény az életszínvonal drasztikus zuhanásához, áruhiánnyal járna, amely utcai lázadásokba torkollana. A dráma pedig tovább terjedne más dél-európai országra, majd egész Európára.

Valójában Görögország számára  az egyedüli reális alternatíva az, hogy az euróövezetben maradás fejében egy hónap alatt megalakul egy igazán Európa-barát nemzeti-liberális politikai tömb, magában foglalva a mérsékelt jobb- és baloldalt.

A teljes interjút itt olvashatja>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG