<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az orosz-ukrán háború miatt bevezetett szankciók reagálhatott Moszkva, amikor a múlt héten csökkentette az európai gázszállításokat. Ez is része annak a hatalmi játszmának, amelyben Európa megpróbál alternatívát találni, miközben az oroszok azt akarják bizonyítani, hogy az általuk szállított földgáz nélkül összeomlik az EU gazdasága. Többek között erről is beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.

A múlt héten jelentősen visszafogta a nyugat-európai szállítást Oroszország, ami miatt a földgáz tőzsdei ára ismét kilőtt. Bár Moszkva arra hivatkozott, hogy a Siemens nem végzett el egy karbantartási munkát, és ez áll a szállítási mennyiségek visszaesése mögött, ez nehezen hihető. Sokkal valószínűbb, hogy Putyinék megpróbálnak nyomást gyakorolni az EU vezetőire, annak érdekében, hogy még véletlen se gondolkozzanak további szankciókban.

Eközben persze a nyugati országok sem ülnek karba tett kézzel, keresik az alternatív eszközöket, amelyek révén búcsút tudnak mondani az orosz földgáznak. Ezek között vannak előre mutatóak éppen úgy, mint a környezet számára káros megoldások. Utóbbi kategóriába tartozik az a német intézkedés, amely szerint újraindítják a korábban leállított szénerőműveket. Teszik ezt azért, hogy az oroszok zsarolási potenciáját csökkentsék.

Ami Magyarországot illeti, jelen pillanatban aligha tudunk lemondani az orosz gázról, igaz az Orbán-kormány a szankciók ellenére is valamiféle jó szövetségesnek tartja Moszkvát. Így folyamatosan érkezik Kelet felől a földgáz. Ugyanakkor Magyarország aktívan tehetne azért, hogy csökkenjenek a kockázatok, ilyen eszköz lenne az energiatakarékosság, már csak azért is, mert a hazai épületállomány elavult és pazarló. Így egy szigetelési program sokat segítene, de az alternatív források használatának, például a geotermikus energia elterjesztése is sokat segíthetne.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

    

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG