5p

Ha 2024-ben egy izolacionista republikánus párt győz, az fordulópontot jelenthet a második világháború végén létrejött, USA által uralt nemzetközi rend számára. Európa számára rémálom lenne Trump hipernacionalizmusa, a környezettel és az éghajlati válsággal szembeni apátiája és a  multilateralizmus iránti teljes megvetése. Káncz Csaba jegyzete.

Robert Gates 2006-2011 között vezette a Pentagont. A diszfunkcionális szuperhatalom című friss írásában a Foreign Affairs hasábjain nem leplezi aggodalmait hazájával kapcsolatban:

„Kormányleállás fenyeget, miközben egy volt elnököt több bűncselekménnyel is vádolják négy büntetőügyben. Ha ehhez a káoszhoz még elnökválasztást is hozzáadunk, akkor jogos azt mondani, hogy az Egyesült Államok politikai rendszere egy ideig saját drámájával és megosztottságával lesz elfoglalva. Elriaszthatja-e a megosztott Amerika Kínát és Oroszországot?”

Önfia vágja sebét

Matt Gaetz, republikánus képviselő vasárnap bejelentette, hogy ezen a héten megpróbálja leváltani Kevin McCarthyt a házelnöki posztról. Ez nem mindennapi esemény, hiszen a washingtoni képviselőház utoljára 1910. március 17-én szavazott a házelnököt leváltásáról. McCarthy múlt szombaton éles hátraarcot hajtott végre, és a demokratákkal együttműködve elsöprő többségben elfogadtatott egy határozatot, elkerülve a kormány leállását legalább november közepéig.

A MAGA (Amerika Mindenekelőtt) republikánus képviselők közül néhány a védelmi minisztérium "woke" politikájának megszüntetését követeli; az Ukrajnának nyújtott segélyek csökkentését; Trump határfalának építését; szigorúbb bevándorlási törvényeket; a COVID-19 vakcinák finanszírozásának megszüntetését; a különleges ügyész, Jack Smith által a megszégyenült volt elnökkel kapcsolatos nyomozás pénzmegvonását; Trump felelősségre vonásának visszavonását; az FBI és az adóhivatal (IRS) finanszírozásának megszüntetését - és a lista napestig folytatódik.

Egyszóval: minél nagyobb felfordulás teremtése, majd ezért Biden hibáztatása.

A republikánus párt szélsőségesei közül Gaetz mellett Marjorie Taylor Greene is kiemelkedik. Greene megkérdőjelezte a szeptember 11-i terrortámadásokat, "gyilkosok"-nak nevezte Clintonékat, és kacérkodott a hadiállapot bevezetésével Trump választási veresége után. Ma viszont ő adja meg az alaphangot a Republikánus Párt radikális csoportjában.

Elképzelése az, hogy 2024-ben Trump alelnöke legyen – idézte az NBC televízió a volt elnök környezetéből származó bizalmasát. Greene valójában már Trump pár nevet tartalmazó listáján szerepel ehhez a poszthoz.

Trump már készülődik

Valójában nagyon is reális a kilátás, hogy Trump visszatér a Fehér Házba a világ szuperhatalmának élén, és mindez mély szorongást kelt az euroatlanti körökben. Attól tartanak, hogy egy keserű, bosszúálló Trump – aki tagadja, hogy a legutóbbi választásokon vereséget szenvedett volna – szinte bármit megtehet az amerikai elnöki hivatal hihetetlen felhatalmazásával és erejével.

Donald Trump volt amerikai elnök újságírókhoz beszél a cégei ellen üzleti csalás miatt indult polgári peres eljárás tárgyalásának szünetében New Yorkban 2023. október 2-án. Fotó: EPA/JUSTIN LANE
Donald Trump volt amerikai elnök újságírókhoz beszél a cégei ellen üzleti csalás miatt indult polgári peres eljárás tárgyalásának szünetében New Yorkban 2023. október 2-án. Fotó: EPA/JUSTIN LANE

Trump árgus szemekkel figyeli, hogy mit tesz Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, mióta az múlt decemberben visszatért a hatalomba. Az „igazságügyi reformok” ugyanis nagyobb felhatalmazást adnak neki, hogy eltörölje saját vádemelését a bíróság előtt.

Valóban, a különböző sajtóorgánumok arról számolnak be, hogy a volt elnök mindent megtenne majd annak érdekében, hogy megszilárdítsa hatalmát, miután visszatér a Fehér Házba, ideértve a szövetségi ügynökségek függetlenségének korlátozását, a katonaság bevetését belföldön, és a becsmérlői elleni fellépést.

Trump késznek tűnik arra, hogy az Egyesült Államokat autokratikusabbá tegye, ahogy Netanjahu teszi most Izraellel.

Az amerikai alkotmányos demokrácia erős fékjei és ellensúlyai nem biztos, hogy ellen tudnak állnak Trump – valamint fehér nacionalista és evangéliumi keresztény szövetségesei – támadásainak. Mindez nyitott fülekre találna az amerikai Legfelsőbb Bíróságon, amelyet a konzervatívok uralnak – és ahol három bírót ő nevezett ki.

A NATO és az EU ellen

Ennek ellenére egy újabb Trump-elnökség nemzetközi következményei drámaibbak lehetnek, mint a belföldiek. Trump elnökként gyorsan fellépne az orosz-ukrán háborúban. Hiszen azt már kijelentette, hogy „24 óra alatt” meg tudja oldani a konfliktust.

Egyes szakértők szerint ez azt jelenti, hogy leállítaná az Egyesült Államok katonai segélyeit Ukrajnának, hogy elősegítse a háború gyors befejezését Oroszország javára.

Az európai atlantista erők attól tartanak, hogy Trump esetleges győzelme dominóhatást váltana ki az EU-ban, megerősítve a populista jobboldali vezetőket Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában – miközben több populista jobboldali választási győzelmet ösztönözne Franciaországban és Németországban.

Biden globalista külpolitikája sem nevezhető egy fáklyásmenetnek, de Trump alternatívái jóval dermesztőbbek: hipernacionalizmusa, a környezettel és az éghajlati válsággal szembeni apátiája és a multilateralizmus iránti teljes megvetése.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nehéz lesz elegendő nyugati lőszert vinni Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 19:31
Zelenszkij először a Krímben tűzné ki az ukrán zászlót.
Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ismét Putyin jobbkezével jattolt Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 15:55
Miközben Szergej Lavrov persona non grata lett az EU-ban és úgy általában a Nyugaton, amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, addig a magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy tesz, mintha utóbbi meg sem történt volna.
Makro / Külgazdaság Békeharcos vagy háborús bűnös? Elhunyt az amerikai sztárdiplomata
Wéber Balázs | 2023. november 30. 15:07
Henry Kissinger az amerikai külpolitika korszakos, de vitatott alakja volt. Bár hatalmi pozícióban csak nyolc évig dolgozott, ténykedése és személye hosszú időre meghatározta a nemzetközi politikát. Nobel-békedíjat kapott, sokan ugyanakkor háborús bűnösnek tartják, aki az emberi jogokat semmibe véve képviselte az amerikai érdekeket. Kissinger 100 évesen hunyt el tegnap connecticuti otthonában.
Makro / Külgazdaság Megkezdődött Dubajban a COP28 klímakonferencia
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 14:12
Kezdetét vette az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye (UNFCCC) részes államainak csúcstalálkozója (COP28) csütörtökön Dubajban.
Makro / Külgazdaság Zágrábból üzentek Orbán Viktornak, a hiányról volt szó
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 13:35
Elfogadta a horvát parlament a 2024-es költségvetést és jóval kisebb lesz a tervezett hiány, mint nálunk.
Makro / Külgazdaság Régóta nem csökkent ekkorát az infláció, de sajnos nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:32
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, csaknem két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG