<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hamarosan a Berlin rendelkezik majd a legnagyobb hagyományos hadsereggel az európai NATO-rendszerben.   A "speciális alap" fő kedvezményezettjei a légierő és a haditengerészet.  Káncz Csaba jegyzete  

Oroszország június 3-án azzal vádolta Németországot, hogy „remilitarizálásával” labilissá teszi az európai biztonsági rendszert, amikor Berlin a moszkvai ukrajnai invázióra reagálva növeli katonai kiadásait.

De mi váltotta ki a Kreml ingerült reakcióját? Nos, múlt pénteken a szövetségi parlament (Bundestag) jóváhagyta a német katonai költségvetés rendkívüli emelését, a fegyveres erők 100 milliárd eurós "speciális alapját". Ennek eredményeként a német védelmi költségvetés most már meghaladja azt a két százalékos küszöböt, amelyről a NATO 2014-ben megállapodott – persze nem feltétlenül idén azonnal, de mindenképpen több év átlagában legalább 2026-ig.

Németország megnöveli védelmi kiadásait és új alapokra helyezi biztonságpolitikáját. Fotó: Bundeswehr / Carl SchulzeNémetország megnöveli védelmi kiadásait és új alapokra helyezi biztonságpolitikáját. Fotó: Bundeswehr / Carl Schulze

Olaf Scholz kancellár az orosz invázióra tekintettel „nagy nemzeti erőfeszítést” kért a Bundeswehr „új, erős képességeinek” kiépítésére. Köszönetet mondott mindenkinek, aki „ilyen konstruktívan és pártokon átívelően” segítette ezt a döntést.  Leszögezte, hogy ez egy „kvantumugrás”: „A Bundeswehr rendelkezik majd a legnagyobb hagyományos hadsereggel az európai NATO-rendszerben”.

A most elhatározott "speciális alappal" öt év alatt a mintegy 50 milliárd eurós rendes védelmi költségvetést kívánják nagy léptekkel megnövelni. Mindenestere az ellenzéki konzervatív Unió nem tudott érvényesülni azzal a követelésével, hogy ezt a célt az Alaptörvényben is rögzítsék. A most született kompromisszum a következő: a két százalékos célt "több év átlagában" el kell érni.

Mely területek a nagy győztesek?

A "speciális alap" fő kedvezményezettjei a légierő és a haditengerészet. A légierő mintegy 41 milliárd euróját új Eurofighter-ek és 60 Chinook CH-47 szállítóhelikopterek beszerzésébe fektetik. Emellett az elöregedett Tornado sugárhajtású repülőgépeket is le kell cserélni, többek között az Egyesült Államokból származó F-35-ös repülőgépekre. Elektronikus tengeri felderítő repülőgépeket, valamint korai figyelmeztető és felderítő rendszereket is kívánnak vásárolni.

A pénz egy részét a francia-német „Future Combat Air System” (FCAS) javára is fordítják. 20 milliárdot szánnak a Bundeswehr digitalizálására, 19 milliárdot szánnak a haditengerészetre. Új 130-as osztályú korvettek, további fregattok és 212-es osztályú CD tengeralattjárók vásárlását tervezik norvég együttműködésben.  

Szintén a bevásárlólistán szerepelnek a nagy hadihajók elsüllyesztésére képes modern hajóelhárító rakéták, a tengeralattjárók légvédelmi rakétái, egy új tengeralattjáró és többcélú harci hajók. Viszonylag kevés pénzt, kétmilliárd eurót fordítanak a katonák egyéni védőfelszerelésére, amelyet pedig Christine Lambrecht védelmi miniszter mindig is kiemelten kezelt.

Összesen 16,5 milliárdot különítettek el a szárazföldi csapatok számára. A szárazföldi erőknél a Fuchs páncélozott csapatszállítók pótlását kell elvégezni, és a Puma harckocsit utólag kell felszerelni. Megteremtik a feltételeket egy új, 5000 fős, gyorsan bevethető dandárhoz. A Zöldek nem tudtak érvényesülni azon követelésükkel, hogy a "speciális alapot" kibervédelemre és polgári védelemre is fordítsák.

Rájuk fér az alapos erősítés

Ez a tőkejuttatás jókor jött a hadseregnek. Az elmúlt években sorra jöttek ki azok a jelentések, amelyek a Bundeswehr elképesztően leromlott állapotáról tanúskodtak. 2018 februárjában példának okáért a Bundestag katonai ombudsmanja éves jelentésében kiemelte, hogy a légierő 14 darab A400M típusú szállító repülőgépe közül egy sem működőképes, 6 tengeralattjáró üzemképtelen, a 244 Leopard-2 tanknak pedig csupán a harmada harcképes! A védelmi minisztériumnak 2018-ban be kellett vallania, hogy a hadsereg csupán 2031-ben kerül teljesen bevethető állapotba.

A hamburgi Der Spiegelnek három éve sikerült megszereznie a védelmi minisztérium egy bizalmas feljegyzését a parlament illetékes bizottságához. Ebben feketén-fehéren az áll, hogy a minisztérium nem tudja teljesíteni a saját, korábban kitűzött felfegyverzési- és személyzeti céljait.

Így többek között a minisztérium eredetileg azt tervezte, hogy 2023-ban a NATO új Nagyon Magas Készenlétű Összhaderőnemi Erejét (NATO Very High Readiness Joint Task Force – VJTF) a német hadsereg fogja vezetni. Ez lett volna az első alkalom, hogy a Bundeswehr ezen egysége teljesen fölszerelve hajtotta volna végre a feladatot, nem pedig úgy, mint eddig, hogy más egységektől kellett felszerelést kölcsön kérni. A minisztérium friss jelentésében viszont az szerepel, hogy a különleges egység felszerelése még 2023-ban is csak „minőségi és mennyiségi korlátozások hallgatólagos jóváhagyásával lehetséges”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Amerika lefoglalná egy orosz acélmágnás luxusgépét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:29
Megszületett a bírósági engedély Andrej Skoch magánrepülőjének lefoglalásához.
Makro / Külgazdaság Óriási pofonokat oszt ki az orosz-ukrán háború Európa legnagyobb gazdaságának
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:02
Komoly károkat okoz Németországban a háború, és ez a munkaerőpiacra is begyűrűzhet.
Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Makro / Külgazdaság Ezért tartott házkutatást az FBI Donald Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:01
Tegnap délután megjelentek a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az legfrissebb hírek szerint potenciális bűncselekmény volt az üdülőhelyen tárolni a 15 doboznyi iratot.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG