<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Habár az alapkamatban nem várható változás, a három hónapos betéti állomány még okozhat meglepetést.

Nem változtatott a Magyar Nemzeti Bank az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, a kamatfolyosó szintén változatlan maradt. A döntés megfelelt a várakozásoknak, londoni pénzügyi elemzők egybehangzó véleménye szerint a belátható előrejelzési távlatban nem módosítja kamatpolitikáját a jegybank. A prognózis szerint az év végéig szinte bizonyosan nem módosul a 0,90 százalékos jegybanki alapkamat, de vannak olyan előrejelzések a Cityben, amelyek 2018 egészében is valószínűtlennek tartják a magyar jegybank alapkamatának változását.

Magyar szakértők szerint júniusban folytatódhat a monetáris finomhangolás, a jegybank tovább korlátozhatja a három hónapos jegybanki betétállományt, az alapkamatban azonban szerintük sem várható változás.

Megszűnhet a három hónapos betét?

Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a Monetáris Tanács továbbra is „galamb” hangvételű üzenetet közvetíthet a közleményen keresztül. Ez a hozzáállás annak ellenére is megmaradhat, hogy az első negyedéves GDP növekedési üteme a jegybank becslésénél is erősebb lett. Ürmössy Gergely szerint a júniusi döntés izgalmas lehet a három hónapos jegybanki betétek korlátozása miatt, várakozásuk szerint ugyanis szeptember végéig felére csökkenti a betétbe elhelyezhető likviditás mennyiségét, az év végére pedig akár teljesen meg is szűnhet a három hónapos betét. Emellett pedig új makrogazdasági előrejelzést is készít a jegybank, fontos lesz, hogy miként ítéli meg az MNB a növekedési és inflációs kilátásokat – tette hozzá.

Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában jelezte: az MNB már második hónapja nem változtatott a három hónapos jegybanki betéti eszközök maximális állományán. Azonban a jegybank várhatóan június végén újabb 50-100 milliárd forintos limitcsökkentésről fog határozni a harmadik negyedévre vonatkozóan. Ehhez azonban meg kell ismernie a júniusi inflációs jelentés számait, amelyekben a korábbinál magasabb GDP és CPI előrejelzéseket közölhet a testület. Kiss Mónika szerint a következő hetek a külföldi impulzusok szempontjából változást hozhatnak. A jelenlegi várakozások szerint következő, június 14-i ülésen a Fed ismét kamatot emelhet, ugyanakkor a magyar monetáris folyamatok szempontjából ennél is lényegesebb az EKB június 8-i ülése. Az előrejelzés szerint az első kamatemelésre csak a jövő év közepén kerülhet sor, ezt támasztják alá a határidős árazások is.

Kész tovább lazítani a jegybank

Takarékbank elemzője elmondta: bár az MNB legfrissebb előrejelzése szerint a jövő év első felétől tartósan elérhető a 3 százalékos inflációs cél, a jegybank mégis kiemelte, hogy amennyiben az infláció tartósan elmarad a 3 százaléktól, a monetáris tanács kész a kondíciók további lazítására nem-hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával. Suppan Gergely szerint így a kondíciók szigorítására 2018 második feléig nem kell számítani, és akkor is a nem-konvencionális eszközök visszavonására kerülhet sor először, ezt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése, amely 1,25%-ig emelkedhet, de ennél alacsonyabb is lehet.

A CIB Bank elemzője úgy véli, lényegében nullára csökkentek a kamatváltozás-várakozások. Ezek a májusban megjelent gazdasági-pénzügyi statisztikák a vártnál gyorsabb első negyedéves GDP-bővülés és a bérnövekedés ellenére sem módosultak érdemben. Jobbágy Sándor hozzátette: emellett a fő inflációs mutató éves alapon márciusra és áprilisra is csökkenő indexet mutatott, valamint a külső környezet is támogató. Az elemző szerint további nem-konvencionális intézkedések lehetségesek, bár a mozgástér ezen a területen is szűkült és a jegybank által figyelt pénzpiaci paraméterek sem utalnak gyors változásra.

Az igazi verseny csak most kezdődik? Nagy változás közeleg a lakáshitel-piacon

Nyáron már jöhetnek az első minősített lakáshitelek az MNB szerint. Cél a fogyasztóbarát hitelezés. További részletek >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin jól benézte európai játszmáját
Káncz Csaba | 2022. október 2. 12:11
Oroszország szempontjából talán a legnagyobb csapás, hogy a Kreml mostantól elfelejtheti Európát mint energiaellátásának elsődleges piacát. A legjobb esetben egy évtizedbe telik, amíg Moszkva Ázsiában visszaszerzi azt, amit Európában elveszített – és ez azt feltételezi, hogy képes bevonzani a szükséges külföldi tőkét és technológiát a szükséges projektek elindításához. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Figyelem, harci helikopterek zaja veri fel a csendet Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 11:27
Intenzív hanghatásra kell számítani egy nemzetközi helikopteres harcászati oktatótanfolyam miatt hétfőtől október 21-ig Veszprém megyében és Somogy megye északi részén.
Makro / Külgazdaság Újra lesújt az orbáni átok? Trópusi barátja mellett kampányol a magyar miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 10:35
Egész hosszú listája van azoknak a politikai vezetőknek, akik azután buktak meg, hogy Orbán Viktor támogatásáról biztosította őket. A magyar miniszterelnök most Jair Bolsonaro mellett kampányol, aki az előzetes felmérések szerint vesztésre áll - egy vereség pedig politikai karrierjének végét jelentheti. 
Makro / Külgazdaság Hamarosan egy magyar kamionos se teheti be a lábát Oroszországba
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 09:02
Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak - jelentették be Moszkvában.
Makro / Külgazdaság Megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők - nem ömlik már a gáz az egyik vezetékből
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 08:47
A stratégiai szempontból kulcsfontosságú Liman elvesztése után megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők. Egy orosz nukleáris támadás magukat az oroszokat is hátráltatná; nem ömlik tovább a gáz az Északi Áramlat 2-ből. A háromnaposra tervezett invázió 221. napja kezdődött el - összefoglaló.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG