4p

A befektetők szinte "EU-forikusan" látják Lengyelország jövőjét azt követően, hogy várhatóan az ellenzék alakíthat kormányt. Nem csupán az EU-s források beáramlása elől hárulhatnak el az akadályok.

A befektetők gyorsan elkezdték mérlegelni a lehetőségeket, amelyek Lengyelországban nyílhatnak előttük azt követően, hogy jó eséllyel egy Európa-barát, mérsékelt jobb és baloldali politikai erőkből álló ellenzéki koalíció veszi át az ország kormányzását a radikális jobboldali Jog és Igazságosságtól (PiS). 

A folyamat hosszú lesz, mert várhatóan először az október 15-i parlamenti választásokon többséget kapott PiS-t fogja felkérni kormányalakításra Andrzej Duda államfő. Mateusz Morawiecki miniszterelnök és főnöke, Jaroslaw Kaczynski pártelnök két hónapig is próbálkozhat a kormányalakítással. Ezután jöhet
az ellenzék, amelynek három pártja bőséges többséggel rendelkezik az új parlamentben. 

A złoty és a varsói tőzsde 30 százalékkal szerepelt rosszabbul az európai börzéknél a PiS nyolcéves regnálása alatt a Reuters szavazás után készült összefoglalója szerint. Arra a hírre, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács volt elnöke lehet Lengyelország következő miniszterelnöke, azonnal erősödés indult az ottani pénz- és a tőkepiacokon. A magyarázat egyszerű: az új kormány a befektetők számításai szerint meg tud állapodni az EU-val az uniós támogatások átutalásáról. A PiS nem volt hajlandó engedni a bírósági reformból, amelyben az unió szerint alárendelték a bírókat a kormánynak, megszegve a hatalmi ágak megosztását, ami minden demokrácia elengedhetetlen része. 

Összesen 110 milliárd euró veheti az irányt Lengyelország felé az EU hétéves költségvetéséből és a koronavírus-járványra válaszul létrehozott helyreállítási alapból. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű. Mindenekelőtt Duda a PiS  embere, és elnöki vétóit használva keresztbe tehet a kormányzat szándékainak. A bírósági reformot például Lengyelország alkotmányos átalakításának szíveként jellemezte. 

Nem lesz könnyű helyzetben az új kormány

Elemzők megjegyzik azt is, hogy a lengyel központi bank elnöke, Adam Glapinski a PiS kinevezettje, akárcsak az állami média vezetője. A jegybank a választások előtt kétszer csökkentette alapkamatát, hogy adjon némi hátszelet a gazdaságnak, azonban az új helyzetben könnyen héja magatartásra válthat, vagyis az eddigi lazaságot szigor válthatja fel.  

Új irányba indulhat Varsó. Fotó: Depositphotos
Új irányba indulhat Varsó. Fotó: Depositphotos

Az ING Bank elemzői szerint számolni lehet azzal is, hogy ellenzékben a PiS kíméletlen ellenfele lesz a kormánynak, amely nem éppen rózsás helyzetben lévő költségvetést vesz át tőlük.  A Fitch hitelminősítő szerint a büdzsé hiánya meglehetősen magas, a GDP 5,3 százaléka lehet 2023-ban. Az államadósság ugyan még mindig elmarad a bruttó hazai termék 60 százalékától, a złotyban kibocsátott tízéves államkötvények hozama azonban már az elmúlt év végén is 6 százalék volt. Szemben a 2014-től 2022 tavaszáig tartó időszakra jellemző 1,3-4,8 százalékos szinttel. 

A lengyel GDP az idei év első negyedében stagnált 2022 első három hónapjához képest, míg a másodikban 1,3 százalékkal zsugorodott.  Az ellenzéki kormányt pozitívabbnak láthatják a külföldi befektetők, így nőhet a közvetlen tőkebefektetések értéke is. Ez eddig sem volt alacsony: 2022-ben elérte a GDP 4 százalékát. Ha létrejön a hárompárti koalíció, a többség elég nagy lehet ahhoz, hogy a Tusk-kormány stabil legyen, ami szintén erősíti a Lengyelország iránti befektetői bizalmat. 

Árfolyamok és grafikonok

Nyitott kérdés viszont, hogy honnan teremtenek pénzt a választási ígéretek teljesítésére. Ez becslések szerint csak jövőre minimum 20-30 milliárd złotys - 1700-2600 milliárd forintos  - tétel. Kérdés persze, hogy mi valósul meg az ígéretekből, amelyek között szerepelt az adómentesség kibővítése és különböző szektorokban történő béremelés. A forrás pedig a katonai kiadások visszafogottabb növelése lehet. Az elemzők arra számítanak, hogy a költségvetés laza marad a jövő júniusi európai parlamenti választások előtt. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG