<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p
A görögöknek érdemi lépésekre, a hitezőknek nagyobb türelemre lenne szükségük a volt görög miniszterelnök szerint. Jorgosz Papandreu szerint csak az egységes EU az erős, a Grexit ezért katasztrófális lenne. A politikus ugyanakkor hitet tett a migráció szükségessége mellett. Adott egy jó tanácsot Magyarországnak az euróbevezetéshez.
Jorgosz Papandreu 2010-ben tartott előadást a Budapesti Corvinus Egyetemen. MTI Fotó: Földi Imre

Sokszor természetesnek vesszük azt a változást, amely Európában történt az elmúlt években, pedig nem ártana felfigyelni arra, mennyi minden változott a környezetünkben - mondta el Jorgosz A. Papandreu korábbi görög miniszterelnök a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület konferenciáján.

Látni kell, hogy Görögország a diktatúra után úgy csatlakozott az EU-hoz , hogy jóval kevesebb volt a feltétel, ennek köszönhetően az államhatalomban elmaradt az intézményi reform, autoriter államigazgatással csatlakoztak.

A bizalom aláásói

Amikor miniszterelnökké választottak, egyértelművé tettem: vagy meglépjük a szükséges intézkedéseket, vagy elsüllyedünk - mondta a szakember, aki emlékeztetett, mikor átvette a kormányt, kiderült, hogy az elődeik a költségvetési hiányt statisztikailag meghamísították, így a hivatalos 6 százalék helyett 15,7 százalék volt. Kiderült, hogy az államigazgatásban a bejelentett létszám közel kétszerese volt a hivatalosnak elismertnek

Márpedig az ilyen jellegű csalások a bizalom és a kompromisszum esélyét is aláásták, de a piacok sem szavaztak bizalmat ezek után nekünk – mondta Papandreu, emlékeztetve arra, hogy Angela Merkel a csalásokra hivatkozva vélte úgy, hogy a görögöknek maguknak kell megoldaniuk a gondjaikat. Természetesen a széles nyilvánosság előtt ezek a mondatok nem így hangzanak el – mondta a volt görög miniszterelnök.

A modern időknek nincsenek jósai

Az államférfiak az ókori időkben Delphoi-ban vagy egyéb jósdákban kértek tanácsot, én is igyekeztem a megválasztásom előtt tanácsot kérni szakemberektől. Ekkor tapasztaltam meg azt, hogy Európa nem volt felkészülve a válságra és megosztottá vált: mit kell tenni, vagy azon, hogy kin verjük el a port. A franciák (és a görögök) a szolidaritás elvét hangsúlyozták – szerintünk meg kell osztani a gondokat és létrehozni egy pénzügyi alapot.

Papandreau bírálta Németországot, hogy nem támogatta az ilyen az államközösségi eurókötvények kibocsátását. Megértem a németeket, akik nem az előnyöket, hanem a kockázatokat látták az intézkedésekben, de az eddiginél jobban védeni kellett volna az integrációt – mondta a politikus.

A volt görög kormányfő Paul Walkert idézte, aki szerint Amerikában napok alatt „megoldották” volna a gondokat, de Európában „drámát” csináltak a történtekből. Mi görögök is sziszifuszi munkát végeztünk: ha például lecsökkentettünk drasztikusan a nyugdíjakat, újabb problémák kerültek elő. Ennek oka az, hogy nem kaptunk elég időt a szükséges intézkedések végrehajtására. Ennek okán növekedett a frusztráció és retorikájukat tekintve a lázadók kerültek hatalomra. Olyan kormány került hatalomra, amelyek túl sokat ígért, s ez is hozzájárult ahhoz, hogy újra elfogyott a tárgyalófelek türelme.

Márpedig most türelem és kompromisszumok kellenek. Fontos lenne, hogy mindkét oldal gondolja át, milyen intézkedések képesek valóban megoldásra vezetni – mondta Papandreu, emlékeztetve arra, hogy az IMF már beismerte, hogy korábbi vélekedéseinek egy része hibás volt.

Kompromisszumhiány

Az elsődleges többlet 4,5 százalékos szintjét a mi kormányunk idején tarthatónak tartotta, s képes volt többlettel zárni - emlékeztetett Papandreu. Szerinte nemcsak a hitelezőknek, de a görögöknek is lépniük kell. A mai kormánynak egy átfogóbb „görög tervet” kell letenni az asztalra - a nyugdíjrendszer még mindig fenntarthatatlan, a bürokrácia rendszere tovább zsugoríthatóbb, az adórendszert, az adófizetések rendjét is át kell alakítani. De ehhez idő kell – hangsúlyozta a szakember.

Ha a transzparenciát hamarabb sikerült volna megteremteni, 8 százalékkal lehetett volna növelni a GDP-t – idézett közgazdasági adatokat a politikus. Az ebbe az irányba tett sikeres lépések között emlékeztetett arra, hogy a túlzott gyógyszerfelírások ellen bevezetett elektronikus gyógyszerfelírás rendszerének bevezetése 95 százalékkal csökkentette a kiadásokat.

Hogy kezeljük a szívrohamot?

Papandreau Gerhard Schröder korábbi német kancellárt idézte, aki szerint a reformot és megszorításokat nem lehet egyszerre végigvinni. Önmagában a megszorítás nem elég, ha a szabályozást változtatjuk az kismértékben már segíthet, de a legfontosabb a mentalitás megváltoztatása. Ha valaki infrarktust kap, előbb az intenzíven az életét mentik meg, majd utána jöhetnek az egyéb sürgős intézkedések, beavatkozások, de a legfontosabb az életmód-váltás. A görög nép készen állt erre, de a hitelezők nem adtak ehhez elég időt – mondta a volt miniszterelnök, akinek beszédéből ugyanakkor kiderült, hogy az intézkedések támogatásában is volt még hiányosság, hiszen például a medencékre kivetett ingatlanadó alapját leginkább a google earth révén tudták felmérni, nem a bevallásokból.

Az OECD felmérése cáfolja, hogy lusták vagyunk: nálunk a legmagasabb a ledolgozott munkaórák száma – mondta Papandreu, aki szerint igaz, hogy Görögországban komoly gondok vannak, de más piacokon is gondok és kihívások vannak az eurózóna perifériáján. Ezek a területek viszik a terheket és nem maga az eurózóna viselte a gondokat – ezt a volt görög miniszterelnök arra vezette vissza, hogy az eurózóna tagjai nem bíztak önmagukban.

Görögország a világgazdaság 0,5 százalékát képviseli, de rendszerszintű gondokat jelezhetünk előre – mondta Papandreu, aki szerint, ha az EU-válasz 2012-ben erőteljesebb lett volna, ma nem kellene újabb válságot átélni. Kár volt bűnbakként megjelölni Görögországot, mert ennek okán hiba volt azt feltételezni, hogy a piac 2012-ben már kész lesz finanszírozni Görögországot – emlékeztetett.

Görögországban a történelem leggyorsabb fiskális kiigazítása zajlott le – hívta fel a figyelmet Papandreu. Ennek nyomán a GDP 25 százalékát elvesztették.

Az elért eredmények ellenére ma ismét ott tartunk, hogy államcsőd előtt állunk, miközben Európa ma már jóval stabilabb. További megszorításokra, magasabb adókra is szükség van, de a másik oldalon az adósságcsomag kezelése is alapvető a piac bizalmának elnyeréséhez, márpedig erről közösen kell dolgoznunk – mondta a volt görög miniszterelnök, aki szerint Grexit katasztrófális következményekkel járna.

Európa együtt fontos - katasztrófa lenne a Grexit

Európai problémákról szólva a volt görög miniszterelnök az adóelkerülést Európa egyik legnagyobb gondjának nevezte, aki szerint szükség van arra, hogy itt létrejöjjön egy egyenlőségre alapuló rendszer.

Vagy kollektíven lépünk fel humanizáljuk a globalizálciót, vagy elvesztjük a hitünket a globalizációban és akkor politikai törzsiesedés következik be, ahol a migránsokat etnikumként kirekesztően kezelik. Fogyóban vagyunk, igenis lehetőséget kell adni a bevándorlóknak arra, hogy ők is az európai gazdaság megbecsült tagjai legyenek – foglalt állást a mai magyar politikában is kiemelt kérdésben a politikus.

Európában olyan lehetőségeink vannak, amelyek sikerre vezethetnek. Lehet, hogy sokan vitatják az ötletem, de én több Európában hiszek – mondta Papandreu. Szerinte Európa meg tudja változtatni a globális gondolkodást – idézte például Európa GMO-ellenességét, amely legyűrhetetlen szálka az amerikaik szemében. Fontos tudatosítani: Európai a pozitív értékeket képviseli a világban.

2015-ben külön-külön egyetlen európai ország sem kerülhetne be az OECD első 7 országába, Németország a 8. Minden országnak más és más kooperatív előnye van, amelyet nyújtani tudnak a közösbe – hívta fel a figyelmet Papandreu, aki szerint szükség van egy új zöld fordulatra, amely fenntartható alapra helyezné Európa energiahelyzetét.

Európának EU-szinten nincs komoly adóssága, így volna mód EU-kötvényeket kibocsátani a jövő beruházásainak finanszírozására. Mind közlekedési, mind energetikai, mind kommunikációs csattornák terén a periféria meglehetősen lemaradt, itt felzárkózásra van mindenképp szükség.

Magyar euró: vigyázzanak az árfolyammal

Magyarország az EU-csatlakozáskor vállalta, hogy belép az eurózónába, de az eurózónának is lépésekre, intézkedésekre, reformokra, hogy az újabb bővítési kör megtörténjen. Természetesen az országoknak is sokat kell tenniük ahhoz, megfeleljenek a feltételeknek – mondta a szakember. Papandreu szerint az eurózónán kívüli országok komoly előnye a szabadság. Az intézményi kapacitások tekintetében Magyarország jól áll – mondta a politikus, aki szerint a túl erős árfolyamon történő euró-csatlakozáson a görögök sokat vesztettek – erre Budapestnek is figyelnie kell majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Romlottak a munkanélküliségi adatok júniusban
MTI | 2021. július 28. 09:35
Májushoz képest négyezerrel nőtt az állástalanok száma az országban.
Makro / Külgazdaság Történelmi csúcsra ér pénteken a benzin ára - újabb drágulás jön
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 09:27
Újabb jelentős emelés jön pénteken a benzinkutaknál, ennek eredményeként új történelmi benzinár-csúcs született, de a gázolaj ára is épp csak nem dönt csúcsot. 
Makro / Külgazdaság Egy hét alatt szinte a teljes lakosságát immunizálta Bhután
MTI | 2021. július 28. 08:58
Annyiból nem volt nehéz dolguk, hogy a magashegyi királyságban csak 770 ezren laknak.
Makro / Külgazdaság Diákok oltása: az iskolaigazgatók feladata lett a szervezés
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 08:14
A kormány döntése alapján iskolakezdés előtt oltást kaphatnak a 12-18 éves diákok. Ennek megszervezése az iskolaigazgatók feladata lett. 
Makro / Külgazdaság Minimálbér: egy hónap és kezdődik a tárgyalás
MTI | 2021. július 28. 06:58
Már zajlanak az egyeztetések a kormány és a munkaadók között a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emeléséről - erről beszélt a Világgazdaság szerdai számában Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.
Makro / Külgazdaság Gyengülnek a Föld életjelei - figyelmeztetnek a világ vezető kutatói
MTI | 2021. július 28. 06:43
A Föld "életjeleinek" gyengülésére figyelmeztet szerdán a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint 10 ezer vezető kutatója.
Makro / Külgazdaság Joe Biden figyelmeztet: valódi háborúk lehetnek a kibertámadásokból
MTI | 2021. július 28. 06:28
Az Egyesült Államok ellen intézett súlyos kibertámadás akár valódi lövésekkel járó háborúhoz is vezethet egy másik nagyhatalommal - figyelmeztetett kedden Joe Biden amerikai elnök.
Makro / Külgazdaság Putyin ideges - titkos űrmegfigyelő bázisa az afgán határnál üzemel
Káncz Csaba | 2021. július 27. 17:43
A tádzsik hegyekben 2216 méter magasan található az orosz űrhaderő kulcsfontosságú „Okno-M” nevű bázisa, amely 50 000 méter magasságig képes követni űrbeli tárgyakat. Irán is ideges a Talibán gyors katonai térnyerése miatt, hiszen a hatalmát több etnikai és politikai csoport sem fogadná el, ezért az újabb afgán polgárháború kitörése sem kizárt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A hét második felétől indul a regisztráció a harmadik oltásra
MTI | 2021. július 27. 16:44
Vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket - közölte az országos oltási munkacsoport vezetője kedden a közmédiával.
Makro / Külgazdaság Idén még 4 százalék felett lehet az infláció az MNB szerint
Király Béla | 2021. július 27. 15:46
Az MNB Monetáris Tanácsa újabb 30 bázispontos lépéssel emelte az alapkamatot. A jegybank alelnöke, Virág Barnabás a döntés hátterét értelmezte.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos