BUX
32 792.91
+0.24%
+77.00
OTP
8 820.00
+0.06%
+5.00
MOL
1 893.00
-0.89%
-17.00
RICHTER
6 370.00
+0.24%
+15.00
MTELEKOM
363.00
+0.28%
+1.00
 
2020. február 17. 09:36

Már nemcsak az orosz védelmi minisztérium, hanem a külügyminisztérium is éles üzeneteket küld Ankarának. Trump öröme a veszekedés kapcsán nem felhőtlen, hiszen Erdogan megismételte leghatározottabb elutasítását a Fehér Ház izraeli „béketerve” kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.

Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan. Illusztráció.

Török küldöttség utazik ma Moszkvába a szíriai Idlíb tartományban kialakult helyzet megvitatására. Az orosz média katonai forrásokra hivatkozva múlt szombaton azzal vádolta Törökországot, hogy fegyverekkel és harci járművekkel látja el a szövetséges szíriai arab milíciákat az idlíbi feszültségmentesítési övezetben, emellett növeli ott tartózkodó csapatai létszámát. Ezen híradások szerint Ankara több mint 70 harckocsit, mintegy 200 páncélozott járművet és 80 nehéztüzérségi eszközt állomásoztat a térségben.

Elfogy a Kreml türelme

A szíriai Aszad-rezsimet támogató Kreml türelme a végéhez közeledik Ankara műveletei kapcsán, pláne, hogy az elmúlt napokban két szír harci helikoptert is lelőtt a török hadsereg. Vállalnia kell a török védelmi minisztériumnak a felelősséget azért, hogy nem helytálló tájékoztatást nyújt az ankarai vezetésnek az Idlíb tartományban kialakult helyzetről - közölte pénteken a szíriai szemben álló felek összebékítéséért felelős orosz központ. A parancsnokság szerint nem felelnek meg a valóságnak a szíriai kormányerők veszteségére vonatkozó török állítások, egyebek között az sem, hogy az elmúlt nap leforgása alatt a damaszkuszi rendszer 63 katonáját ölték meg. Valótlannak nevezte a közlemény azt az állítást is, hogy a szíriai erők tűz alá vették a török csapatokat.

De nemcsak az orosz védelmi minisztérium, hanem a külügyminisztérium is éles üzeneteket küld Ankara címére. A múlt héten a külügyi szóvivő azzal vádolta a török felet, hogy az nem teljesíti a 2018. szeptemberében kialkudott Szocsi Emlékeztető főbb pontjait, amelyet egyébként Irán is aláírt. Az sem segíti a Moszkva és Ankara között kapcsolatokat ezekben a napokban, hogy az Ankarába rendelt orosz nagykövet, Alekszej Jerkov sorozatosan halálos fenyegetéseket kap ismeretlenektől a Kreml szíriai katonai kampány kapcsán. Ezeket az incidenseket Moszkva nem veszi félvállról, hiszen Jerkov elődjét 2016. decemberében egy szolgálaton kívüli török rendőr lelőtte.

Erdogan joggal aggódik amiatt, hogy a harcok miatt mintegy 800 ezer civil fogta menekülőre Idlib tartományból és tart a török határ felé. Damaszkusz és Moszkva szerint viszont a harcokra igenis szükség van, hiszen Ankara terroristákat vett védelme alá a tartományban.

Trump pozicionálja magát

Washington pontosan érzékeli a Moszkva és Ankara között kialakult katonai- és politikai feszültséget és a vitában Törökország oldalára állt. Múlt szombaton Trump és Erdogan telefonbeszélgetést folytatott, amely során elítélték a szír kormányerők behatolását Idlíb-be és megegyeztek az amerikai-török kereskedelmi tárgyalások folytatásáról. A térségbe rendelt amerikai különmegbízott, James Jeffrey a múlt héten szintén kifejezte Washington támogatását „NATO szövetségesünk, Törökország” irányába.

Trump öröme a Putyin és Erdogan közötti veszekedés kapcsán azonban nem felhőtlen. Erdogan múlt szombaton megismételte leghatározottabb elutasítását Trump izraeli „béketerve” kapcsán. A török elnök kijelentette pakisztáni látogatása után, hogy „ez az úgynevezett béketerv veszélyezteti a regionális békét” és Ankara soha nem fogja megengedni a palesztin állam- és nép elleni „agressziót, annektálást és rombolást”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Ez már a koronavírus-hatás: elszálltak az élelmiszerárak Magyarországon
Gáspár András | 2020. április 8. 09:04
Az átlagos infláció 4 százalék alá lassult márciusban, az élelmiszerárak azonban egy hónap alatt is szokatlan mértékben megugrottak, az éves drágulás pedig 7 százalék fölé ugrott ebben a kategóriában - azaz már mérhető volt a koronavírus miatti pánikvásárlások hatása.
Makro / Külgazdaság Februárban még nőtt az export és az import
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 09:01
Hogy mit okozott a koronavírus, az majd csak később derül ki. 
Makro / Külgazdaság Itt a fordulat? Egy hónapos pozitív rekord Olaszországban
Wéber Balázs | 2020. április 8. 08:30
A dél-európai államban március 10. óta nem látott szintre süllyedt az új koronavírusos fertőzöttek napi száma. A járványgörbe Olaszországban és Spanyolországban is lefelé tart. A brit miniszterelnök a második éjszakát töltötte az intenzív osztályon, állapota azonban stabil.
Makro / Külgazdaság 895 főre nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, meghalt 11 beteg
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 06:27
Egy nap alatt 78-cal nőtt a betegek száma. Eddig 58-an haltak meg a koronavírus miatt.
Makro / Külgazdaság Amerika: 400 ezer fertőzött, 12 ezer halott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 8. 05:37
Április első hetében drasztikusan nőtt a megbetegedések és a halálozások száma az Egyesült Államokban. 
Makro / Külgazdaság Könnyebben szerezhetik meg a hatóságok a létfontosságú cégek adatait
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 23:14
Megjelent a 67-es sorszámú Magyar Közlöny, amely főleg a létfontosságú vállalatokkal kapcsolatban tartalmaz új irányelveket.
Makro / Külgazdaság Egyre rosszabbá válik a helyzet Amerikában
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 19:28
Komor statisztikáról számolt be az állam kormányzója szokásos napi tájékoztatójában.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: így szorít egy ország Boris Johnsonért
Wéber Balázs | 2020. április 7. 17:29
A brit kormányfő hétfő este óta fekszik a londoni St. Thomas kórház intenzív osztályán.
Makro / Külgazdaság Németh Dávid: Hetente változhat az alapkamat, a forint közeledhet a régiós devizák mozgásához
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 16:57
Több lényeges változtatásról döntött a Magyar Nemzeti Bank. Gyakorlatilag hetente változhat majd a kamatszint, akár felfelé, akár lefelé, ezzel például a forint árfolyamát közelebb lehet hozni a régiós devizák mozgásához. A kedvezményes jegybanki hitelprogram keretében új pénz érkezik a bankokhoz, cserébe magas betéti kamatot kapnak 14 hónapon keresztül. Emellett a külföldi jegybankok gyakorlatának megfelelően eszközvásárlási programot is indított az MNB, hogy az állampapírok hozamemelkedésének gátat szabhasson.
Makro / Külgazdaság Magyar sajátossága is lesz az új bértámogatásnak
Király Béla | 2020. április 7. 16:43
A kormány nem akar engedni, az Európa-szerte alkalmazott úgynevezett Kurzarbeit és bértámogatás kapcsán is próbálják az egyik alapelvüket, a munka alapú társadalmat érvényesíteni. Emiatt a bevezetésre kerülő támogatás rendszere sajátos vonást is tartalmaz majd.
hírlevél