<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A legutóbbinál valamivel pesszimistább jelentést tett közzé a világgazdaságról a Valutaalap, az eurózóna recesszióban ragad, a régiónk viszont erőteljesen növekedhet - Magyarország leszakadóban.

Az októberben vártnál lassabb ütemben ugyan, de gyorsulhat idén a világgazdasági növekedés, miután a bővülést akadályozó tényezők gyengülnek - közölte féléves Világgazdasági Kilátások jelentésének negyedéves felülvizsgálataként kiadott értékelésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán.

Lassan, de biztosan folytatódik a kilábalás

A szervezet számításai szerint így a világgazdaság bruttó hazai terméke a tavalyi 3,2 százalék után idén 3,5 százalékkal, jövőre 4,1 százalékkal bővülhet, rendre 0,1 százalékponttal lassabb ütemben, mint ahogyan azt októberben várták. Az IMF a gyorsuló növekedési ütem előrevetítésében az euróövezeti kilábalás stabil folytatását feltételezi.

A valutaalap szakemberei szerint a gazdaságpolitikai intézkedésekkel sikerült csökkenteni az akut válság kockázatait az euróövezetben és az Egyesült Államokban. Az euróövezetben azonban az elhúzódó recesszió után késlekedik a növekedés és ez a folyamat tovább húzódhat, ha nem marad fenn a reformok jelenlegi lendülete - írta a szervezet.

Eurózóna: növekedés? Majd jövőre...

Az IMF úgy látja, az euróövezeti GDP a 2012. évi 0,4 százalékos visszaesés után 2013-ban 0,2 százalékkal csökken, 2014-ben pedig 1,0 százalékkal nő. Az idei prognózis 0,3 százalékponttal, a jövő évi 0,1 százalékkal marad el az októberben vártnál. A német gazdaság kilátásait az euróövezetihez hasonló mértékben rontotta a washingtoni székhelyű szervezet, így a 2012. évi 0,9 százalékos növekedés után 2013-ban 0,6 százalékos, 2014-ben pedig 1,4 százalékos növekedést vár.

Az Egyesült Államok gazdasága mindeközben a tavalyi 2,3 százalékos bővülés után idén 2,0 százalékkal, 2014-ben pedig 3,0 százalékkal bővülhet, rendre 0,1 százalékkal lassabban, illetve gyorsabban mint azt korábban várták.

Leszakadóban Magyarország

Egy éve írt rólunk az IMF
"Bizalomerősítő magyar gazdaságpolitikát és a kiigazítási folyamat stabilizálását tartja szükségesnek a Nemzetközi Valutaalap a IV. cikkely szerinti országjelentéshez kapcsolódó igazgatótanácsi értékelésében. A jelentés szerint olyan gazdaságpolitika kell Magyarországon, amely megerősíti a gazdasági kormányzásba vetett bizalmat, stabilizálja a zajló kiigazítási folyamatot és megerősíti a gazdasági intézményrendszert. A valutaalap igazgatótanácsának tagjai egyetértettek abban, hogy egy olyan - az IMF-fel és más külső hitelezőkkel együttműködésben kialakított - támogatási program, amely megerősített gazdaságpolitikai alapokra épül és a hatóságok erőteljes támogatását élvezi, csökkentheti a magyar gazdaságban mutatkozó feszültségeket."

A szervezet szerint a feltörekvő és fejlődő gazdaságokban a bruttó hazai termék a 2012. évi 5,1 százalék után 2013-ban 5,5 százalékkal, 2014-ben 5,9 százalékkal nőhet. Az elmúlt időszakban a növekedés nagy részét az ösztönző gazdaságpolitikák segítették, de a fejlett gazdaságok gyengélkedése tompítja a külső keresletet - értékelt az IMF, hozzátéve, hogy egyre kisebb mozgástér van a további gazdaságélénkítésre.

Az IMF szerint a közép-kelet-európai térség gazdaságai a 2012. évi 1,8 százalékos bővülés után 2013-ban 2,4 százalékkal, 2014-ben pedig 3,1 százalékkal nőnek. A Valutaalap a negyedéves jelentésében Magyarországgal külön nem foglalkozik, az Európai Bizottság tavaly őszi prognózisa szerint a magyar gazdaság idén 0,3%-kal növekedhet, a kormány 0,8%-ot vár. A Bizottság 2014-re 1,3%-os bővülést valószínűsít, míg a kormány 2 százalék körüli bővülést vár. A régióra adott prognózisa a Bizottságnak hasonló az IMF most kiadott előrejelzéséhez, ami azt jelenti, hogy Magyarország leszakadhat a régió országaitól (igaz, a deficitcélt tartani tudtuk tavaly és valószínűleg idén is menni fog, az államadósságunk pedig csökkent).

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Magyarországra is jutna radioaktív szennyeződés a zaporizzsjai erőműből
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 19:49
Az orosz-ukrán háború 176. napjának főbb hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Washington és Moszkva feszült pozícióharca a leolvadó Északon
Káncz Csaba | 2022. augusztus 18. 19:22
Svédország és Finnország NATO-tagsága nagyobb képességekkel ruházza föl a szövetséget a kínai és orosz befolyás kezelésére az Északi-sarkvidéken. Különösen Finnország tagsága tolja a szövetség határát északabbra, közelebb a Kola-félszigeten található, stratégiai fontosságú orosz katonai támaszponthoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Gyanús körülmények között halt meg egy Putyin-ellenes orosz üzletember 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 18:31
Dan Rapoport lettországi születésű orosz befektetési bankár többször élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segítséget nyújtani.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban látszódik az amerikai recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:33
Romlottak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság Meglepőt léptek a törökök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 14:44
A piac meglepetésére kamatot csökkentett csütörtökön a török jegybank, amely tavaly december óta először változtatott a kamatszinten.
Makro / Külgazdaság Megvágták a földgáz áfáját a németek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:57
Az eddigi 19 százalék helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá sorolják a földgázt Németországban - jelentette be Olaf Scholz kancellár. 
Makro / Külgazdaság Durva ütemben drágul az agglomeráció
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:38
Az elmúlt években a pandémia hatására jelentősen megnőtt a családi házak iránti kereslet. Egy év alatt minden járásában kétszámjegyű árszintemelkedés után, további 30-40 százalékkal nőttek az árak. 
Makro / Külgazdaság Orosz támadás érte Észtországot - az eltávolított emlékmű lehetett az ürügy
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:04
Igaz, csak a kibertérben, és sikerült elhárítani.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint az ukránok valami nagyon csúnyára készülnek az atomerőműnél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 10:55
Katasztrófát okoznának az ukránok, hogy aztán az oroszokra kenhessék? Vagy az oroszok már előre védik ezzel a saját hátukat, ha valami nagy baj történne? Egyik sem hangzik jól.
Makro / Külgazdaság Újabb sötét diktatúra köt jó üzletet Putyinnal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 09:59
Jól jön Mianmarnak egy kis orosz olaj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG