4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Habár az alapkamatban nem várható változás, a három hónapos betéti állomány még okozhat meglepetést.

Nem változtatott a Magyar Nemzeti Bank az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, a kamatfolyosó szintén változatlan maradt. A döntés megfelelt a várakozásoknak, londoni pénzügyi elemzők egybehangzó véleménye szerint a belátható előrejelzési távlatban nem módosítja kamatpolitikáját a jegybank. A prognózis szerint az év végéig szinte bizonyosan nem módosul a 0,90 százalékos jegybanki alapkamat, de vannak olyan előrejelzések a Cityben, amelyek 2018 egészében is valószínűtlennek tartják a magyar jegybank alapkamatának változását.

Magyar szakértők szerint júniusban folytatódhat a monetáris finomhangolás, a jegybank tovább korlátozhatja a három hónapos jegybanki betétállományt, az alapkamatban azonban szerintük sem várható változás.

Megszűnhet a három hónapos betét?

Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a Monetáris Tanács továbbra is „galamb” hangvételű üzenetet közvetíthet a közleményen keresztül. Ez a hozzáállás annak ellenére is megmaradhat, hogy az első negyedéves GDP növekedési üteme a jegybank becslésénél is erősebb lett. Ürmössy Gergely szerint a júniusi döntés izgalmas lehet a három hónapos jegybanki betétek korlátozása miatt, várakozásuk szerint ugyanis szeptember végéig felére csökkenti a betétbe elhelyezhető likviditás mennyiségét, az év végére pedig akár teljesen meg is szűnhet a három hónapos betét. Emellett pedig új makrogazdasági előrejelzést is készít a jegybank, fontos lesz, hogy miként ítéli meg az MNB a növekedési és inflációs kilátásokat – tette hozzá.

Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában jelezte: az MNB már második hónapja nem változtatott a három hónapos jegybanki betéti eszközök maximális állományán. Azonban a jegybank várhatóan június végén újabb 50-100 milliárd forintos limitcsökkentésről fog határozni a harmadik negyedévre vonatkozóan. Ehhez azonban meg kell ismernie a júniusi inflációs jelentés számait, amelyekben a korábbinál magasabb GDP és CPI előrejelzéseket közölhet a testület. Kiss Mónika szerint a következő hetek a külföldi impulzusok szempontjából változást hozhatnak. A jelenlegi várakozások szerint következő, június 14-i ülésen a Fed ismét kamatot emelhet, ugyanakkor a magyar monetáris folyamatok szempontjából ennél is lényegesebb az EKB június 8-i ülése. Az előrejelzés szerint az első kamatemelésre csak a jövő év közepén kerülhet sor, ezt támasztják alá a határidős árazások is.

Kész tovább lazítani a jegybank

Takarékbank elemzője elmondta: bár az MNB legfrissebb előrejelzése szerint a jövő év első felétől tartósan elérhető a 3 százalékos inflációs cél, a jegybank mégis kiemelte, hogy amennyiben az infláció tartósan elmarad a 3 százaléktól, a monetáris tanács kész a kondíciók további lazítására nem-hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával. Suppan Gergely szerint így a kondíciók szigorítására 2018 második feléig nem kell számítani, és akkor is a nem-konvencionális eszközök visszavonására kerülhet sor először, ezt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése, amely 1,25%-ig emelkedhet, de ennél alacsonyabb is lehet.

A CIB Bank elemzője úgy véli, lényegében nullára csökkentek a kamatváltozás-várakozások. Ezek a májusban megjelent gazdasági-pénzügyi statisztikák a vártnál gyorsabb első negyedéves GDP-bővülés és a bérnövekedés ellenére sem módosultak érdemben. Jobbágy Sándor hozzátette: emellett a fő inflációs mutató éves alapon márciusra és áprilisra is csökkenő indexet mutatott, valamint a külső környezet is támogató. Az elemző szerint további nem-konvencionális intézkedések lehetségesek, bár a mozgástér ezen a területen is szűkült és a jegybank által figyelt pénzpiaci paraméterek sem utalnak gyors változásra.

Az igazi verseny csak most kezdődik? Nagy változás közeleg a lakáshitel-piacon

Nyáron már jöhetnek az első minősített lakáshitelek az MNB szerint. Cél a fogyasztóbarát hitelezés. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
Makro / Külgazdaság Az amerikai recessziós forgatókönyv inkább már a múlté
Bózsó Péter | 2024. június 13. 15:01
Az Eurizon Asset Management Hungary befektetési igazgatóját, Hajdu Egont többek között az amerikai gazdasági várakozások tavasz óta bekövetkezett változásáról kérdezte újságírónk Bózsó Péter, annak apropóján, hogy az alapkezelő idén elnyerte „Az Év Legjobb Tőkevédettalap-kezelője” díjat a Privátbankár. hu - Alapkezelő Klasszis 2024 versenyén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG