<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az elmúlt hetekben nemcsak a katonai, hanem a hírszerzési vonalon is tovább emelkedett a kétoldalú feszültség Tokió és Moszkva között.  Az oroszok kémje Japánban átadta tartótisztjének az amerikai űrdrón titkait.  Káncz Csaba jegyzete

Míg Abe Sindzó miniszterelnök 27 alkalommal találkozott személyesen Putyin elnökkel, utódja, Szuga Josihide a kinevezése óta eltelt 9 hónapban csupán egy alkalommal beszélt az orosz elnökkel – és az is csak egy udvariassági beszélgetés volt Szuga hatalomra kerülése után.

Szuga Josihide japán miniszterelnök integet, mielőtt elindul a repülőtérre a tokiói kormányfői rezidenciáról 2021. április 15-én. (Fotó: MTI/AP/Kyodo News/Goto Szadajuki)Szuga Josihide japán miniszterelnök integet, mielőtt elindul a repülőtérre a tokiói kormányfői rezidenciáról 2021. április 15-én. (Fotó: MTI/AP/Kyodo News/Goto Szadajuki)

Az új japán miniszterelnök egyértelműen befejezte a látványos közeledést, amely nem hozott semmilyen látható eredményt – a vitatott Kuril-szigetek ügyében pedig csak egyértelmű japán csalódást. Ráadásul ez a nyugati szövetségesek rosszallását is kiváltotta, amikor 2014-ben a Krím-félsziget annektálásakor Tokió csupán jelképes erejű szankciókat vezetett be.

Folyamatos kiábrándulás

Mindezen gesztusok ellenére japán értékelések szerint Moszkva folyamatosan csúszott Peking junior partneri pozíciójába. Ennek csúcspontja volt 2019 júliusban az a közös kínai-orosz légi járőrözés a Japán-tenger fölött, amelynek során az orosz Tu-95-ös bombázó megsértette a japán légteret Takesima szigete fölött.

Tokió tavaly decemberben döbbenten vehette tudomásul, hogy Moszkva a legmodernebb légvédelmi rakétaegységét telepíti a vitatott hovatartozású kuril-szigeteki Iturupra. Az S-300V4 típusú rakéták képesek 400 kilométer távolságig és 37 kilométer magasságig megsemmisíteni a kijelölt célt - legyen az repülőgép, helikopter, pilótanélküli gép, hiperszonikus rakéta vagy taktikai rakéta. 400 kilométer távolságból képes egyszerre 24 támadó célt megsemmisíteni. A telepítéssel a Kreml világosan üzent Tokiónak: a belátható időre el is felejthetitek a békeszerződést.

Iturup polgári repülőterén 2018 tavasza óta már így is két darab ötödik generációs Sz35S vadászgép állomásozik.  Az orosz sajtó értesülései szerint hamarosan T-72B3 típusú tankokat is a szigetekre telepít Moszkva.  A Kuril-szigetek militarizálása mellett öles léptekkel folyik a Csendes-óceáni Flotta bővítése is: ide 2027-ig 70 új hadihajót akar a Kreml hadrendbe állítani.

Folyamatosan emelkedő japán katonai költségvetés

Lényeges tényező a szigetek, pontosabban az azokat elválasztó szorosok hadászati értéke, ha nem is Japán, de Oroszország számára mindenképpen. Az orosz Csendes-óceáni Flotta hadihajói, köztük a nukleáris robbanófejjel ellátott ballisztikus rakétákat hordozó, csapásmérő tengeralattjárók ugyanis ezeken a szorosokon át juthatnak ki a Csendes-óceánra. 

A japán kormány most egy Moszkva-Peking közötti csendes-óceáni katonai tengelytől tart. Bizony nem alaptalanul, hiszen Putyin elnök tavaly október végén kijelentette, hogy a két ország közötti katonai szövetséget „nem lehet kizárni”.

Japán védelmi költségvetése idén - 9 éve folyamatosan emelkedve - már 52 milliárd dollárt tesz ki. Május 24-én a kormányzó LDP párt védelmi panelje jóváhagyta az javaslattervezetet a védelmi költségvetés újabb komoly emeléséről.

A kém lebukik – 3 évtized után

Az elmúlt hetekben nemcsak a katonai, hanem a hírszerzési vonalon is tovább emelkedett a kétoldalú feszültség. Kazuo Mijaszaka, egy műszaki kutatóintézet 70 éves korábbi tulajdonosát ugyanis június 10-én őrizetbe vette a rendőrség, mivel a gyanú szerint csústechnológiás katonai titkokat játszott át orosz tiszteknek, akik a tokiói orosz kereskedelemi képviseleten dolgoztak fedésben.

Mijaszakát azzal vádolják, hogy többek között átjátszotta Moszkvának az amerikai űrhaderő Boeing által kifejlesztett X-37B típusú, újrahasznosítható űrdrónjának műszaki titkait. Az X-37B úgy néz ki, mint egy űrsikló, csak annál sokkal kisebb, és nem szállít űrhajósokat.  Orosz katona-ipari tisztviselők szerint az X-37B képes nukleáris fegyverek űrbeli platformjaként működni. Az űrdrón minden bizonnyal szerepet játszik a jövőbeni amerikai kémműholdak legújabb érzékelőinek és irányított energia-fegyvereinek tesztelésében. 

A japán média beszámolói szerint Mijaszaka bevallotta, hogy 30 éven keresztül 15 orosz tiszttel állt kapcsolatban, sorozatosan adott át műszaki titkokat és ezért 91 ezer dollárt kapott.

Az orosz sajtó szerint a legutóbbi orosz összekötő tisztje „pszichológiai leterheltség miatt” már el is hagyta a japán fővárost.  A tokiói orosz nagykövetség eközben leszögezte, hogy figyelemmel követi az eseményeket és a rendőrségi vizsgálattal párhuzamosan reagálni fog. Ez az eset nem egyedülálló, tavaly januárban ugyanis Anton Kalinyin kereskedelmi képviselő hagyta el sietve Japánt, miután kapcsolatba hozták a SoftBank kapcsán egy vállalati kémüggyel.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Összeomlott a forint, hiába emelt nagyot az MNB - A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András - Király Béla | 2022. szeptember 30. 19:52
A hét egyik legfontosabb hazai gazdasági eseménye a forint mélyrepülése volt. A magyar fizetőeszköz mélyen alulteljesítőnek bizonyult a régiós devizákhoz képest is. Csütörtökön mind az euróval, mind a dollárral szemben történelmi mélypontra került, majd a gyengülés pénteken is folytatódott. Kollégáink, Gáspár András, a Privátbankár lapcsoport lapigazgatója és Király Béla elemezték a forint és a magyar gazdaság helyzetét.
Makro / Külgazdaság Csak tovább rontja a helyzetet az ukrán régiók elcsatolása
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 19:26
Az orosz-ukrán háború 219. napjának főbb eseményei.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij: azonnal fel kell venni Ukrajnát a NATO-ba
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:27
Gyorsított eljárásban.
Makro / Külgazdaság Tombol Ian: legalább 21 ember meghalt a hurrikán miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:51
 A vihar most Dél-Karolina partjaihoz közelít.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter máris kijelentette: nem fogják támogatni a nemzeti érdekekkel ellentétes szankciókat
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:26
Ma elfogadták az Európai Bizottság négy elemből álló javaslatcsomagját.
Makro / Külgazdaság A német titkosszolgálat összenőtt a radikális csoportokkal?
Káncz Csaba | 2022. szeptember 30. 16:02
A német belföldi hírszerző szolgálat központi szerepe a szélsőséges közeg felépítésében jól dokumentált. A Szövetségi Alkotmánybíróság bírái már 2003-ban elutasították a neonáci NPD betiltását, amikor kiderült, hogy a fasiszta párt minden hetedik funkcionáriusa a titkosszolgálat fizetési listáján szerepel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin: Örökre Oroszország részei lesznek a most annektált régiók
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:46
Megtörtént az aláírás, Oroszország négy új régiót tekint magához tartozónak. Ezúttal nem volt különösebb fenyegetőzés, de természetesen minden rosszért a Nyugatot tette felelőssé az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Stagnál a munkanélküliség az EU-ban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:06
Az euróövezetben és az Európai Unióban a júliusival megegyező volt az augusztusi munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Élőben nézné Putyin "ünnepi" beszédét? Itt megteheti!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:18
Élő, egyenesben a Kremlből.
Makro / Külgazdaság Már az oroszok is elismerik, hogy nagy a baj Limannál - nincs túl jó napja a nagy bejelentésre készülő Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:05
Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG