<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az elmúlt hetekben nemcsak a katonai, hanem a hírszerzési vonalon is tovább emelkedett a kétoldalú feszültség Tokió és Moszkva között.  Az oroszok kémje Japánban átadta tartótisztjének az amerikai űrdrón titkait.  Káncz Csaba jegyzete

Míg Abe Sindzó miniszterelnök 27 alkalommal találkozott személyesen Putyin elnökkel, utódja, Szuga Josihide a kinevezése óta eltelt 9 hónapban csupán egy alkalommal beszélt az orosz elnökkel – és az is csak egy udvariassági beszélgetés volt Szuga hatalomra kerülése után.

Szuga Josihide japán miniszterelnök integet, mielőtt elindul a repülőtérre a tokiói kormányfői rezidenciáról 2021. április 15-én. (Fotó: MTI/AP/Kyodo News/Goto Szadajuki)Szuga Josihide japán miniszterelnök integet, mielőtt elindul a repülőtérre a tokiói kormányfői rezidenciáról 2021. április 15-én. (Fotó: MTI/AP/Kyodo News/Goto Szadajuki)

Az új japán miniszterelnök egyértelműen befejezte a látványos közeledést, amely nem hozott semmilyen látható eredményt – a vitatott Kuril-szigetek ügyében pedig csak egyértelmű japán csalódást. Ráadásul ez a nyugati szövetségesek rosszallását is kiváltotta, amikor 2014-ben a Krím-félsziget annektálásakor Tokió csupán jelképes erejű szankciókat vezetett be.

Folyamatos kiábrándulás

Mindezen gesztusok ellenére japán értékelések szerint Moszkva folyamatosan csúszott Peking junior partneri pozíciójába. Ennek csúcspontja volt 2019 júliusban az a közös kínai-orosz légi járőrözés a Japán-tenger fölött, amelynek során az orosz Tu-95-ös bombázó megsértette a japán légteret Takesima szigete fölött.

Tokió tavaly decemberben döbbenten vehette tudomásul, hogy Moszkva a legmodernebb légvédelmi rakétaegységét telepíti a vitatott hovatartozású kuril-szigeteki Iturupra. Az S-300V4 típusú rakéták képesek 400 kilométer távolságig és 37 kilométer magasságig megsemmisíteni a kijelölt célt - legyen az repülőgép, helikopter, pilótanélküli gép, hiperszonikus rakéta vagy taktikai rakéta. 400 kilométer távolságból képes egyszerre 24 támadó célt megsemmisíteni. A telepítéssel a Kreml világosan üzent Tokiónak: a belátható időre el is felejthetitek a békeszerződést.

Iturup polgári repülőterén 2018 tavasza óta már így is két darab ötödik generációs Sz35S vadászgép állomásozik.  Az orosz sajtó értesülései szerint hamarosan T-72B3 típusú tankokat is a szigetekre telepít Moszkva.  A Kuril-szigetek militarizálása mellett öles léptekkel folyik a Csendes-óceáni Flotta bővítése is: ide 2027-ig 70 új hadihajót akar a Kreml hadrendbe állítani.

Folyamatosan emelkedő japán katonai költségvetés

Lényeges tényező a szigetek, pontosabban az azokat elválasztó szorosok hadászati értéke, ha nem is Japán, de Oroszország számára mindenképpen. Az orosz Csendes-óceáni Flotta hadihajói, köztük a nukleáris robbanófejjel ellátott ballisztikus rakétákat hordozó, csapásmérő tengeralattjárók ugyanis ezeken a szorosokon át juthatnak ki a Csendes-óceánra. 

A japán kormány most egy Moszkva-Peking közötti csendes-óceáni katonai tengelytől tart. Bizony nem alaptalanul, hiszen Putyin elnök tavaly október végén kijelentette, hogy a két ország közötti katonai szövetséget „nem lehet kizárni”.

Japán védelmi költségvetése idén - 9 éve folyamatosan emelkedve - már 52 milliárd dollárt tesz ki. Május 24-én a kormányzó LDP párt védelmi panelje jóváhagyta az javaslattervezetet a védelmi költségvetés újabb komoly emeléséről.

A kém lebukik – 3 évtized után

Az elmúlt hetekben nemcsak a katonai, hanem a hírszerzési vonalon is tovább emelkedett a kétoldalú feszültség. Kazuo Mijaszaka, egy műszaki kutatóintézet 70 éves korábbi tulajdonosát ugyanis június 10-én őrizetbe vette a rendőrség, mivel a gyanú szerint csústechnológiás katonai titkokat játszott át orosz tiszteknek, akik a tokiói orosz kereskedelemi képviseleten dolgoztak fedésben.

Mijaszakát azzal vádolják, hogy többek között átjátszotta Moszkvának az amerikai űrhaderő Boeing által kifejlesztett X-37B típusú, újrahasznosítható űrdrónjának műszaki titkait. Az X-37B úgy néz ki, mint egy űrsikló, csak annál sokkal kisebb, és nem szállít űrhajósokat.  Orosz katona-ipari tisztviselők szerint az X-37B képes nukleáris fegyverek űrbeli platformjaként működni. Az űrdrón minden bizonnyal szerepet játszik a jövőbeni amerikai kémműholdak legújabb érzékelőinek és irányított energia-fegyvereinek tesztelésében. 

A japán média beszámolói szerint Mijaszaka bevallotta, hogy 30 éven keresztül 15 orosz tiszttel állt kapcsolatban, sorozatosan adott át műszaki titkokat és ezért 91 ezer dollárt kapott.

Az orosz sajtó szerint a legutóbbi orosz összekötő tisztje „pszichológiai leterheltség miatt” már el is hagyta a japán fővárost.  A tokiói orosz nagykövetség eközben leszögezte, hogy figyelemmel követi az eseményeket és a rendőrségi vizsgálattal párhuzamosan reagálni fog. Ez az eset nem egyedülálló, tavaly januárban ugyanis Anton Kalinyin kereskedelmi képviselő hagyta el sietve Japánt, miután kapcsolatba hozták a SoftBank kapcsán egy vállalati kémüggyel.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Romlottak a munkanélküliségi adatok júniusban
MTI | 2021. július 28. 09:35
Májushoz képest négyezerrel nőtt az állástalanok száma az országban.
Makro / Külgazdaság Történelmi csúcsra ér péntek a benzin ára - újabb drágulás jön
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 09:27
Újabb jelentős emelés jön pénteken a benzinkutaknál, ennek eredményeként új történelmi benzinár-csúcs született, de a gázolaj ára is épp csak nem dönt csúcsot. 
Makro / Külgazdaság Egy hét alatt szinte a teljes lakosságát immunizálta Bhután
MTI | 2021. július 28. 08:58
Annyiból nem volt nehéz dolguk, hogy a magashegyi királyságban csak 770 ezren laknak.
Makro / Külgazdaság Diákok oltása: az iskolaigazgatók feladata lett a szervezés
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 08:14
A kormány döntése alapján iskolakezdés előtt oltást kaphatnak a 12-18 éves diákok. Ennek megszervezése az iskolaigazgatók feladata lett. 
Makro / Külgazdaság Minimálbér: egy hónap és kezdődik a tárgyalás
MTI | 2021. július 28. 06:58
Már zajlanak az egyeztetések a kormány és a munkaadók között a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emeléséről - erről beszélt a Világgazdaság szerdai számában Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.
Makro / Külgazdaság Gyengülnek a Föld életjelei - figyelmeztetnek a világ vezető kutatói
MTI | 2021. július 28. 06:43
A Föld "életjeleinek" gyengülésére figyelmeztet szerdán a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint 10 ezer vezető kutatója.
Makro / Külgazdaság Joe Biden figyelmeztet: valódi háborúk lehetnek a kibertámadásokból
MTI | 2021. július 28. 06:28
Az Egyesült Államok ellen intézett súlyos kibertámadás akár valódi lövésekkel járó háborúhoz is vezethet egy másik nagyhatalommal - figyelmeztetett kedden Joe Biden amerikai elnök.
Makro / Külgazdaság Putyin ideges - titkos űrmegfigyelő bázisa az afgán határnál üzemel
Káncz Csaba | 2021. július 27. 17:43
A tádzsik hegyekben 2216 méter magasan található az orosz űrhaderő kulcsfontosságú „Okno-M” nevű bázisa, amely 50 000 méter magasságig képes követni űrbeli tárgyakat. Irán is ideges a Talibán gyors katonai térnyerése miatt, hiszen a hatalmát több etnikai és politikai csoport sem fogadná el, ezért az újabb afgán polgárháború kitörése sem kizárt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A hét második felétől indul a regisztráció a harmadik oltásra
MTI | 2021. július 27. 16:44
Vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket - közölte az országos oltási munkacsoport vezetője kedden a közmédiával.
Makro / Külgazdaság Idén még 4 százalék felett lehet az infláció az MNB szerint
Király Béla | 2021. július 27. 15:46
Az MNB Monetáris Tanácsa újabb 30 bázispontos lépéssel emelte az alapkamatot. A jegybank alelnöke, Virág Barnabás a döntés hátterét értelmezte.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos