4p
Oroszország az elmúlt években megmutatta, hogy már nem papírtigris. Érdekeit saját közel-külföldjén igen hatékonyan érvényesíti, Amerika belebukott a vele való konfrontálódásba, és most az amerikai és európai bizonytalankodás miatt óriás tér nyílt számára a világhatalmi bemutatkozáshoz, nem is hagyja ki.

A Szovjetunió, vagyis gyakorlatilag az orosz gyarmatbirodalom megszűnése orosz részről igen szerencsétlenül valósult meg, ami javarészt Jelcin korábbi elnök hibája, az oroszok szerint történelmi bűne. Elengedte a tagállamokat avagy gyarmatokat anélkül, hogy először rendezte volna velük a határokat, és az oroszok által lakott területeket elkérte volna tőlük. Boldogan adták volna, cserébe a szabadságért.

Putyin rendbe tette

A jelcini állam utána is gyengécske volt, tulajdonképpen paródiája a korábbi szuperhatalomnak. Az ezredfordulón aztán jött Putyin, aki szívós munkával rendbe tett az országot, helyreállította önbecsülését, majd újra nagyhatalommá tette, akivel nem célszerű kötözködni senkinek sem, beleértve a világ immár 25 éve egyetlen szuperhatalmát is. Újra harapós a medve, már nem papírtigris.

Az ország tekintélyének és önbecsülésének helyreállítása jórészt saját, önkéntes, Gorbacsov és Jelcin által összehozott Trianonjuk fokozatos „revíziója” jelentette. Biztosították Dél-Oszétia, Abházia, sőt az Oroszországgal nem határos Dnyeszteren túli terület kvázi orosz fennhatóságát, végül tavaly az Ukrajnához tartozó orosz területekre került sor.

Ugyan nem lettek ezek a területek Oroszország teljes jogú részei, hisz az nemzetközi jogilag túl meredek lenne, de gondoljuk bele mégis micsoda eredményről van szó. Nagyjából olyasmi, mintha a körülöttünk lévő magyarlakta területekből kis államocskák lettek volna, amíg gyakorlatilag hozzánk tartoznak, nemzetközileg meg mindenki úgy tekinti őket, ahogy jólesik neki.

A volt ellenség is szembesült vele

Az utolsó menetben, azaz Ukrajna esetében ráadásul a nyugat Amerika vezetésével beleavatkozott a dologba, összemérte erejét az éledező oroszlánnal, és nem bírt vele. Az immár erős Oroszország nem futamodott meg sem szankcióktól, sem fegyveres fenyegetéstől, sőt közölte, hogy gondolják meg, mielőtt komolyan nekirontanak, mert van neki korlátozott atomháborús forgatókönyve, akárcsak a Szovjetuniónak volt. Konkrétan ha megtámadják, nukleáris fegyvert vetne be Lengyelországban és Romániában.

Üzenet Obamának: komolyan kell minket venni, mint a szovjet időkben

A nyugat értett a szóból, lassan hátrébb vonultak, Merkel és Hollande pedig gyorsan összehozták a tűzszünetet. Azóta sokkal jobb is a helyzet, a felek próbálnak kihátrálni az ellenséges viszonyból, pláne, hogy kezdenek sokkal komolyabb problémák is jelentkezni. Hatalmi vákuum, polgárháború több közel-keleti országban, és az ezt követő menekültáradat.

Egyedülálló lehetőség

És miután ezt a helyzetet láthatólag sem Amerika, sem Európa nem tudta kezelni, sőt még szándékot sem mutattak rá, nyitva állt az út a régi-új jelentkező, a bárhol beavatkozni képest szuperhatalom státuszára törekvő Oroszország előtt. Egyelőre Aszad mellett avatkozott be Szíriában, és az elmúlt napok eseményei azt mutatják, meglepően hatékonyan. Az általa szállított fegyverek igen jól vizsgáztak, és az oroszok hatékonyan képzik ki a szír katonákat a használatukra, mindemellett a légierőt is megerősítették. Adott esetben pedig valószínűleg nem finnyáskodnának harcoló alakulatokat küldeni.

Ha pedig bárki megkérdezi, milyen jogon teszik mindezt, a terrorizmus elleni harcra hivatkoznak. És teljes joggal: az iszlám állam mindenki által elismerten terrorszervezet, ráadásul működésének és a hozzá társuló polgárháborúnak most már igen látványosak a következményei: több millió menekült. Így bár nehéz beismerni, de a nagyhatalmaknak még jól is jöhet, hogy helyettük valaki elvégzi a kellemetlen feladatot.

Persze még jobb lenne, ha együtt tudnának működni (mindenekelőtt az ENSZ Biztonsági Tanácsa által), és kibékülve együtt kezelnék ezt a példátlanul nehéz helyzetet. Akárhogy is lesz, Oroszország már nagyhatalom, komolyan kell venni. Hatalma ugyan nem akkora, mint a hidegháborúban volt, de erre nincs is szükség, hisz most már nem egy ellenséges ideológiájú világrendszert képvisel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG