10p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Pakisztán gazdaságszerkezeti aránytalanságokkal, politikai feszültséggel küzd, de hagyományait követve belépne a globális kannabisz piacra. Mire lehet elég?

A múlt héten a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége járt Pakisztánban, hogy egy új segélycsomagról tárgyaljon a gazdasági és politikai válsággal sújtott népes ázsiai országban. A gazdasági krízis heves tiltakozásokat váltott ki a pakisztáni fennhatóságú Kasmírban, szintén a múlt héten. A politikai feszültség nem is jöhetett volna rosszabbkor a pakisztáni kormány számára – írja az amerikai politikai magazin, a Foreign Policy.

A Nemzetközi Valutaalap (MF) látogatásától sokan nem sok jót várnak
A Nemzetközi Valutaalap (MF) látogatásától sokan nem sok jót várnak
Fotó: Samaa.tv

Az IMF-látogatás napokkal azután történt, hogy az alap kiadott egy jelentést, amelyben az aggodalmát fejezte ki Pakisztánnak a megszorító politikák és a gazdasági reformok végrehajtására való képességével kapcsolatban. E megszorítások némelyike – beleértve az áramár emelését és a támogatások megvonását – pontosan az, ami ellen a kasmíri tüntetők tiltakoztak.

Pakisztán, amely tavaly majdnem fizetésképtelenné vált, az elmúlt hónapokban stabilizálta gazdaságát. Egy tavalyi IMF-csomag végrehajtása meghozta a már nagyon szükséges bevételeket. Az infláció a felére csökkent, a 2023. májusi 38-ról a múlt hónapban csaknem 17 százalékra. Az importellenőrzési intézkedések enyhítették a külső mérleg hiányát, és megnőtt a külföldi befektetők érdeklődése is.

Szerkezeti aránytalanságok

Ennek ellenére a gazdaság továbbra is válságban van, súlyos adósság sújtja, és csak 2 százalékos GDP-növekedés várható a jelenlegi pénzügyi évben, amely június 30-án ér véget. És ez nagyban befolyásolja a közvéleményt is, ami nemcsak a kasmíri tiltakozásokban mutatkozik meg, hanem a gazdák tüntetéseiben is, akik Iszlámábád azon bizarr döntése ellen tiltakoztak, hogy búzát importáljanak a bő termés ellenére, ami szerintük már így is az árak – és ezáltal a profit – esését fogja eredményezni.

Mindezeken felül a politikában a lényegi, de nem részletezett „gazdasági reformok” kérdését taglalják. Pakisztán gazdasága évtizedek óta súlyos strukturális aránytalanságoktól szenved: nagy, de nem hatékony mezőgazdasági ágazat, túlzott függőség az egyetlen exporttermék-csoporttól – a textiltermékektől –, amely éles globális versennyel küszködik, a drága szénhidrogén-importtól való erős függés, az elégtelen adóbevételek, és a súlyosan eladósodott állami vállalatok.

Ez azt jelenti, hogy Pakisztán gazdasága még a legjobb időkben is sebezhető marad, és pusztító hatást érnek el a külső sokkok – ahogyan az az elmúlt néhány évben is történt, miután szűk keresztmetszetek jöttek létre az ellátási láncokban a világjárvány, majd Oroszország ukrajnai háborúja okán.

A katonaság a privatizálás mellett

A gazdaságszerkezeti hiányosságok kezelését célzó reformok nélkül Pakisztán szokásos taktikája a gazdasági válság idején – amely külső segítség kérésére irányul mentőcsomagok és egyéb segélyek révén – csak átmeneti enyhülést hozhat a mindenképpen eljövő újabb katasztrófa előtt. Most azonban a kormány stratégiát váltott: egy új befektetésösztönző mechanizmust indít, amelynek célja, hogy tőkét vonzzon az Arab-öböl államaiból és más országokból. Ez nagymértékben a nagyhatalmú pakisztáni hadsereg vezetőjének ötlete. A katonaság teljes mértékben támogatja a jelenlegi kormányt, és valószínűleg jelentős szerepe volt Pakisztán pénzszűkében lévő nemzeti légitársasága privatizációs folyamatának ez év eleji elindításában, amely a reformprogram kulcsfontosságú eleme.

A korábbi pakisztáni kormányok politikai okokból megtagadták az ilyen reformterveket, mivel jelentős érdekeket sértenek, a mezőgazdasági lobbitól egész az állami bürokráciáig. A közvélemény haragjával, valamint a pakisztáni ellenzék elutasításával szembesülve – amely képviselői szerint az ország februári választását elcsalták – a kormány könnyen arra a következtetésre juthat, hogy nincs politikai tőkéje a reformok folytatásához. A számos szektorban hatalmas részesedéssel rendelkező katonaság idővel változtathat az álláspontján, ha attól tart, hogy a változások veszélyeztetik a saját gazdasági érdekeit. Emiatt különösen nagy a tervezett reformok tétje.

Ha még ez nem lenne elég, Pakisztán egyre súlyosbodó agyelszívási problémával is küzd, mivel egyre többen távoznak külföldre dolgozni, ami aláássa a gazdasági növekedés egyik kulcsfontosságú potenciális bázisát. Emellett erősödő terrorfenyegetéssel is szembe kell néznie, amely időszakonként a külföldi befektetéseket célozza meg az országban. Továbbá az éghajlatváltozás súlyosbodó hatásai pusztítást okozhatnak a gazdaságban, főleg a sérülékeny mezőgazdaságban.

Egy lehetséges gyógyír a kannabisz-olaj?

Természetesen nem az élvezeti célú kendertermékek előállításáról van szó az iszlám országban, hanem a gyógyításban használható olajról. A pakisztáni kormány a kannabisz gyógyászati célú felhasználásának legalizálása mellett döntött, hogy ezzel is az országot jelenleg sújtó gazdasági válság ellen harcoljon – számol be róla a The New Indian Express. Szigorú pénzbírsággal sújtják majd azokat, akik rekreációs céllal visszaélnek a törvénnyel. A Pakisztáni Muszlim Liga-Nawaz (PMLN) és a Pakisztáni Néppárt (PPP) alkotta új koalíciós kormány egy februári rendeletet követően létrehozta a Cannabis Ellenőrző és Szabályozó Hatóságot (CCRA) a növény termesztésének és kereskedelmének irányítására és ellenőrzésére. A szabályozó hatóságnak 13 tagja van, köztük különböző kormányzati szervek, hírszerző ügynökségek és a magánszektor képviselői. Az engedélyeken kívül a termesztési körzeteket is e hatóság jelöli ki. Egy ilyen testület létrehozását először 2020-ban javasolták, amikor még Imran Khan volt a miniszterelnök.

E testület felállítására nemzetközi, azaz export szempontból van szükség, mivel az ENSZ rendelkezése szerint, ha egy ország kannabisz termékeket akar előállítani, és a nemzetközi szervezet jóváhagyásával kíván vele kereskedni, akkor rendelkeznie kell olyan szervezettel, amely ellenőrzi az egész folyamatot.

A kenderrel mernek nagyot álmodni

Pakisztán azt reméli, a globális kannabiszpiacra való belépésével kihasználhatja annak kedvező növekedési potenciálját, amely az indiai Markets and Markets kutatócég szerint 2027-re 82,3 milliárd dollárra nőhet a 2022-es 27,2 milliárdról. Az ország keresi a lehetőségeket az export és az adóbevételek növelésére, ami megtörné függőségét a Nemzetközi Valutaalap külföldi hiteleitől és mentőcsomagjaitól – értékeli a Nikkei Asia.

A kannabisz termékek iránt nő a globális kereslet
A kannabisz termékek iránt nő a globális kereslet
Fotó: Pixabay.com

A gyógynövényt jelenleg az afgán határhoz közeli régiókban termesztik és minden titkolózás nélkül árulják, míg a növény vadon is nő Pakisztán északi és nyugati részén. A helyi marihuánaboltok a hetvenes évekig népszerű állomásai voltak a „hippi ösvénynek". Azonban Mohammad Ziaul Hakk tábornok katonai juntája az 1980-as években, Ronald Reagan amerikai elnök kábítószer elleni globális háborúja idején betiltotta a kannabisz használatát és birtoklását. A kormányok azonban többnyire úgy döntöttek, hogy félrenéznek, és nem kezelik szigorúan a kérdést. Az új intézkedés megnyitja az utat a kannabisz-származékok, például a tetrahidrokannabinol (THC) és a kannabidiol (CBD) termékek értékesítése előtt krónikus fájdalmak és olyan betegségek, mint a fibromyalgia és az epilepszia kezelésére. A CCRA szabályozási kerete a kannabiszszármazék THC maximális szintjét 0,3 százalékban határozza meg, hogy elkerülhető legyen a gyógyszerekkel való visszaélés és rekreációs célú felhasználásuk – írja az Al Jazeera.

A textilipari hagyományokhoz kapcsolódik

Az ipari kendert ezzel ellentétben kötél, szövet, papír és építőanyagok készítésére használják. A fenntartható textíliák iránti növekvő globális kereslet kielégítése és a gyenge helyi gyapothozamok pótlása érdekében Pakisztán 2020 után a pamutbálák mellett kenderrostot is importálni kezdett. Assad Farooq, a Faisalabadi Mezőgazdasági Egyetem docense szerint az ország jelentős devizát takaríthat meg azzal, ha az évi 7-8 milliós pamutbála hiányt helyi kendertermeléssel helyettesíti.

„Nincs más természetes rostunk, amely kompenzálná vagy helyettesíthetné a gyapottermelésünket" – mondta a kutató.

Syed Hussain Abidi, az állami Pakisztáni Tudományos és Ipari Kutatási Tanács (PCSIR) elnöke, valamint a CCRA kormányzótanácsának tagja arról számolt be, hogy a becslések szerint közel 28 ezer hektár van – főként Khyber Pakhtunkhwa és néhány a délnyugati Beludzsisztán tartományban –, ahol kannabiszt termesztenek.

„Régóta bejáratott hagyománya van a kannabisz termesztésének" – mondta. Hozzátéve: "Ki kell használnunk ezt a lehetőséget.”

Pakisztán négy fő etnikai csoportjából főleg az északi pastuk (zöld) jeleskednek kendertermesztésben. Őket a beludzsok (piros) követik
Pakisztán négy fő etnikai csoportjából főleg az északi pastuk (zöld) jeleskednek kendertermesztésben. Őket a beludzsok (piros) követik
Fotó: CIA / The University of Texas / Wikimedia Commons

A tálibok rúgták be a kender-motort

Pakisztánban a kendert hagyományosan a szabadban termesztik, napfényen, nem mesterséges megvilágítással, és minimális rovarirtó, műtrágya vagy bármilyen más vegyi anyag felhasználásával. A pakisztáni kannabisz organikus jellege különbözteti meg a sok más országban tömegesen előállított versenytársaitól, de ez azt is jelenti, hogy mind a termelés minősége, mind mennyisége kevésbé egyenletes.

A szomszédos Afganisztánban termesztett kannabisz korábban azt jelentette, hogy Pakisztán – mivel a határok gyakorlati szempontból átjárhatóak – kemény versennyel szembesült a helyi szabadidős felhasználási piacon.

„Amikor Afganisztánban kannabiszt termesztettek, gyakran veszteségesek voltunk, nem térült meg a befektetésünk. De amióta a tálibok betiltották, az üzletünk sokkal jobban megy” – mondta egy pakisztáni gazda az afgán tálibokra utalva, akik 2021-ben lettek újra Kabul urai.

Mielőtt a tálibok átvették volna a hatalmat – a gazda elmondása szerint – körülbelül 50 ezer pakisztáni rúpiát (180 dollárt) keresett hektáronként, ami alig volt elegendő a termelési költségek fedezésére. „Azonban az elmúlt két év jobb volt. Vegyük például ezt az évet, amikor közel 500 ezer rúpiát (1800 dollárt - a szerk.) tudtam keresni hektáronként” – mondta.

Lekésnek a buliból?

Fawad Chaudhry volt szövetségi miniszter – aki a gyógyászati és az ipari kendertermelés elősegítéséről szóló vita elindítója volt 2020 végén – azonban úgy látja most, hogy az azóta eltelt négyéves késés a terv megvalósításában azt jelenti, hogy Pakisztán „elkésett a buliból”.

„Az én javaslatom egyszerűen az volt, hogy adjunk teret az üzlet növekedésének, írjunk ki nemzetközi pályázatokat a befektetőknek, és engedjük, hogy idejöjjenek. De elpazaroltuk a lehetőségeinket, és elvesztettük az időelőnyt” – mondta a volt miniszter az Al Jazeerának.

Thaiföld 2022-ben lett az első ázsiai ország, amely dekriminalizálta a marihuánát.

Robin Roy Krigslund-Hansen, a svájci székhelyű kannabisztermelő és globális forgalmazó, a Formula Swiss vezérigazgatója és társalapítója egyetért ezzel a globális helyzetértékeléssel. Szerinte is fennáll a túlkínálat kockázata a piacon.

„Németország nemrég legalizálta. Kína jelentős termelő. A latin-amerikai országok is ezt teszik. Tehát sok termésre van kilátás különböző országokban, de ha mindenki termelő és eladó, akkor ki lesz a vevő?” – kérdezte az üzletember.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG