3p

Arra, hogy csapatával kitalálja a helyes utat - mondja egy katonának állt ukrán történész.

Az ukrán identitás kialakulásáról, az ukrajnai történelem tudatos oroszok általi meghamisításáról, az ukránok kulturális elnyomásáról és az ukrán történelmi és politikai személyiségek ellentmondásos szerepéről nyilatkozott a minap Olekszandr Alforov ukrán történész az Ukrainska Pravda című lapnak. 

Diktátorok egymás között. Fotó: depositphotos
Diktátorok egymás között. Fotó: depositphotos

A történész a háború kezdetén felhagyott az Ukrán Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetében végzett feltáró munkájával és beállt a hadseregbe. Jelenleg tisztként dolgozik az egyik dandárnál és a sorkatonák motivációjának, morális tartásának az erősítése a legfőbb feladata. 

A lap egyebek között felvetette: Putyin gyakran I. Péter cárhoz hasonlítja magát. Miért teszi ezt, mit akar ezzel elérni? A történész szerint az orosz elnöknek az a komplexusa, hogy találjon valaki nagy alakot az orosz történelemben, akihez mérheti magát. Először I. Pétert emlegette, akiről tudni lehet, hogy Alekszandr Nyevszkij vlagyimiri nagyfejedelmet tekintette szellemi elődjének, így Putyin úgymond Nyevszkijig vezette vissza magát, de ez nem jött be, a közvélemény nem értette ezt igazán – mondta a szakember.

Majd jött a Sztálin-párhuzam, a kétezres évek elejétől erősödött a Sztálin-kultusz Oroszországban, a könyvesboltok kirakatában rengeteg olyan kiadvány virított, ami magasztalta a Nagy Honvédő Háború győztes diktátorát. Ám amikor Putyin szorosabb együttműködést akart az európai országokkal, akkor az orrára koppintottak az európai vezetők: ezt már ne, sürgősen fejezze be, hiszen nemhogy elnéző Sztálin gaztetteivel szemben, hanem még isteníti is őt és vele akar egy polcra kerülni. Tehát ez sem jött be Putyinnak, aki megint Péter cárt húzta elő, mint vele egyenrangú politikai figura és példakép – emlékeztetett Alforov. 

„Nagy Péter valós reformokat vezetett be, kinyitotta az ablakot Európára, Putyin viszont ezzel a háborúval betörte ezt az ablakot” – fogalmazott. 

A csak ukrán nyelven olvasható interjúban szóba került II. Katalin cárnő és Vlagyimir Putyin országlása, ezeket még össze is vetette a tudós és úgy vélte, hogy Katalinhoz áll talán a legközelebb Putyin. Azért, mert abban hasonlít, hogy a hatalom megtartása érdekében ugyanúgy eltünteti vagy megöleti ellenségeit vagy akár a legközelebbi barátait is, mint a cárnő.

Az interjú vége felé rákérdeztek: szétesik-e az orosz birodalom, ha meghal Putyin? Egyáltalán, mi lesz Ukrajnában, ha már nem lesz a mostani orosz diktátor, hogyan fog reagálni a jelenlegi ukrán politikai vezetés Putyin halálára? Azt felelte, hogy

„biztosan nem lesz szétesés. Putyin halála néhány napot ad nekünk. Remélem, vezetőinknek van terve erre a pár napra. Racionálisan, higgadtan végig kell gondolni az akkori helyzetet. Fel kell készülni Putyin, Lukasenka és Kadirov halálára. De ne gondoljuk, hogy ezzel vége, jönnek majd újabb putyinok. Az orosz lakosságból most is sokan támogatják Putyint és az utódját is fogják. Egyszerűen nekik kell egy ilyen vezető.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fokozódó diplomácia - orosz támadások
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 10:01
Az EU-nak fontolóra kellene vennie, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget katonai készletek vásárlására használja fel Ukrajnának – mondta szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Japán támogatta az ötletet, mondván, hogy az uniós javaslatoknak megvan a nemzetközi jogi alapjuk.
Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia kulcsszerepbe kerül a gázai háború végén
Káncz Csaba | 2024. március 1. 09:31
Ha (és amikor) egy új, technokrata palesztin vezetés alakul, és az izraeli katonai műveletek megszűnnek a Gázai övezetben, a figyelem újra a Szaúd-Arábia és Izrael közötti megállapodásra fog összpontosulni, amelyet a Biden-kormányzat prominensei továbbra is szorgalmaznak. A Gázában zajló szörnyű pusztítás rámutatott, hogy szükség van egy új békefolyamatra, amelynek középpontjában a palesztinok állnak, amit az Ábrahámi Megállapodások nyilvánvalóan nem tudtak biztosítani. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az ipari fordulat?
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 09:07
Februárban ismét 50 pont feletti értéket mértek a Beszerzési Menedzser Indexre, ami fellendülésre utaló jel lehet. Ugyanakkor a részindexek többsége még zsugorodást mutat.
Makro / Külgazdaság A szolgáltatások exportegyenlege csökkenve nő
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:54
2023 negyedik negyedévében a szolgáltatások aktívuma 2,6 milliárd euró volt, 462 millió euróval több az egy évvel korábbinál. 2023-ban a szolgáltatás-külkereskedelmi aktívum 11 milliárd eurót ért el, 2,1 milliárd euróval többet, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Megugrott az import volumene decemberben
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:35
Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, novemberhez képest az export kiigazított volumene 1,5, az importé 14 százalékkal nőtt, jelentte a KSH.
Makro / Külgazdaság A sokkoló tömeghalál Biden szerint is veszélyezteti a tárgyalást
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:52
A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli erők csütörtökön több mint 100 palesztint lőttek agyon, miközben a segélyszállítmányra vártak, de Izrael a segélyszállító teherautókat körülvevő tömeget okolta a halálesetekért, mondván, hogy az áldozatokat eltaposták vagy elgázolták.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború súlyosbodik: már az EU idei költségvetését is elérte
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:58
Az Európai Bizottság elfogadta a 2024-es uniós költségvetés módosítását, többletforrásokat biztosítva elsősorban Ukrajnának. A védeli ipar és a Nyugat-Balkán is jobban jár.
Makro / Külgazdaság A CSAT úgy döntött: Románia nem kér a kínai 5G-hálózatokból
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:17
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) nem járult hozzá Huawei-berendezések használatához az ötödik generációs (5G) távközlési hálózatokban, ezért a kínai távközlési konszernt kizárták az 5G-hálózatok kiépítésére irányuló tenderekből.
Makro / Külgazdaság Hol a bánatban vannak már a lézerfegyverek? És mi lesz, ha egyszer megjönnek?
Litván Dániel | 2024. március 1. 05:39
Évtizedek óta ígérik, hogy hamarosan lézerek és mikrohullámok fogják pusztítani az ellenséget. Most, amikor Ukrajnától a Vörös-tengerig nagy szükség lenne rájuk, mégsincsenek sehol ezek a fegyverek. Hol tartanak a fejlesztések, és tényleg csodafegyverek lesznek ezek, ha egyszer tényleg szolgálatba állnak?
Makro / Külgazdaság Őrizetbe vették a Novaja Gazeta szerkesztőjét
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 19:21
Vlagyimir Putyin Alekszej Navalnij temetése előtti napon megtartotta évértékelőjét, az Európai Unió nagy többséggel megszavazta, hogy ő a felelős az ellenzéki vezető haláláért. Háborús összefoglaló. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG