8p
A görögöknek érdemi lépésekre, a hitezőknek nagyobb türelemre lenne szükségük a volt görög miniszterelnök szerint. Jorgosz Papandreu szerint csak az egységes EU az erős, a Grexit ezért katasztrófális lenne. A politikus ugyanakkor hitet tett a migráció szükségessége mellett. Adott egy jó tanácsot Magyarországnak az euróbevezetéshez.
Jorgosz Papandreu 2010-ben tartott előadást a Budapesti Corvinus Egyetemen. MTI Fotó: Földi Imre

Sokszor természetesnek vesszük azt a változást, amely Európában történt az elmúlt években, pedig nem ártana felfigyelni arra, mennyi minden változott a környezetünkben - mondta el Jorgosz A. Papandreu korábbi görög miniszterelnök a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület konferenciáján.

Látni kell, hogy Görögország a diktatúra után úgy csatlakozott az EU-hoz , hogy jóval kevesebb volt a feltétel, ennek köszönhetően az államhatalomban elmaradt az intézményi reform, autoriter államigazgatással csatlakoztak.

A bizalom aláásói

Amikor miniszterelnökké választottak, egyértelművé tettem: vagy meglépjük a szükséges intézkedéseket, vagy elsüllyedünk - mondta a szakember, aki emlékeztetett, mikor átvette a kormányt, kiderült, hogy az elődeik a költségvetési hiányt statisztikailag meghamísították, így a hivatalos 6 százalék helyett 15,7 százalék volt. Kiderült, hogy az államigazgatásban a bejelentett létszám közel kétszerese volt a hivatalosnak elismertnek

Márpedig az ilyen jellegű csalások a bizalom és a kompromisszum esélyét is aláásták, de a piacok sem szavaztak bizalmat ezek után nekünk – mondta Papandreu, emlékeztetve arra, hogy Angela Merkel a csalásokra hivatkozva vélte úgy, hogy a görögöknek maguknak kell megoldaniuk a gondjaikat. Természetesen a széles nyilvánosság előtt ezek a mondatok nem így hangzanak el – mondta a volt görög miniszterelnök.

A modern időknek nincsenek jósai

Az államférfiak az ókori időkben Delphoi-ban vagy egyéb jósdákban kértek tanácsot, én is igyekeztem a megválasztásom előtt tanácsot kérni szakemberektől. Ekkor tapasztaltam meg azt, hogy Európa nem volt felkészülve a válságra és megosztottá vált: mit kell tenni, vagy azon, hogy kin verjük el a port. A franciák (és a görögök) a szolidaritás elvét hangsúlyozták – szerintünk meg kell osztani a gondokat és létrehozni egy pénzügyi alapot.

Papandreau bírálta Németországot, hogy nem támogatta az ilyen az államközösségi eurókötvények kibocsátását. Megértem a németeket, akik nem az előnyöket, hanem a kockázatokat látták az intézkedésekben, de az eddiginél jobban védeni kellett volna az integrációt – mondta a politikus.

A volt görög kormányfő Paul Walkert idézte, aki szerint Amerikában napok alatt „megoldották” volna a gondokat, de Európában „drámát” csináltak a történtekből. Mi görögök is sziszifuszi munkát végeztünk: ha például lecsökkentettünk drasztikusan a nyugdíjakat, újabb problémák kerültek elő. Ennek oka az, hogy nem kaptunk elég időt a szükséges intézkedések végrehajtására. Ennek okán növekedett a frusztráció és retorikájukat tekintve a lázadók kerültek hatalomra. Olyan kormány került hatalomra, amelyek túl sokat ígért, s ez is hozzájárult ahhoz, hogy újra elfogyott a tárgyalófelek türelme.

Márpedig most türelem és kompromisszumok kellenek. Fontos lenne, hogy mindkét oldal gondolja át, milyen intézkedések képesek valóban megoldásra vezetni – mondta Papandreu, emlékeztetve arra, hogy az IMF már beismerte, hogy korábbi vélekedéseinek egy része hibás volt.

Kompromisszumhiány

Az elsődleges többlet 4,5 százalékos szintjét a mi kormányunk idején tarthatónak tartotta, s képes volt többlettel zárni - emlékeztetett Papandreu. Szerinte nemcsak a hitelezőknek, de a görögöknek is lépniük kell. A mai kormánynak egy átfogóbb „görög tervet” kell letenni az asztalra - a nyugdíjrendszer még mindig fenntarthatatlan, a bürokrácia rendszere tovább zsugoríthatóbb, az adórendszert, az adófizetések rendjét is át kell alakítani. De ehhez idő kell – hangsúlyozta a szakember.

Ha a transzparenciát hamarabb sikerült volna megteremteni, 8 százalékkal lehetett volna növelni a GDP-t – idézett közgazdasági adatokat a politikus. Az ebbe az irányba tett sikeres lépések között emlékeztetett arra, hogy a túlzott gyógyszerfelírások ellen bevezetett elektronikus gyógyszerfelírás rendszerének bevezetése 95 százalékkal csökkentette a kiadásokat.

Hogy kezeljük a szívrohamot?

Papandreau Gerhard Schröder korábbi német kancellárt idézte, aki szerint a reformot és megszorításokat nem lehet egyszerre végigvinni. Önmagában a megszorítás nem elég, ha a szabályozást változtatjuk az kismértékben már segíthet, de a legfontosabb a mentalitás megváltoztatása. Ha valaki infrarktust kap, előbb az intenzíven az életét mentik meg, majd utána jöhetnek az egyéb sürgős intézkedések, beavatkozások, de a legfontosabb az életmód-váltás. A görög nép készen állt erre, de a hitelezők nem adtak ehhez elég időt – mondta a volt miniszterelnök, akinek beszédéből ugyanakkor kiderült, hogy az intézkedések támogatásában is volt még hiányosság, hiszen például a medencékre kivetett ingatlanadó alapját leginkább a google earth révén tudták felmérni, nem a bevallásokból.

Az OECD felmérése cáfolja, hogy lusták vagyunk: nálunk a legmagasabb a ledolgozott munkaórák száma – mondta Papandreu, aki szerint igaz, hogy Görögországban komoly gondok vannak, de más piacokon is gondok és kihívások vannak az eurózóna perifériáján. Ezek a területek viszik a terheket és nem maga az eurózóna viselte a gondokat – ezt a volt görög miniszterelnök arra vezette vissza, hogy az eurózóna tagjai nem bíztak önmagukban.

Görögország a világgazdaság 0,5 százalékát képviseli, de rendszerszintű gondokat jelezhetünk előre – mondta Papandreu, aki szerint, ha az EU-válasz 2012-ben erőteljesebb lett volna, ma nem kellene újabb válságot átélni. Kár volt bűnbakként megjelölni Görögországot, mert ennek okán hiba volt azt feltételezni, hogy a piac 2012-ben már kész lesz finanszírozni Görögországot – emlékeztetett.

Görögországban a történelem leggyorsabb fiskális kiigazítása zajlott le – hívta fel a figyelmet Papandreu. Ennek nyomán a GDP 25 százalékát elvesztették.

Az elért eredmények ellenére ma ismét ott tartunk, hogy államcsőd előtt állunk, miközben Európa ma már jóval stabilabb. További megszorításokra, magasabb adókra is szükség van, de a másik oldalon az adósságcsomag kezelése is alapvető a piac bizalmának elnyeréséhez, márpedig erről közösen kell dolgoznunk – mondta a volt görög miniszterelnök, aki szerint Grexit katasztrófális következményekkel járna.

Európa együtt fontos - katasztrófa lenne a Grexit

Európai problémákról szólva a volt görög miniszterelnök az adóelkerülést Európa egyik legnagyobb gondjának nevezte, aki szerint szükség van arra, hogy itt létrejöjjön egy egyenlőségre alapuló rendszer.

Vagy kollektíven lépünk fel humanizáljuk a globalizálciót, vagy elvesztjük a hitünket a globalizációban és akkor politikai törzsiesedés következik be, ahol a migránsokat etnikumként kirekesztően kezelik. Fogyóban vagyunk, igenis lehetőséget kell adni a bevándorlóknak arra, hogy ők is az európai gazdaság megbecsült tagjai legyenek – foglalt állást a mai magyar politikában is kiemelt kérdésben a politikus.

Európában olyan lehetőségeink vannak, amelyek sikerre vezethetnek. Lehet, hogy sokan vitatják az ötletem, de én több Európában hiszek – mondta Papandreu. Szerinte Európa meg tudja változtatni a globális gondolkodást – idézte például Európa GMO-ellenességét, amely legyűrhetetlen szálka az amerikaik szemében. Fontos tudatosítani: Európai a pozitív értékeket képviseli a világban.

2015-ben külön-külön egyetlen európai ország sem kerülhetne be az OECD első 7 országába, Németország a 8. Minden országnak más és más kooperatív előnye van, amelyet nyújtani tudnak a közösbe – hívta fel a figyelmet Papandreu, aki szerint szükség van egy új zöld fordulatra, amely fenntartható alapra helyezné Európa energiahelyzetét.

Európának EU-szinten nincs komoly adóssága, így volna mód EU-kötvényeket kibocsátani a jövő beruházásainak finanszírozására. Mind közlekedési, mind energetikai, mind kommunikációs csattornák terén a periféria meglehetősen lemaradt, itt felzárkózásra van mindenképp szükség.

Magyar euró: vigyázzanak az árfolyammal

Magyarország az EU-csatlakozáskor vállalta, hogy belép az eurózónába, de az eurózónának is lépésekre, intézkedésekre, reformokra, hogy az újabb bővítési kör megtörténjen. Természetesen az országoknak is sokat kell tenniük ahhoz, megfeleljenek a feltételeknek – mondta a szakember. Papandreu szerint az eurózónán kívüli országok komoly előnye a szabadság. Az intézményi kapacitások tekintetében Magyarország jól áll – mondta a politikus, aki szerint a túl erős árfolyamon történő euró-csatlakozáson a görögök sokat vesztettek – erre Budapestnek is figyelnie kell majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG