BUX
36 572.65
+1.35%
+487.00
OTP
10 590.00
+3.42%
+350.00
MOL
2 008.00
-0.30%
-6.00
RICHTER
6 940.00
+0.51%
+35.00
MTELEKOM
396.00
+0.25%
+1.00
 
2019. június 11. 08:46

Az ország elhárítása áprilisban figyelmeztetett a növekvő jobboldali terroveszélyre. A mostani politikai gyilkosság után a szélsőjobboldali fórumokon örömujjongás tört ki, az AfD egyik helyi szervezetének vezetője pedig nyíltan gúnyolódott a Lübcke elleni merényleten. Káncz Csaba jegyzete.

Négy évvel a német nagykoalíció Willkommenskultur kampánya után az ország politikai centruma megreccsent, az SPD a túlélésért küzd, Berlin felett újra egy előrehozott választás árnya lebeg, a volt NDK területén pedig a bevándorlásellenes és euroszkeptikus AfD lett a legerősebb párt. Jelenleg a német polgárok csupán 27 százaléka gondolja azt, hogy a Merkel-kormányzatnak folytatnia kellene a tevékenységét. A német gazdaság dinamikus ütemű lassulása eközben még nehézkesebbé teszi a jelenlegi koalíció fennmaradását.

Újraszerveződő német szélsőjobb

Az ország elhárítása (BfV) idén áprilisban figyelmeztetett a növekvő jobboldali terroveszélyre. Kifejtették, hogy az újraszerveződő német szélsőjobb heterogén, sok áramlatból, irányzatból áll, szereplői között vannak például katonák, rendőrök, úgynevezett „birodalmi polgárok” (Reichsbürger) és úgynevezett prepperek, a civilizáció összeomlására készülő emberek. A többnyire 30 év körüli férfiakból álló színtér lazán szervezett és gyakran egymásba fonódó hálózatokat alkot.

A radikalizálódás és a kapcsolattartás első számú terepe az internet. A meghatározó témák a menekültügy, a migráció és az iszlám. A Belügyminisztérium friss adatai szerint a mintegy 24 ezer szélsőjobboldali személy közül 12 700-an hajlamosak és készek az erőszakra.

El lehet hagyni Németországot

Nem tekinthető véletlennek tehát, hogy múlt vasárnap (június 2.) közvetlen közelről fejbe lőtték a 65 éves Walter Lübckét, a kormányzó német CDU magas beosztású hesseni tartományi képviselőjét. A rendőrség nyomozást vezető tisztjei az önkezűséget - tehát öngyilkosságot - kizárták.

Káncz Csaba

Lübcke 2015 októberében vált országosan ismert politikussá, azzal a nyilatkozatával, miszerint ki kell állni az országba akkor nagy számban érkező menekültek és migránsok emberi jogaiért, és segíteni kell őket – „akinek pedig ez nem tetszik, az el is hagyhatja Németországot”. A kijelentés óriási felháborodást okozott, azután a képviselő sorozatban kapta a halálos fenyegetéseket, és nyilvános szereplései során még testőrséget is kellett fogadnia, hogy egy esetleges merénylettől megvédjék.

Nincs áttörés a nyomozásban

Az iszlámellenes Pi-News (Politically Incorrect) blog 2015-ben „hazaárulónak” nevezte Lübckét, a vélemény rovatban megjelent a vezető politikus teljes lakcíme. Az AfD párt egyik hangadója pedig abban az évben egy drezdai gyűlésen kijelentette Lübckével kapcsolatban, hogy „sajnos a koncentrációs táborok jelenleg nem működnek”. A mostani politikai gyilkosság után a szélsőjobboldali fórumokon örömujjongás tört ki, az AfD egyik helyi szervezetének vezetője, Mario Reschke pedig nyíltan gúnyolódott a Lübcke elleni merényleten.

A nyomozás egyelőre nem vezetett áttöréshez. Bár múlt szombaton a hatóságok őrizetbe vettek és kihallgattak egy férfit egy üggyel kapcsolatban, pár órával később szabadon engedték.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Ki nyerte a költségvetési számháborút?
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 13:27
Végül Varga Mihály előrejelzését fogadta el a kormány. Jegyzet.
Makro / Külgazdaság Pénteken nyithatnak az éttermek belső részei Budapesten
MTI | 2020. május 27. 11:57
Péntektől újra kinyithatnak a budapesti éttermek koronavírus-járvány miatt bezárt belső helységei - közölte a PestiSrácok.hu szerdán a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság A Nyugat új korszakot nyit Kínával – a Fehér Ház nem viccel
Káncz Csaba | 2020. május 27. 10:11
A Fehér Ház a legkeményebb fenyegetésekkel kényszeríti közeli szövetségeseit, hogy azok radikálisan fogják vissza kapcsolataikat Kínával. Az Egyesült Királyság esetében amerikai kémrepülőgépek, hírszerző tisztek és további amerikai eszközök kivonása is napirendre került a színfalak mögött. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közölték, hányan maradtak állás nélkül áprilisban
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 09:01
A munkanélküliek száma 187 ezer fő volt áprilisban, derül ki a friss adatokból. 
Makro / Külgazdaság Aki jövőre megy nyugdíjba, annak nem jár 13. havi nyugdíj
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 08:21
A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat értelmében.
Makro / Külgazdaság Ennyi pénz jut jövőre az egészségügyre
Kormos Olga | 2020. május 27. 06:11
Összehasonlítottuk, hogy a kedden publikált 2021-es költségvetési tervezetben szereplő számok mennyiben különböznek az idei tervezett egészségügyi kiadásoktól és bevételektől. A könnyebb átláthatóság miatt pontokba szedtük a különbségeket.
Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
Egyre több elemző gondolja így. 
Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
hírlevél