<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.

Két fontos, az orosz olajexportot korlátozó intézkedés is mától lépett életbe. A G7 csoport által elfogadott ársapka jelenleg 60 dollárban maximalizálja az exportált orosz kőolaj árát, és ehhez Ausztrália, illetve az EU 27 tagállama is csatlakozott. Ezzel párhuzamosan életbe lépett az uniós olajembargó is, amely megtiltja az orosz nyersolaj tengeri úton történő importját az unió területére (mint tudjuk, Magyarország és a csővezetéken szállított orosz olaj egyelőre mentességet kapott a szankció hatálya alól).

Oroszország előre közölte, hogy nem fog olajat eladni az ársapkát elfogadó államoknak, és az orosz vezetők azt is többször elmondták, hogy sebaj, lesz vevőjük bőven: India, Kína, Törökország, és a világ számos országa boldogan fogja továbbra is vásárolni az orosz olajat.

Kéz alatt beszerzett hajók

Lehet, hogy vevő valóban lenne, azonban az olaj leszállítása mindenképpen problémákba fog ütközni. Ugyanis az ársapkát és az embargót elfogadó államok abban is megegyeztek, hogy semmilyen, a területükön működő cég nem vehet részt az ársapka felett eladott orosz olaj szállításában. Ez pedig még komolyabb gondot okoz Oroszországnak, mivel a tankereket működtető, illetve az azokat biztosító társaságok legnagyobb része az Európai Unióba vagy a G7 más tagállamaiba van bejegyezve. Ha pedig nincsen hajó, akkor nincs olajszállítás sem, mivel Európán kívül semmilyen más irányba nincsenek kiépítve nagy kapacitású olajvezetékek.

A Timofej Guznyenko nevű orosz jégtörő tankhajó. A most összevásárolt olajszállítók nem tudnak majd jeget törni, de valamekkora részét átvehetik az orosz olajexportnak. Fotó: Wikimedia
A Timofej Guznyenko nevű orosz jégtörő tankhajó. A most összevásárolt olajszállítók nem tudnak majd jeget törni, de valamekkora részét átvehetik az orosz olajexportnak. Fotó: Wikimedia

Úgy tűnik azonban, hogy Oroszország sem várta ölbe tett kézzel az olajexportját sújtó intézkedéseket. A Financial Times cikke szerint ugyanis az elmúlt hónapokban az oroszok egy hatalmas „árnyékflottát” gyűjtöttek össze régebbi tankerekből, amelyekkel saját maguk szállíthatják le a vevőknek a Brentnél olcsóbban, de az ársapkánál feltehetően drágábban eladott olajat.

A lap által megszólaltatott szakértők becslése szerint az oroszok több mint száz új tankert gyűjtöttek össze erre a célra, elsősorban olyan vásárlások révén, amelyeknél a vevő névtelenséget kért.

„Olyan vevők tűntek fel, akiket mi, a piacon régóta jelenlévő cégként sem ismerünk. Biztosak vagyunk benne, hogy az általuk vásárolt hajók többsége Oroszországba tart”

– magyarázza Anoop Singh, a Braemar szállítmányozási közvetítőcég tankerekkel foglalkozó szakértője.

„Az elmúlt hónapokban elég sok eladást láttunk meg nem nevezett vevők irányába, és néhány héttel később ezek a hajók orosz kikötőkben tűnnek fel, hogy felvegyék az első szállítmány nyersolajukat”

– csatlakozik Craig Kennedy, a Harvardon működő Davis Center, az orosz olajiparral foglalkozó szakértője.

Az így összegyűjtött, illetve a más, olajszankciók alá eső államok - elsősorban Irán és Venezuela - kiszolgálásából átirányított hajókból álló „árnyékflotta” igen impresszív méretű és kapacitású lehet. A Braemar szerint az orosz tankerflotta idén több mint száz hajóval lett nagyobb, míg a Rystad energiaipari tanácsadócég számításai szerint 103-mal nőtt az orosz olaj fuvarozására bevethető tankerek száma.

Az így összegyűjtött hajók túlnyomó többsége 12-15 éves, és normál esetben a következő néhány évben valószínűleg leselejtezték volna őket. Kapacitásuk viszont nem függ a koruktól. Az Oroszországgal összefüggésbe hozható társaságok az idén feltehetően 29 VLCC szupertankhajót, azaz 2 millió hordót is szállítani képes monstrumot szereztek be. Ezen kívül Oroszország a becslések szerint 31 Suezmax méretű (nagyjából egymillió hordó szállítására képes), illetve 49 Aframax tankhajtó is vásárolt, utóbbiak nagyjából 700 ezer hordó olaj szállítására képesek egy fordulóban.

Kieső kapacitások

De elég lehet ennek az árnyékflottának a kapacitása a kieső export pótlására? Teljes egészében biztosan nem.

„Szédítő az a hajómennyiség, amire Oroszországnak szüksége lenne az olaja mozgatására. Lehet mindenféle ügyes trükkel próbálkozni, de annyira sok olajat kell mozgatni, hogy mindenképpen gondjaik lesznek az exportmennyiség fenntartásával az ársapkás eladások kiesésével”

– jelenti ki Craig Kennedy.

A hajók mennyisége mellett más problémák is vannak. Az olajtankereket elsősorban Oroszország európai, balti- és fekete-tengeri kikötőiben lehet feltölteni, a csővezetékek rendszere is erre van kiépítve. A Távol-Keleten ennél csak jóval kisebb kapacitások állnak rendelkezésre, viszont az európai kikötők legfeljebb Suezmax méretű hajókat tudnak fogadni, mert ennél nagyobb hajók nem kelhetnek át sem a Skagerrak, sem a Boszporusz tengerszorosokon. Lehetséges, hogy az ennél nagyobb, VLCC tankereket a tengeren, kisebb tankerekből átfejve tervezik feltölteni az oroszok.

Tovább csökkenti a flotta szállítási kapacitását, hogy az európai kikötőkből induló orosz tankereknek jóval hosszabb utat kell majd megtenniük egy indiai vagy kínai, de akár afrikai kikötőig is, mint a korábbi, nyugat-európai célpontokig, így egy-egy forduló ideje jelentősen megnő, és akkor még nem számoltunk azzal, hogy egy ilyen idősödő hajókból álló flottánál biztosan lesznek meghibásodások, előre nem látható problémák is.

A szakértők véleménye szerint a hiányzó exportkapacitás mindenképpen érezhető lesz. A Braemar szerint az orosz olajexport napi 700 ezer és 1,5 millió hordó közötti mennyiséggel csökkenhet, míg a Rystad becslése szerint a tengeri szállítású olajexport 200 ezer hordóval lehet kevesebb naponta. (2021-ben átlagosan napi 8,2 millió hordó olajat és olajszármazékot exportált Oroszország, nagyjából 7,7 millió hordó volt naponta az átlag, és ebből októberben 3,95 millió hordó ment Európába, ennek a nem csővezetéken érkező nyersolaj részét kellene Oroszországnak más piacok felé irányítania ahhoz, hogy ne csökkenjen az exportja.) A következő nagy átrendeződés majd februárban jön, amikor életbe lép a nyersolaj mellett már a finomított olajra is vonatkozó EU-s tiltás is.

Az ukrajnai valós háború hátterében zajló kereskedelmi háború tehát mindenképpen új szakaszába lépett mától, és mint látható, Oroszország azért megtalálta a módját, hogy az újabb korlátozások hatását mérsékelje. Kérdés, hogy hosszú távon melyiknek lesz jelentősebb hatása: a kieső orosz exportmennyiségnek, és ebből következően a bevételeknek, vagy az embargó hatására esetleg újra megemelkedő olajáraknak az európai gazdaságokra.

Makro / Külgazdaság Deecemberben már a munkanélküliségben is visszaköszöntek a gazdasági bajok
Király Béla | 2023. január 27. 08:51
Az év végén elindult a munkanélküliség lassú növekedése. Éves összevetésben viszont kiváló évet zártunk.
Makro / Külgazdaság Nyerésre állnak Peruban a tüntetőkkel szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:21
A perui kormány csütörtökön utasította a rendőrséget és a hadsereget, hogy a következő órákban számolják fel országszerte az államfő távozását követelő tüntetők által emelt útakadályokat.
Makro / Külgazdaság Újabb országok adnak Leopard tankokat az ukránoknak
Király Béla | 2023. január 27. 06:55
Miután Németország szerdán belegyezett a német gyártmányú harckocsik átadásába Ukrajnának saját készleteiből, a harcjárművek szállításához egy sor nyugati ország, köztük Spanyolország és Kanada is csatlakozott. Az ukrán elnöknek az országon belül is keményen fel kell lépni, a héten számos tisztviselőt mentettek fel, sokak ellen indult eljárás, a korrupció és a közvagyon elleni bűncselekmények a háborúban sem szűntek meg. Péntek reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Belebukik-e Orbán Viktor török szövetségese a 85 százalékos inflációba?
Tiszóczi Roland | 2023. január 27. 05:38
A török elnöki székhez foggal-körömmel ragaszkodó Erdoğan belebukhat-e unortodox gazdaságpolitikájába, amely az elmúlt három évben harmadára apasztotta a líra értékét, évtizedek óta nem látott szintre lökte az inflációt, és megélhetési válságot okozott?
Makro / Külgazdaság Az oroszok húsz rakétát lőttek ki Kijevre, mind leszedte a légvédelem
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 20:08
A harckocsikat követően Ukrajna olyan negyedik generációs nyugati harci repülőket fog kérni, mint az amerikai F-16-os típusú gépek. Esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Most a szén és az építőipari termékekre vonatkozó exportkorlátozások miatt viszik hazánkat az EU Bírósága elé
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 18:34
Problémát talált az Európai Bizottság emellett egyes építőipari nyersanyagok árait rögzítő magyar rendelkezésekkel is.
Makro / Külgazdaság Globális recesszióra készül a legtöbb vállalat
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:28
Gazdasági visszaesésre számítanak a vezérigazgatók világszerte, megoldásként pedig cégfelvásárlásokkal akarják erősíteni vállalataik pozícióját - mutat rá a könyvvizsgáló, tanácsadó EY nemzetközi kutatása, amely 1200 vállalati vezető megkérdezésével készült.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobban hasít az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 15:24
A negyedik negyedévben némileg jobb lett a vártnál az amerikai GDP-növekedés.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja megbolygatja az orosz oligarchákat Svájcban
Káncz Csaba | 2023. január 26. 14:59
Svájc továbbra is profitál az Oroszországgal ápolt szoros kapcsolataiból. De a hangulat fokozatosan megváltozik a politikai vezetésben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hullanak az orosz kémek Németországban
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 14:19
Oroszországnak történő kémkedés gyanújával újabb személyt tartóztattak le Németországban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG