4p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Továbbra is erős a bérnövekedés, megszólaltak az elemzők.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2018. márciusban a bruttó átlagkereset 331 500 forint volt, 11,3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az év első három hónapjában a bruttó átlagkereset 316 300 forint, a nettó átlagkereset 210 300 forint volt, mindkettő egyaránt 12,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, tudta meg a Privátbankár.hu. Márciusban a nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 220 500 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 229 000 forintra becsülhető.

További részleteket az alábbi linkre kattintva olvashatsz >>>

Veszélyes a munkaerőért folytatott verseny

A Takarékbank elemzője elmondta: a képzett munkaerő egyre fokozottabb hiánya, a közszféra életpálya fejlesztései és a bérminimum emelések hatására nőttek a keresetek. Közfoglalkoztatás nélkül a nemzetgazdasági bruttó átlagkereset havi 343.900 forint volt a hónapban. A nettó bérek szintén 11,3 százalékkal emelkedtek, így a reálbér növekedés 9,1 százalék volt. A makrogazdaság és a monetáris politika szempontjából kiemelten fontos mutató, a versenyszféra rendszeres béreinek növekedése 9,5 százalék volt az előző havi 10,5 százalék után - tette hozzá.

Szórják majd a pénzt a magyarok - legalábbis ebben bízik a kormány

A kormány konvergencia programja alapján 2018-2022 között közel másfélszeresére ugorhat a háztartások fogyasztási kiadása. Tovább >>>

Horváth András kifejtette: a közszféra bérei kiugró ütemben, 19,3 százalékkal emelkedtek, amiben jelentős szerepet játszanak az EU pénzekhez kapcsolódó bónuszkifizetések. A bérnövekedésre azonban felfelé mutató kockázatot jelent, hogy egyes hiányszakmákban további gyorsuló ütemű bérnövekedésre lehet számítani a képzett munkaerőért folytatott összeurópai versenyben. A folyamatosan, szinte minden szektorban zajló bértárgyalások is ezt tükrözik, az egészségügyben, az oktatásban és a rendvédelmi ágazatokban idén is folytatódik az életpályamodellek érdemi fejlesztése.

Túlteljesítettük a várt ütemet

Az ING vezető makrogazdasági elemzője szerint bérnövekedés azért térhetett el a várakozásoktól, mert bár a közszféra hozta, sőt túl is teljesítette a várt dinamikát – különös tekintettel a majdnem ötszörösére növekedő bónuszkifizetésekre –, addig a versenyszféra bérnövekedési üteme visszaesett. Mindez azt feltételezi, hogy a versenyszféra teljes bérstruktúrája lassan, de biztosan alkalmazkodott az év elején történt minimálbér és bérminimum emelésekhez, ami jelentősen kisebb mértékű, mint tavaly volt.

Virovácz Péter elmondta, a munkaerő iránti kereslet tekintetében a tendenciák továbbra is optimizmust sugallnak. Az elsődleges munkaerőpiacon egy év alatt 124 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, mindeközben a közfoglalkoztatottak száma 16,7 ezer fővel 132,6 ezerre csökkent.

Továbbra is a lakosság a motor

Az Erste Bank Hungary szenior makrogazdasági elemzője kifejtette: habár a fogyasztói infláció is emelkedik, az év vége előtt várhatóan nem éri el tartósan a jegybanki 3 százalékos célt. Ez annyit jelent, hogy nemcsak a nominális bérek, hanem a reálbérek is tovább emelkednek az idei évben, ami a magas fogyasztói bizalommal párosulva támogatja a lakossági fogyasztás további bővülését. A gazdasági növekedés egyik fő hajtóereje így idén is a lakossági fogyasztás lesz.

Nyeste Orsolya elmondta: a becslések szerint idén 3,7 százalékkal bővülhet a magyar GDP, ám az esetlegesen magasabb fogyasztás miatt felfelé irányuló kockázat övezi az előrejelzést. Ugyanakkor a bérek emelkedése, az emelkedő olajár és az esetlegesen gyengébb szinten stabilizálódó forintárfolyam az inflációs kockázatokat is növeli, s az infláció egyre közelebb kerülhet a jegybanki célhoz az elkövetkező hónapokban.

Brutális bérnövekedésre számítanak - ez már a felzárkózás?

A tervezett 50 százalékos reálkereset-emelkedés merész, de elérhető cél az érdekképviseletek szerint. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia beelőzte a 2030-as világkiállítás indulóit
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:41
Rijád nyerte el kedden a 2030-as világkiállítás rendezési jogát, újabb diplomáciai sikert aratva az Öböl-menti országok számára a tavalyi, katari rendezésű labdarúgó világbajnokság után.
Makro / Külgazdaság Egyre biztosabb, ki lesz a NATO következő főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:33
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára abban bízik, hogy az USA továbbra is támogatni fogja Ukrajnát, és lassan körvonalazódik, ki követi ő posztján jövőre. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Hatalmas fordulat jönne a háborúban, ha ez a nő lenne Oroszország elnöke
Wéber Balázs | 2023. november 28. 18:59
Oroszországban nem életbiztosítás szembeszállni a hatalommal, egy háromgyerekes édesanya mégis erre készül. Jekatyerina Duncova befejezné a háborút, demokratizálná az országot, és ennek érdekében választásokon győzné le Vlagyimir Putyint. Vadul hangzik, de Oroszországgal kapcsolatban már semmin sem lepődünk meg. Nagyító alatt ezúttal Jekatyerina Duncova.
Makro / Külgazdaság Prolongálná az energiavészhelyzeti kitűzéseket az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 18:34
Egyes uniós energiavészhelyzeti intézkedések meghosszabbítását javasolja az Európai Bizottság – írja az MTI a brüsszeli testület keddi közleményére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Érdekes dolgokat állít Putyin mai beszédében
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:32
Oroszország agressziónak fog tekinteni minden olyan külső provokációt, amelynek célja a vallások és etnikumok közötti belső konfliktusok szítása - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Népi Világtanács 25. kongresszusának keddi ülésén megtartott beszédében.
Makro / Külgazdaság Putyin dühönghet: kemény lépésre szánt el magát Oroszország szomszédja
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:47
Az út zárva van – közölték a finnek.
Makro / Külgazdaság Fura dolog történt Észak-Koreában
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:22
Észak-Korea arról számolt be kedden, hogy voltak ellenszavazatok a két nappal korábbi helyhatósági választásokon, amire a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint évtizedek óta nem volt példa, noha mindenféle választás csak formalitás a diktatórikus országban.
Makro / Külgazdaság WHO: Gázában nagyobb pusztítást végezhetnek a járványok, mint a bombázások
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 15:53
Amennyiben nem javul gyorsan az egészségügyi helyzet a Gázai övezetben, többen halhatnak meg betegségek következtében, mint a bombázások miatt - figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
Makro / Külgazdaság Látni sem akarják Szergej Lavrovot Szkopjéban
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:33
Egyre növekszik az ellenkezés, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részt vegyen az EBESZ szkopjei ülésén. Észtország, Lettország és Litvánia kedden azt mondta, hogy vezető diplomatáik nem vesznek részt, Ukrajna bojkottot hirdetett.
Makro / Külgazdaság A szomszédba jön a NATO elitalakulatainak regionális parancsnoksága
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:13
A marosvásárhelyi helyőrség keretében hozzák létre a NATO regionális különleges műveleti komponensparancsnokságát (Regional Special Operations Component Command - R-SOC). Klaus Iohannis román államfő ezzel kapcsolatos kezdeményezését keddi együttes ülésén hagyta jóvá a kétkamarás bukaresti parlament.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG