<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Habár az alapkamatban nem várható változás, a három hónapos betéti állomány még okozhat meglepetést.

Nem változtatott a Magyar Nemzeti Bank az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, a kamatfolyosó szintén változatlan maradt. A döntés megfelelt a várakozásoknak, londoni pénzügyi elemzők egybehangzó véleménye szerint a belátható előrejelzési távlatban nem módosítja kamatpolitikáját a jegybank. A prognózis szerint az év végéig szinte bizonyosan nem módosul a 0,90 százalékos jegybanki alapkamat, de vannak olyan előrejelzések a Cityben, amelyek 2018 egészében is valószínűtlennek tartják a magyar jegybank alapkamatának változását.

Magyar szakértők szerint júniusban folytatódhat a monetáris finomhangolás, a jegybank tovább korlátozhatja a három hónapos jegybanki betétállományt, az alapkamatban azonban szerintük sem várható változás.

Megszűnhet a három hónapos betét?

Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a Monetáris Tanács továbbra is „galamb” hangvételű üzenetet közvetíthet a közleményen keresztül. Ez a hozzáállás annak ellenére is megmaradhat, hogy az első negyedéves GDP növekedési üteme a jegybank becslésénél is erősebb lett. Ürmössy Gergely szerint a júniusi döntés izgalmas lehet a három hónapos jegybanki betétek korlátozása miatt, várakozásuk szerint ugyanis szeptember végéig felére csökkenti a betétbe elhelyezhető likviditás mennyiségét, az év végére pedig akár teljesen meg is szűnhet a három hónapos betét. Emellett pedig új makrogazdasági előrejelzést is készít a jegybank, fontos lesz, hogy miként ítéli meg az MNB a növekedési és inflációs kilátásokat – tette hozzá.

Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában jelezte: az MNB már második hónapja nem változtatott a három hónapos jegybanki betéti eszközök maximális állományán. Azonban a jegybank várhatóan június végén újabb 50-100 milliárd forintos limitcsökkentésről fog határozni a harmadik negyedévre vonatkozóan. Ehhez azonban meg kell ismernie a júniusi inflációs jelentés számait, amelyekben a korábbinál magasabb GDP és CPI előrejelzéseket közölhet a testület. Kiss Mónika szerint a következő hetek a külföldi impulzusok szempontjából változást hozhatnak. A jelenlegi várakozások szerint következő, június 14-i ülésen a Fed ismét kamatot emelhet, ugyanakkor a magyar monetáris folyamatok szempontjából ennél is lényegesebb az EKB június 8-i ülése. Az előrejelzés szerint az első kamatemelésre csak a jövő év közepén kerülhet sor, ezt támasztják alá a határidős árazások is.

Kész tovább lazítani a jegybank

Takarékbank elemzője elmondta: bár az MNB legfrissebb előrejelzése szerint a jövő év első felétől tartósan elérhető a 3 százalékos inflációs cél, a jegybank mégis kiemelte, hogy amennyiben az infláció tartósan elmarad a 3 százaléktól, a monetáris tanács kész a kondíciók további lazítására nem-hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával. Suppan Gergely szerint így a kondíciók szigorítására 2018 második feléig nem kell számítani, és akkor is a nem-konvencionális eszközök visszavonására kerülhet sor először, ezt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése, amely 1,25%-ig emelkedhet, de ennél alacsonyabb is lehet.

A CIB Bank elemzője úgy véli, lényegében nullára csökkentek a kamatváltozás-várakozások. Ezek a májusban megjelent gazdasági-pénzügyi statisztikák a vártnál gyorsabb első negyedéves GDP-bővülés és a bérnövekedés ellenére sem módosultak érdemben. Jobbágy Sándor hozzátette: emellett a fő inflációs mutató éves alapon márciusra és áprilisra is csökkenő indexet mutatott, valamint a külső környezet is támogató. Az elemző szerint további nem-konvencionális intézkedések lehetségesek, bár a mozgástér ezen a területen is szűkült és a jegybank által figyelt pénzpiaci paraméterek sem utalnak gyors változásra.

Az igazi verseny csak most kezdődik? Nagy változás közeleg a lakáshitel-piacon

Nyáron már jöhetnek az első minősített lakáshitelek az MNB szerint. Cél a fogyasztóbarát hitelezés. További részletek >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
Makro / Külgazdaság Százezreket hurcolhattak el Ukrajnából Oroszországba, Zelenszkij népirtásról beszél
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 07:44
Az orosz-ukrán háború 93. napjában járunk - újabb támadás érte Harkivot, legalább 9 civil áldozat van. Zelenszkij népirtásról beszél, nyugati hírszerzők nem hivatalosan százezrek elhurcolásáról tudnak, bár hivatalosan ennél kevesebbet mondanak.
Makro / Külgazdaság Megjelent a rendelet: mától óriási összeget láthatunk tankoláskor, de nem azt kell kifizetnünk
Gáspár András | 2022. május 27. 06:40
A totemoszlopon a hatósági ár lesz, de tankolás közben a nem hatósági árat látjuk majd - a kasszánál a magyar rendszámos autós az előbbit, a külföldi rendszámos az utóbbit fizeti. A rendelet már hatályba is lépett.
Makro / Külgazdaság Benzinár: akár olcsóbb is lehetne Magyarországon
Király Béla | 2022. május 27. 05:31
A csütörtökön bejelentett különadó sem veszélyezteti a kedvezményes hatósági üzemanyagárat, vélte a Klasszis Klub legutóbbi vendége, Holoda Attila energiapiaci szakértő. Szerinte az olcsóbb orosz olajárak mellett a Mol ki tudja gazdálkodni a 300 milliárd forintos pluszterhet. Sőt, az üzemanyagok ára akár még olcsóbb is lehetne.
Makro / Külgazdaság Putyin a legaljasabb fegyvert is beveti – esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:59
Mi történt az orosz-ukrán háború 92. napján? 
Makro / Külgazdaság Varga Judit szerint ezek most a legfontosabb kérdések
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 17:11
A legfontosabb uniós kérdésekben elfoglalt magyar álláspontról tájékoztatta az Európai Unió tagállamainak budapesti misszióvezetőit Varga Judit igazságügyi miniszter és Bóka János államtitkár.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG