4p
Az orosz elnök orosz-fehérorosz-kazah valutauniót vetett fel. Jó ötlet-e egy ilyen „posztszovjet rubel”? Maga az Eurázsiai Gazdasági Unió, ami ennek alapul szolgálna, eddig bevált, és a négy jelenlegi tagon kívül többen fontolgatják a csatlakozást.

Az egykori Szovjetunió egy szoros gazdasági egység volt, a gazdasági kapcsolatok meglazulása a köztársaságok egy részét erősen megviselte. Közülük volt, amelyik politikai okokból nem bánta, mások szívesen helyreállítják azokat.

Az orosz kapcsolat

A döntő kérdés tulajdonképpen az, hogy ki hogy határozza meg magát Oroszországhoz képest, miután mindegyikük orosz gyarmat volt rövidebb-hosszabb ideig. Amelyikükben ez fájdalmasabb nyomot hagyott, és a legerősebb a nemzeti érzés, azok nem akarnak részt venni semmiféle orosz kötődésű gazdasági szervezetben. Ilyenek a balti országok, esetükben ennek nincs is nagy jelentősége, mert az EU-ba integrálódtak. Ilyen még Grúzia és az utolsó egy évben a nyugati orientációjúvá lett Ukrajna.

A többi tagköztársaság nem zárkózik el az Oroszországgal, ill. egymással való együttműködéstől. Van köztük néhány, aki kifejezetten szívesen vesz ebben részt, egyrészt mert meglehetősen előnyös neki, másrészt mert eleve nem viseltetik bizalmatlanul a nagy szomszéddal. Fehéroroszország és Kazahsztán eleve jóban vannak Putyinnal, politikai rendszerük is hasonlatos, sok éve ugyanaz a vezetői irányítja őket. Az együttműködés által ugyanakkor egy 170 milliós piachoz jutnak, ami azért a 10 milliós Fehéroroszországnak és a 17 milliós Kazahsztánnak igen kedvező. Nem véletlen, hogy ők hárman alapították az Eurázsiai Gazdasági Uniót, és az sem, hogy a valutaunió ötlete is köztük merül fel.

Aki még érdeklődik

A gazdasági közösséghez utólag csatlakozott Örményország is, és erősen érdeklődik Kirgizisztán. Egyik sem véletlen: az örmények az azeri ellentét miatt húznak az oroszokhoz (miközben nem szomszédosak Oroszországgal, ez tompítja esetleges aggodalmaikat), Kirgizisztán pedig gyakorlatilag teljesen eloroszosodott az idők során. A kirgizek oroszul beszélnek, a kirgiz nyelvet alig ismeri valaki, és nemzettudatuk sem különösebben erős. Tulajdonképpen, ha valaki, ők jól érezték magukat a Szovjetunióban.

Emellett még két közép-ázsiai köztársaság, Tadzsiksztán és Üzbegisztán mutat érdeklődést. A gazdasági kapcsolat nekik is előnyös, különösebb problémájuk nekik sincs Oroszországgal (érdekes módon területi vitáik is inkább egymással és a kirgizekkel vannak, mivel a Fergana-medence környékén a határokat nagyon igazságtalanul, mondhatni trianoni módon húzták meg).

Különlegesnek tekinthető Moldova helyzete: az ország orosz lakossága természetesen minden Oroszországgal való kapcsolatnak örülne, a román lakosság pedig egyenesen Romániához csatlakozna. Az ellentét feloldhatatlan, mert a lakosság nagyjából fele román, harmada orosz, a többiek egyéb nemzetiségek (gagauzok, bolgárok).

A közös valuta

Az Eurázsiai Gazdasági Unió tehát egy realitás, egy jól működő szervezet lehet. A valutaunió már egy sokkal rázósabb ügy. Az euró esetében láthatjuk, milyen konfliktusok származhatnak, ha jelentős eltérés van a tagállamok gazdaságpolitikája között. Ráadásul az itt említett három ország valutája meglehetősen hektikus. Az orosz rubel az utóbbi egy évben felére értékelődött le, a belorusz rubel folyamatosan esik magas infláció mellett, a kazah tenge ugyan most stabil, de tavaly év elején egyszer erősen leértékelték a dollárhoz képest.

Három ilyen ingatag valutából elég nehéz egy stabilat összegyúrni. Persze itt mások az arányok, mint az eurózónában: az orosz gazdaság mérete annyira döntő, hogy magának a közös valutának a sorsát is szinte kizárólag Oroszország határozná meg. Ebből az következik, hogy a másik két ország is jobban ki lenne téve az olajár ingadozásának. Azt kell eldönteniük, hogy ezzel együtt érdemesebb-e a nagy szomszédhoz pénzügyileg erősebben kötődniük. Fehéroroszországnak valószínűleg igen, ő ebből mindenképpen profitálna. Kazahsztán esete már kérdésesebb.

Ezek után már csak egy kérdés maradt: mi lenne a közös valuta neve? Szovjet rubel mégsem lehet, a kontinensnevet az euró mintájára felvenni elég vicces lenne, bár eurázsiai rubel lehetne (igaz, kissé hosszú név). Talán Putyinnak van már jobb ötlete…

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG