<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A globális klímaváltozás miatt 2050-re a kávétermesztésre alkalmas helyek a trópusi területeken a jelenlegi felére csökkenhetnek, ezért Kaliforniában, Ausztráliában és Szaúd-Arábiában, de még Olaszországban is, mely országok amúgy kívül esnek a hagyományos kávétermesztési övezeten, már próbálkoznak a kávébab meghonosításával.

Fotó: depositphotos.com

Kávéültetvények Szicíliában

Rosalino Palazzolo számára a kávétermesztés még mindig csak egy álomnak tűnik. Miután szicíliai gazdaságában már minden olyan haszonnövényt termesztett, mely a helyi éghajlati viszonyok között jól érzi magát, most egy egészen mással próbálkozik. Rosalino a Palazzolo családban a harmadik generációt képviseli, amelyik földműveléssel foglalkozik, de ő az első, aki a birtokukon idén be is takaríthatta a kávécserje termését.

Palazzolo úttörőnek számít ebben a műfajban, ennek ellenére feltett szándéka, hogy Olaszországban meghonosítsa az eddig csak trópusi körülmények között őshonos haszonnövényt. Egy nemzet, amely büszke arra, hogy a világon a legjobb kávékat pörköli, most megpróbálkozik a lehetetlennel.

Néhány évtizeddel ezelőtt még lehetetlenség lett volna kávét termeszteni Szicíliában. A kávé hagyományosan csak az úgynevezett bab övezetben terem meg a trópusokon, Közép-Amerikától Afrikáig és Ázsiáig. A globális felmelegedés miatt azonban az övezet határa északabbra tolódott, ugyanakkor az övezet déli részén már olyan forróság van, hogy azt már a kifejezetten melegkedvelő kávébab is nehezen viseli - írja a The Wall Street Journal internetes kiadása.

A globális klímaváltozás eredményeként 2050-re a trópusi területeken a kávétermesztésre alkalmas helyek a jelenleginek a felére fognak csökkenni – állítja a washingtoni központtal működő klímakutató intézet (Climate Institute).

Sok olyan helyen, melyek kívül esnek a hagyományos kávétermesztési övezeten már próbálkoznak a kávébab meghonosításával, így Kaliforniában, Ausztráliában és Szaúd-Arábiában is kísérleteznek - mondta Aaron Davis, az Egyesült Királyság Királyi Botanikus Intézetének (Royal Botanic Gardens) tudósa.

A munkaerő ára

Számos, kifejezetten növénynemesítéssel foglalkozó szakember azonban úgy véli, ez nem annyira járható út, ők sokkal inkább vannak azon a véleményen, hogy érdemesebb lenne új kávéfajtákat kikísérletezni, olyanokat, melyek jobban képesek alkalmazkodni a megváltozott éghajlati körülményekhez.

A hagyományos övezeten kívül termesztett babkávé minősége bár lehet egészen kiváló, ugyanakkor az éghajlati kockázatok sokkal inkább nagyobbak. Laoszban például, ahol a kávé meghonosításával kísérleteztek 2017-ben egy komoly fagy a termés nagy részét elpusztította.

A kávé egy kifejezetten finnyás növény” - mondja Stacy Philpott, a Kaliforniai Egyetem professzora. Sok nedvességre és megfelelő mennyiségű napfényre van szüksége, ugyanakkor rendkívül érzékeny a fagyra és a természeti katasztrófákra, mint például a hurrikánokra.

És rendkívül drága az előállítása. A trópusokon kívüli kávétermesztés költséges öntözést igényel. A fejlett országokban pedig a munkabérek olyan magasak, hogy az ott előállított kávébab gyakorlatilag luxusterméknek minősül.

A kaliforniai Santa Barbarában működő Frinj Coffee legalább 15 dollárt fizet a mezőgazdasági munkásainak óránként. Összehasonlításképpen: a guatemalai mezőgazdasági munkások minimálbére naponta 12 dollár. A tavalyi évben a Frinj Cofee egy feketét 16 dollárért adott a hálózatába tartozó Blue Bottle kávézójában.

Noha Dél-Kaliforniában ma már több mint negyven helyi gazdaság állt rá a kávétermesztésre, agrár szakemberek azon a véleményen vannak, hogy Kaliforniában a kávétermesztés nem igazán fenntartható, mert olyan sok öntözést igényel.

Költözni érdemes, vagy inkább a fajtanemesítés a járhatóbb út

Az éghajlatváltozás két lehetőséget biztosít a gazdálkodóknak. Vagy a gazdaságukat költöztetik máshová, vagy új növényfajtákkal kezdenek kísérletezni - mondja Hanna Neuschwander, a World Coffee Research kommunikációs igazgatója.

A szakértők jelenleg a kávé genomjának feltérképezésén dolgoznak, azonosítva és elkülönítve azokat a géneket, amelyek a világ 124 ismert kávéfaját alkotják. Céljuk a hő- vagy betegség-rezisztenciához kapcsolódó gének azonosítása, majd keresztfajok kialakítása, hogy a betegségekkel és az éghajlat okozta kihívásokkal szemben jóval ellenállóbb növényfajtákat hozzanak létre.

A World Coffee Research jelentése szerint tavaly a szokatlanul magas hőmérséklet és a heves esőzések esők által okozott gomba Közép-Amerikában a kávétermés 70 százalékát érintette. A szakértők abban  reménykednek, hogy a nemesített kávéfajták jóval ellenálóbbak lesznek a mostaniaknál.

Bár az is igaz, hogy az új fajták kifejlesztése évtizedekig is eltarthat, és még tovább tarthat azokban a gazdaságokban, ahol 20-30 évenként újra telepítik őket.

A kihalás itt is esélyes

Mindezen kihívások mellett a tudósoknak meg kell küzdeniük a fajok kihalásának problematikájával is. Jelenleg két kávéfajta dominál a kereskedelemben, az arabica, amelyet a csúcsminőségű kávékban használnak, és a robusta, egy olcsóbb kávé fajta, amelyet általában az instant kávékban vagy az arabica keverékekben használnak. A robustához a tudósok gyakran fordulnak, hogy  hő- vagy betegségtűrő géneket találjanak. Az erdőirtások azonban ezeket a nem művelt fajtákat is fenyegetik. Dr. Davis szerint jelenleg ezekből hetvenötöt fenyeget a kihalás veszélye.

Annak érdekében, hogy új kávéfajtákat a jövőben is ki tudjanak tenyészteni, mindenképpen élni kell ezekkel a vadfajtákkal. A szakértők a ma élő kártevőknek és hőviszonyoknak ellenálló fajokat ugyan még ki tudnak kísérletezni, de arra már nem vállalkoznak, hogy a jövőbe lássanak.

A fajok mostani kihalásával olyan potenciális gének tűnhetnek el örökre, ami pedig megakadályozhatná a későbbi katasztrófákat – figyelmeztet Timothy Schilling, a World Coffee Research alapítója és volt vezérigazgatója.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Összegyűjtötték az aláírásokat az ellenzéki népszavazáshoz
Valkai Nikoletta | 2022. január 20. 18:31
A két kérdéshez összesen 470 ezer aláírást szedtek össze.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő eszköztára - világszerte képes beavatkozni konfliktusokba
Káncz Csaba | 2022. január 20. 15:35
Noha az orosz gazdaság a világ összes GDP-jének csak 3,1 százalékát teszi ki, katonailag hatékonyan avatkozik be világszerte a különböző konfliktusokba. Áttekintjük, hogy a Kreml milyen módszereket vonultat fel a geopolitikai céljai eléréséhez. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Népszámlálást tartottak Szlovákiában: hányan vallották magukat magyarnak?
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 12:52
36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult.
Makro / Külgazdaság Óriási sztrájk – lebénította a főváros közlekedését a vezetők tiltakozása Romániában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:37
Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott, csaknem 1500 jármű közül.
Makro / Külgazdaság Szlávik János: akár már idén megjelenhet az oltás, amely a koronavírus minden variánsa ellen hatékony
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:06
Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.
Makro / Külgazdaság Az erősödő forint megnyugtathatta Matolcsy Györgyéket
Csabai Károly | 2022. január 20. 10:49
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma sem emelt kamatot, ugyanúgy 4 százalékot fizet a kereskedelmi bankok nála egy hétre elhelyezett betéteiért, mint az utóbbi három alkalommal.
Makro / Külgazdaság Megvan a dátum: ekkor találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:57
Szijjártó Péter a TASZSZ hírügynökségnek beszélt arról, hogy mikor esedékes a találkozó.
Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló