BUX
36 197.61
-0.39%
-143.00
OTP
10 540.00
-1.40%
-150.00
MOL
1 988.00
+0.05%
+1.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
397.00
-0.75%
-3.00
 
2020. február 17. 09:36

Már nemcsak az orosz védelmi minisztérium, hanem a külügyminisztérium is éles üzeneteket küld Ankarának. Trump öröme a veszekedés kapcsán nem felhőtlen, hiszen Erdogan megismételte leghatározottabb elutasítását a Fehér Ház izraeli „béketerve” kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.

Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan. Illusztráció.

Török küldöttség utazik ma Moszkvába a szíriai Idlíb tartományban kialakult helyzet megvitatására. Az orosz média katonai forrásokra hivatkozva múlt szombaton azzal vádolta Törökországot, hogy fegyverekkel és harci járművekkel látja el a szövetséges szíriai arab milíciákat az idlíbi feszültségmentesítési övezetben, emellett növeli ott tartózkodó csapatai létszámát. Ezen híradások szerint Ankara több mint 70 harckocsit, mintegy 200 páncélozott járművet és 80 nehéztüzérségi eszközt állomásoztat a térségben.

Elfogy a Kreml türelme

A szíriai Aszad-rezsimet támogató Kreml türelme a végéhez közeledik Ankara műveletei kapcsán, pláne, hogy az elmúlt napokban két szír harci helikoptert is lelőtt a török hadsereg. Vállalnia kell a török védelmi minisztériumnak a felelősséget azért, hogy nem helytálló tájékoztatást nyújt az ankarai vezetésnek az Idlíb tartományban kialakult helyzetről - közölte pénteken a szíriai szemben álló felek összebékítéséért felelős orosz központ. A parancsnokság szerint nem felelnek meg a valóságnak a szíriai kormányerők veszteségére vonatkozó török állítások, egyebek között az sem, hogy az elmúlt nap leforgása alatt a damaszkuszi rendszer 63 katonáját ölték meg. Valótlannak nevezte a közlemény azt az állítást is, hogy a szíriai erők tűz alá vették a török csapatokat.

De nemcsak az orosz védelmi minisztérium, hanem a külügyminisztérium is éles üzeneteket küld Ankara címére. A múlt héten a külügyi szóvivő azzal vádolta a török felet, hogy az nem teljesíti a 2018. szeptemberében kialkudott Szocsi Emlékeztető főbb pontjait, amelyet egyébként Irán is aláírt. Az sem segíti a Moszkva és Ankara között kapcsolatokat ezekben a napokban, hogy az Ankarába rendelt orosz nagykövet, Alekszej Jerkov sorozatosan halálos fenyegetéseket kap ismeretlenektől a Kreml szíriai katonai kampány kapcsán. Ezeket az incidenseket Moszkva nem veszi félvállról, hiszen Jerkov elődjét 2016. decemberében egy szolgálaton kívüli török rendőr lelőtte.

Erdogan joggal aggódik amiatt, hogy a harcok miatt mintegy 800 ezer civil fogta menekülőre Idlib tartományból és tart a török határ felé. Damaszkusz és Moszkva szerint viszont a harcokra igenis szükség van, hiszen Ankara terroristákat vett védelme alá a tartományban.

Trump pozicionálja magát

Washington pontosan érzékeli a Moszkva és Ankara között kialakult katonai- és politikai feszültséget és a vitában Törökország oldalára állt. Múlt szombaton Trump és Erdogan telefonbeszélgetést folytatott, amely során elítélték a szír kormányerők behatolását Idlíb-be és megegyeztek az amerikai-török kereskedelmi tárgyalások folytatásáról. A térségbe rendelt amerikai különmegbízott, James Jeffrey a múlt héten szintén kifejezte Washington támogatását „NATO szövetségesünk, Törökország” irányába.

Trump öröme a Putyin és Erdogan közötti veszekedés kapcsán azonban nem felhőtlen. Erdogan múlt szombaton megismételte leghatározottabb elutasítását Trump izraeli „béketerve” kapcsán. A török elnök kijelentette pakisztáni látogatása után, hogy „ez az úgynevezett béketerv veszélyezteti a regionális békét” és Ankara soha nem fogja megengedni a palesztin állam- és nép elleni „agressziót, annektálást és rombolást”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Így nőtt a magyar gazdaság az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 09:13
A statisztikai hivatal második becslése megerősítette az elsőként közölt, 2 százalékos, szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedést.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a koronavírusos halálesetek száma Moszkvában
Wéber Balázs | 2020. május 29. 08:58
Az orosz fővárosban több mint kétszer annyian haltak meg koronavírus miatt áprilisban, mint eddig gondolták. A járvány lakosságszámra vetített halálozási rátája Belgiumban a legmagasabb a világon.
Makro / Külgazdaság A koronavírusról indít nemzeti konzultációt a kormány
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 08:16
Mivel a miniszterelnök szerint most egy csendesebb időszak következik, ezért alkalmas az idő egy nemzeti konzultáció lebonyolítására. 
Makro / Külgazdaság Válságálló lehet a régiónk
MTI | 2020. május 28. 22:51
Közép-Európa EU-gazdaságai sem tudják elkerülni az idén a koronavírus-járvány okozta mély recessziót, de a térségi gazdaságok zöme gyorsan talpraáll a Moody's Investors Service értékelése szerint.
Makro / Külgazdaság USA: megroppanó költségvetés, egekbe törő gyilkossági mutatók
Káncz Csaba | 2020. május 28. 19:07
A múlt hónapban egyes amerikai szövetségi államokban 25 százalékkal csökkentek a költségvetési bevételek. Eközben az ország harmadik legnagyobb városa gyors ütemben halad azon az úton, amelyen már a bűnözés poklára jutott Detroit és Baltimore végigment. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Komoly csomaggal készül az Európai Bizottság
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 28. 16:54
Az Európai Bizottság bemutatta a koronavírus-járvány okozta válság utáni gazdasági helyreállítást és az ellenállóképesség erősítését segítő pénzügyi eszközét sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Itt a top 10-es lista: ezeket az országokat sújtja legjobban a koronavírus
Wéber Balázs | 2020. május 28. 16:46
Belgiumban a legmagasabb az egymillió lakosra jutó koronavírusos áldozatok száma a világon. A top 10-be Európán kívülről csupán az Egyesült Államok fért be. Ott van a listán a különutas Svédország is, ahol ugyanakkor még karantén nélkül is kisebb a halálozási ráta, mint a szigorú karantént bevezető legfertőzöttebb európai országokban.
Makro / Külgazdaság Még mindig milliók kértek munkanélküli segélyt Amerikában
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 15:43
Úgy tűnik, hogy némi enyhülés látszik az Egyesült Államok munkaerőpiacán, a heti új munkanélküli segélykérelmek a múlt heti 2,4 millióhoz képest 2,1 millióra csökkentek.
Makro / Külgazdaság Ezért csúszhat a BMW-gyár építése?
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 15:28
Néhány hete komoly polémia kerekedett a Debrecenben épülő BMW-gyár körül, a sajtóban az jelent meg, hogy jelentősen csúszik a beruházás, míg Szijjártó Péter miniszter ezt cáfolta. Most viszont úgy tűnik, hogy az esetleges csúszás nem a járvány, hanem a magyar fél miatt következhet be.
Makro / Külgazdaság Több tízezer magyart fertőzhetett meg észrevétlenül a koronavírus
Gáspár András | 2020. május 28. 12:36
Csütörtökön is sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs, különösebb izgalmak és Müller Cecília nélkül.
hírlevél